Linn Dale (35) forteller at hun gjennom barndommen alltid har vært større enn vennene sine, men hun var ikke sykelig overvektig. Det var først etter fylte 16 at vekten virkelig begynte å gå oppover.
Linn ble henvist til Senter for sykelig overvekt første gang i 2007/2008, og hun fikk tilbud om slankeoperasjon.
- Jeg syntes det var skummelt, og ville vite at jeg virkelig hadde forsøkt alt før jeg tok et så stort steg. Jeg ble henvist til et opplegg på Nordagutu for livsstilsendring.

På dette tidspunktet veide Linn, som er 1.61 meter høy, cirka 100 kg. Livsstilsendringen ble satt litt på vent, da Linn ble gravid med sin eldste sønn, som ble født sommeren 2009.
- Jeg syntes det var vanskelig å følge opplegget med livsstilsendring hjemme, og vekten gikk mer og mer opp. Jeg ble nok en gang henvist til Senter for sykelig overvekt, og vurderte operasjon nok en gang.

Når bør du gå ned i vekt?
Ble gravid igjen
Nok en gang ble operasjonsplanene ble satt på vent, da Linn ble gravid på ny, og fikk sin andre sønn i 2015.
- Etter dette ble prosessen virkelig satt i gang. Jeg fikk oppfølgning hos lege og ernæringsfysiolog, i tillegg til at jeg gikk på operasjonsskole. Her lærte vi mye om selve prosessen, tiden før og etter, og vi fikk snakke med andre slankeopererte. Jeg tok også initiativ til henvisning til DPS (distriktspsykiatrisk senter), da jeg visste at mye av mine utfordringer knyttet til mat hang sammen med min psyke.

Slankeoperasjoner, hvem kan få dette?
Fikk gjennomført operasjonen
4. mai 2016 ble Linn slankeoperert med gastric bypass.
- Jeg hadde en del luftsmerter rett etterpå, og slet med å få i meg væske.
Det var også tøft psykisk, forteller Linn. Hun er glad for at hun fikk vite om dette på forhånd – en del slankeopererte kan oppleve å bli deprimert en stund etter operasjon, da hjernen får mindre karbohydrater og sukker.
- Karbohydrater og sukker har fôret hjernen min med dopamin i mange år, så det ble en overgang.

Viktig med kunnskap på forhånd
Odd Bjørn Kjeldaas Salte, kirurg ved Senter for sykelig overvekt ved Aker sykehus, mener det er flere ting det er viktig å være klar over om man skal gå gjennom en fedmeoperasjon.
- Det er viktig å vite at man etter en fedmeoperasjon vil få en ganske endret tilværelse, særlig med tanke på matinntak. Måltidene må være små og hyppige, og metthetsfølelsen vil inntreffe raskere. Noen vil merke at sultfølelsen blir betydelig redusert, og i noen tilfeller vil den nærmest opphøre. Det er også viktig og anbefalt at man forsøker å sette seg godt inn i hva et sunt og variert kosthold innebærer, litt grunnleggende om ernæring og fysisk aktivitet, og at man leser grundig gjennom det som utleveres av skriftlig informasjon før inngrepet.

Opptaket av en rekke næringsstoffer fra kosten vil endre seg etter operasjonen. Alle som blir operert for sykelig fedme må derfor innta bestemte kosttilskudd livet ut, og det må kontrolleres regelmessig med blodprøver.
- Det er også viktig å være klar over er at det er svært lite sannsynlig at man blir normalvektig etter en slik operasjon, men det er samtidig svært sannsynlig at man går betydelig ned i vekt og at det oppnås en varig vektreduksjon. Et fedmekirurgisk inngrep vil være en «hjelp til selvhjelp», det og er bare starten på en livsstilsforandring som skal sørge for et godt og varig vekttap, i tillegg til bedret helse, sier Salte.

Bivirkninger etter fedmeoperasjon
Selvtilliten ble ikke bra
Etter operasjonen gikk Linn raskt ned i vekt, og hun opplevde å få mye løs hud. Hun var ikke forberedt på hvor mye det ville plage henne.
- Jeg trodde jeg skulle bli fornøyd bare jeg gikk ned i vekt. Helsa ble mye bedre, men selvtilliten ble ikke bra. Jeg fikk store grevinneheng, bryst som var «tomme» med mye løs hud, i tillegg til sår og soppinfeksjoner under henget på magen og i navlen. Jeg gikk også brannsår mellom lårene på grunn av hud som gnisset.
- Mange reagerer på at kriteriene for å få innvilget plastisk kirurgisk korreksjon av overflødig hud vil være strenge. For å få innvilget slik plastisk kirurgisk behandling må vekten være stabilt lavere enn det som tilsvarer en BMI på 30-32, og du kan ikke røyke, forklarer Salte.
I etterkant har Linn fått utført armplastikk, brystreduksjon og bukplastikk.
- Jeg venter fortsatt på seteplastikk og lårplastikk. Å gjennomføre alle disse plastiske operasjonene har vært helt nødvendig for meg, men også en stor påkjenning.
En øyeåpner
Slankeoperasjonen har på mange måter blitt en øyeåpner for Linn:
- Jeg har blitt trist på «gamle» Linns vegne, da det er så tydelig hvor mye bedre slanke mennesker blir behandlet kontra overvektige. Det har blitt veldig tydelig for meg, nå som jeg har stått i begge leirer.

Berg- og dalbane av følelser
Linn forteller at livet har vært en berg-og-dalbane av følelser, samt opp- og nedturer, etter operasjonen.
- Jeg er så glad for at jeg hadde profesjonelle å snakke med i etterkant. Det anbefaler jeg alle som skal igjennom en sånn type operasjon. Selv om man blir operert i magen, sitter utfordringene i hodet for de fleste.

Normal vekt, overvekt eller fedme?
- Hva har vært mest utfordrende i årene etter?
- Det har vært utfordrende å holde nivåer av jern, b12 og andre næringsstoffer og mineraler på et normalt nivå. En annen ting har vært dumping syndrom: Jeg har brukt mye tid på å bli kjent med min nye mage og hva den tåler, men jeg blir liksom aldri helt klok på det. Noen ganger er det helt selvforskyldt, ved at jeg for eksempel spiser mye fett og sukker, mens andre ganger virker det nesten tilfeldig hva jeg reagerer på. Jeg kan spise noe på en mandag, som absolutt ikke er ok for magen på onsdag.
- Er det enkelte mat- eller drikkevarer du styrer helt unna?
- Nei, men det er enkelte ting magen ikke tåler. For eksempel gelé og brus med sukker. Bortsett fra det lever jeg etter «alt med måte» - det nytter ikke å nekte meg selv enkelte ting. Da får jeg bare mer lyst på det, og går på en skikkelig smell, sier Linn.
Ned 61 kilo
Linn har gått ned 61 kilo, og skal ifølge seg selv aldri gå opp igjen disse kiloene. Hun beskriver livet som mye lettere nå, kontra tidligere:
- Jeg klarer å følge opp barna mine, jeg kan ta på meg sokker uten å bli svett, jeg kan slenge et vanlig håndkle rundt kroppen, og gå inn i en vanlig klesbutikk og kjøpe klær jeg liker, fremfor å velge det som passer. Jeg hadde tatt operasjonen om igjen og om igjen, om det var nødvendig.
Linn orker ikke tanken på hvordan livet hadde vært om hun fremdeles var sykelig overvektig, i tillegg til andre helseutfordringer hun har i dag.
- Jeg er overlykkelig over at jeg har hatt profesjonelle å snakke med, når det kommer til psyken. Jeg kan ikke få sagt det nok: Om du vurderer operasjon, bør du absolutt få noen å snakke med før, under og etter. Kroppen endrer seg, men ikke nødvendigvis hodet.

Hvordan bli kvitt magefett?
Må passe på matinntaket
Selv om man tar en slankeoperasjon, må man fortsatt passe på matinntaket.
- Jeg må hele tiden passe på hvor mye jeg spiser. Man kan fint lære kroppen å spise store porsjoner igjen cirka to år etter en slankeoperasjon. Så det er viktig å være konsekvent. Jeg har gjort mange feil her, men føler jeg er på rett vei, sier Linn, og legger til:
- Jeg har vært en «følelsesspiser», og er det til dels ennå. Men jeg har blitt mer bevisst på det nå, og fått flere verktøy til å håndtere det, i tillegg til at jeg fremdeles får dumping dersom jeg er uforsiktig. Dumping er veldig ubehagelig, og direkte vondt.

Gikk opp i vekt
For en stund siden startet Linn med medisiner som ga økt appetitt som bivirkning, og ettersom hun ikke var forsiktig med kaloriinntaket, gikk hun opp en del i vekt.
- De kiloene var forferdelig vanskelig å ta av igjen. Jeg lastet ned en app for å telle kalorier, og det fortsatte jeg med helt til jeg fikk kontroll igjen. Heldigvis er det mye mer overkommelig å gjøre noen grep for å gå ned 5-10-15 kilo, kontra 60! Jeg måtte minne meg selv på hvor tungt det var å veie 125 kilo.
Dette har fått Linn til å innse cirka hvor stort kaloriinntaket må være for at hun skal holde vekten stabil.

Hvordan gå ned i vekt? Dette sier forskningen
Trener i perioder
- Trener du?
- Jeg er en periode-trener. Noen ganger går jeg litt lei, og da kan det gå lengre perioder uten at jeg trener på treningssenter. Men nå har jeg akkurat fått en valp i hus, så det blir mye turer fremover, forklarer Linn.
Linn forteller at hun opplevde mye støtte, men at enkelte rundt henne var skeptisk til operasjonen.
- I ettertid har de innsett at det var det beste for meg. Jeg har det mye bedre både fysisk og psykisk.

Største utfordringer
- Hva er de største utfordringene for de fleste, i tiden etter en fedmeoperasjon?
- Det er generelt sett veldig lite problemer for de fleste i tiden like etter en fedmeoperasjon, og ett-to år etter. Etter dette vil mange oppleve at vekten vil gå noe opp igjen, og det vil være økt forekomst av halsbrann og tendens til magesmerter hos en del pasienter, sier Salte.
Etter en fedmeoperasjon er det vanlig å gå ned 25-30 prosent av totalvekten man hadde før operasjonen – litt avhengig av hvilken kirurgisk metode som blir benyttet.
- Selv om mange går opp noe i vekt etter ett-to år, vil de aller fleste oppnå et ganske stort, varig vekttap.

- Selv om jeg har en diagnose, fungerer livet med pose på magen ekstremt bra
30 prosent vil gå opp i vekt
Cirka 30 prosent av de som blir operert vil kunne oppleve å legge på seg igjen. Denne vektoppgangen kan variere en god del fra person til person.
- Noe av årsaken til det, kan være følelsesmessig overspising, i den forstand at man spiser for å håndtere ubehagelige følelser som stress, sorg og lignende, men det er mye som tyder på at det også er betydelige biologiske faktorer som spiller inn. De siste årene har det kommet et større tilbud av medisiner som kan benyttes i tilfeller hvor vektnedgang etter kirurgi har vært for dårlig, eller man opplever vektoppgang, sier Salte.
Mange får det bedre psykisk
Salte forklarer at de fleste pasientene som blir slankeoperert får det psykisk bedre etter en operasjon, og storparten av de opererte rapporterer om bedre livskvalitet.
- Mange av disse forteller at livet generelt blir bedre å leve med en lettere kropp og med bedre helse. Dessverre blir ikke alle kvitt sine psykiske problemer etter fedmekirurgi, og noen får det også verre.
Salte forklarer at opptil 10 prosent av pasientene sliter psykisk etter operasjonen.
- Noen opplever at det er vanskelig, noe som kan føre til depresjon, engstelse og nærmest en sorgreaksjon over det å måtte endre radikalt på sine matvaner.

Seks matvarer som er veldig bra for hjertet ditt
Matmisbruk
Noen personer som sliter med overvekt har spiseforstyrrelser som har bidratt til overvekten.
- Det er en viss fare for at slik overspising, som egentlig kan beskrives som et matmisbruk, fører til andre typer misbruk i tiden etter operasjonen, slik som pillemisbruk eller alkoholmisbruk. Dersom det foreligger spiseforstyrrelser eller andre psykiske problemer, er det lurt å oppsøke hjelp for dette i god tid før en eventuell operasjon, slik at faren for psykiske reaksjoner og problemer etter operasjonen reduseres, sier Salte.