Normal vekt, overvekt eller fedme?

Norske leger bruker BMI og midjemål for å fastsette om du er nomalvektig, overvektig eller har fedme.

OVERVEKT: Har du en BMI høyere enn 25 tyder det på overvekt.  Foto: NTB Scanpix
OVERVEKT: Har du en BMI høyere enn 25 tyder det på overvekt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Overvekt og fedme klassifiseres ved å måle Body Mass Index (BMI). Hvis man har en BMI mellom 25 og 29,9. Ved en BMI på 30 eller høyere, har man fedme. Det er Verdens helseorganisasjon som anbefaler å bruke BMI, som på norsk kalles kroppsmasseindeks (KMI), for å følge utviklingen i befolkningens kroppsvekt. BMI er et uttrykk for vekt i forhold til høyde, og benyttes internasjonalt for å kunne måle og sammenligne helserisikoen ved for eksempel over- og undervekt i en befolkning.

BMI-kalkulator: Her kan du regne ut din BMI

  • Undervekt – Under 18,5
  • Normal vekt – 18,5-24,9
  • Overvekt – 25-29,9
  • Fedme – Over 30

I tillegg kategoriseres fedme i tre grader:

  • Fedme grad 1 – 30-34,9
  • Fedme grad 2 – 35 – 39,9
  • Fedme grad 3 – høyere enn 40

LES OGSÅ: Midjemåling er mer nøyaktig måling av overvekt. Slik sjekker du.

LEGE: Jøran Hjelmesæth, leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold, og professor ved Universitet i Oslo. Foto: Sykehuset i Vestfold
LEGE: Jøran Hjelmesæth, leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold, og professor ved Universitet i Oslo. Foto: Sykehuset i Vestfold Vis mer

Måler midjen

Ifølge Folkehelseinstituttet, er ikke BMI alltid like godt egnet til å si noe om enkeltpersoners grad av overvekt og fedme, fordi flere andre faktorer påvirker BMI og helserisiko, for eksempel mengde muskelmasse og hvor fettet sitter.

Det er Jøran Hjelmesæth, leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold, og professor ved Universitet i Oslo, enig i.

- BMI er en enkel måte å regne på, men ulempen er at den ikke sier noe om fett og muskler. For de som har BMI over 25, må man lokalisere hvor dette fettet er. Det farligste sitter rundt midjen. Derfor måler vi midjen, sier Hjelmesæth.

LES OGSÅ: Barn og overvekt

Her måler du midjemålet

Han forteller at det er viktig å måle korrekt for å få et rett svar.

- Du skal måle mellom nedre del av ribbeina og øvre del av hofta, sier han.

Ifølge Helsenorge klassifiserer disse målene til overvekt og fedme:

MennKvinner
NormalvektMidjemål under 93,99Midjemål under 79,99
Overvekt

Midjemål mellom 94 – 101 cm

Midjemål mellom 80 – 87 cm

Fedme

Midjemål over 102 cm

Midjemål over 88 cm

- En mann med midjemål over 102 centimeter eller en kvinne med midjemål over 88 centimeter har en betydelig økt risiko for hjerte- og karsykdommer. En mann med midjemål mellom 94 centimeter og 101, eller en kvinne med midjemål mellom 80 og 87 centimeter, har en økt risiko for diabetes type 2, sier Hjelmesæth.

- En person med BMI på 31 og midjemål på 107 er jeg ikke i tvil om at har en god helseeffekt av å gå ned i vekt, legger han til.

LES OGSÅ: Kan kroppsformen egentlig si noe om helsen din?

ØKT RISIKO: En mann med midjemål over 102 centimeter eller en kvinne med midjemål over 88 centimeter har en betydelig økt risiko for hjerte- og karsykdommer.  Foto: NTB Scanpix
ØKT RISIKO: En mann med midjemål over 102 centimeter eller en kvinne med midjemål over 88 centimeter har en betydelig økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Høy BMI = dårlig helse

Overvekt og fedme følges ofte av følgesykdommer som hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes, høyt blodtrykk, flere former for kreft, beinskjørhet og tannråte, ifølge Helsedirektoratet.

- Rundt 20 prosent i Norge har fedme. Det er ikke slutt på fedmeepidemien. Det er et stort helseproblem, og er en av de viktigste årsakene til tapte leveår i Norge, sier Hjelmesæth.

Han forteller at vektreduksjon ikke er eneste løsning for å bedre helsen.

- Det er kjempeenkelt å gå ned i vekt. Problemet er å holde seg der etterpå. De fleste klarer fint å gå ned i vekt ved spise mindre. Problemet er at man ikke klarer å stabilisere det.

Behandling

Hjelmesæth forklarer at behandlingen av overvekt og fedme i hovedsak går ut på atferdsendring.

- Det er hjelp til atferdsendring, og det finnes forskjellige teknikker for dette. Det viktigste er å spise mindre, og det er egentlig nok. Du trenger egentlig ikke mer hvis du fjerner eller reduserer mat med mye energi, først og fremst mat som er fullt av sukker og fett, sier legen.

I tillegg behandles overvekt ved kirurgi eller et legemiddel som brukes for vekttap, orlistat.

- Den største utfordring er at det er fryktelig vanskelig å holde vekta. Derfor går mange opp igjen. Overvektskirurgi gjør det enklere, hovedsakelig fordi det gir mindre sultfølelse og økt metthetsfølelse, sier Hjelmesæth.

Slankeeoperasjon

Dersom du er svært overvektig, vil operasjon for å gjøre magen mindre kunne hjelpe deg til å spise mindre og gå ned i vekt. Dette kalles slankeoperasjon, eller bariatrisk kirurgi, ifølge Helsenorge.

Slankeoperasjon er en omfattende operasjon. Den gjøres bare hvis vekten er svært mye for høy og farlig for helsen, og hvis du har prøvd andre måter å gå ned i vekt på. Du må følge en streng diett etter operasjonen. Slankeoperasjonen virker fordi du kjenner deg mett etter bare å ha spist litt mat, og så slutter å spise.

De viktigste operasjonene er:

  • Gastrisk bypass: Kirurgen stifter en liten pose fast øverst i magen din. Resten av magesekken er avstengt.
  • Gastroplastikk: Ligner på en bypass, men posen er ikke helt avstengt.
  • Gastric banding: Et justerbart bånd lager en liten pose i den øverste delen av magen.
  • Biliopankreatisk avledning: Den nederste delen av magesekken er fjernet slik at magesekken er mindre.
  • Sleeve-gastrektomi: Denne operasjonen stenger av tre fjerdedeler av magesekken, og etterlater et smalt rør.

Det er viktig å være klar over at fedmeoperasjon kan gi uønskede bivirkninger.

BEHANDLING:  Dersom du er svært overvektig, vil operasjon for å gjøre magen mindre kunne hjelpe deg til å spise mindre og gå ned i vekt. Foto: NTB Scanpix
BEHANDLING: Dersom du er svært overvektig, vil operasjon for å gjøre magen mindre kunne hjelpe deg til å spise mindre og gå ned i vekt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kostråd

Hjelmesæth anbefaler Helsedirektoratets kostråd:

  1. Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.
  2. Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.
  3. Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
  4. Spis grove kornprodukter hver dag.
  5. Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.
  6. Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
  7. La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.
  8. Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.
  9. Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlagning og på maten.
  10. Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.
  11. Brus, saft og godteri er de største kildene til tilsatt sukker i kosten. De tilfører mye sukker og energi, men lite vitaminer og mineraler.
  12. Velg vann som tørstedrikk.
  13. Vær fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag.

- Følg norske kostråd, da vil man forebygge overvekt, sier Hjelmesæth.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer