Lipødem

Lipødem er en kronisk sykdom i fettvev og i lymfekanaler som ofte gir "pæreform". Kan vise seg å være en utbredt sykdom blant kvinner.

LIPØDEM: "Pæreformen" er ikke alltid tegn på overvekt eller fedme. Disse australske kvinnene har diagnosen lipødem og ønsker at flere skal ha kunnskap om sykdommen.  Foto: Judy Hudson / Lipoedema Australia
LIPØDEM: "Pæreformen" er ikke alltid tegn på overvekt eller fedme. Disse australske kvinnene har diagnosen lipødem og ønsker at flere skal ha kunnskap om sykdommen. Foto: Judy Hudson / Lipoedema Australia Vis mer

Lipødem kalles også for smertefullt fettsyndrom.

Lipødem karakteriseres av symmetrisk, bilateralt overflødig fettvev, spesielt ved hofter, ben og av og til armer. I tillegg er det en tendens til hevelse i bena, men ikke i føttene, som blir verre når pasienten står. Det er veldig sjelden lipødem angriper menn. Lipødem kan ofte bli feildiagnostisert som lymfeødem eller fedme.

Årsak

Årsak til lipødem er ikke klarlagt, men man tror det er en genetisk basert sykdom. Andre muligheter årsaker er metabolske, hormonelle og inflammatoriske faktorer.

LES OGSÅ: Ødem - hevelse i kroppen, hva kan være årsaken?

LIPØDEM I STADIUM 4: Når sykdommen har kommet så langt, er den vanskelig å behandle. Foto: Judy Hudson / Lipoedema Australia
LIPØDEM I STADIUM 4: Når sykdommen har kommet så langt, er den vanskelig å behandle. Foto: Judy Hudson / Lipoedema Australia Vis mer

Symptomer på lipødem

Symptomene på lipødem er mange og ikke alltid godt klarlagt.

Disse er symptomene som har blitt rapportert mest i vitenskapelige undersøkelser. Ikke alle pasienter har alle symptomene.

BRUTALT: Lipødem i stadium 4 kan ramme hardt og gi store vansker med å bevege seg normalt. Foto: Wikipedia Commons
BRUTALT: Lipødem i stadium 4 kan ramme hardt og gi store vansker med å bevege seg normalt. Foto: Wikipedia Commons Vis mer
 • Symmetrisk presentasjon, i begge bena
 • Overfølsom for berøring, smerte i vevet i bena ved hvile, gange og når man blir berørt
 • Fettansamlinger over, under og på innsiden av kneleddet, og på den ytre delen av låret
 • Tap av elastisitet i huden
 • Ikke stående grop i ødemet ved berøring i tidlig fase, kan bli til såkalt lipo-lymfødem
 • Pasienten får lett blåmerker
 • Lavkalori diett har ingen påvirkning på fettansamlingene
 • Negativt Stemmer-tegn, det vil si at man kan løfte huden på foten eller hånden uten at underliggende vev følger med
 • Begynner ofte under puberteten, ved graviditet eller ved overgangsalder
 • Føtter og hender er vanligvis uberørte av sykdommen inntil siste fase
 • Overkroppen er ofte slank, mens underkroppen utvikler fettansamlinger
 • Pasienten blir mindre førlig ettersom tiden går og hvis sykdommen ikke blir behandlet

LES OGSÅ: Svetter du mye? Det finnes behandling.

Mindre vanlige symptomer

 • Fettring over ankelen
 • Hypermobilitet
 • Vanskeligheter med å gå
 • Fettring over håndleddet
 • Følsom for trykk på huden
 • Lymfødem ved senere stadier
 • Sykdommen begynner etter full narkose
 • Lavere temperatur i armer og ben
 • Fettansamlinger i overkroppen
 • Depresjon

LES OGSÅ: Sosial angst kan begrense livet i stor grad.

4 STADIER: Graden av lipødem klassifiseres i fire stadier. Foto: The Lipedema Project / LipedemaProject.org
4 STADIER: Graden av lipødem klassifiseres i fire stadier. Foto: The Lipedema Project / LipedemaProject.org Vis mer

4 stadier ved lipødem

Stadium 1: Glatt hud. Hevelse blir verre ettersom dagen går og blir bedre ved hvile og ved å heve bena. Blir bedre ved behandling

Stadium 2: Huden har små groper. Pasienten kan få lipomer. Eksem og rosen kan være tilstede. Hevelse blir verre på slutten av dagen, og blir ikke alltid bedre ved hvile og heving av bena. Kan bli bedre ved behandling.

Stadium 3: Hardere bindevev med fibrosklerose. Hevelse i bena konstant. Store mengder skinn og fett som henger. Ikke fullt så lett å behandle, og noen metoder er ikke lenger virksomme.

Stadium 4: Fibrosklerose og elefantiasis (elefantsyke). Konstant hevelse. Store mengder skinn og fett som henger. Lipo-lymfødem med lymfødem tilstede i tillegg til lipoødem. Vanskeligere å behandle.

Ikke lymfødem
Lipødem må ikke forveksles med lymfødem. Lymfødem er en spesiell ødemtype som skyldes redusert transportkapasitet i lymfesystemet. Av en eller annen grunn er lymfeårer blokkert eller det er for få lymfekar. På grunn av den reduserte transportkapasiteten vil lymfevæske sive ut i vevet og gi hevelse, særlig i armer og/eller ben. Kilde: Nhi

Diagnose

Den viktigste måten å differensiere lipødem fra lymfødem er at lipødem er bilateralt og symmetrisk (på begge sider av kroppen), mens lymfødem ofte er unilateralt, (på kun en side av kroppen).
Det er også veldig vanlig at flere kvinner i familien også har lipødem. Lipødem er smertefullt, noe lymfødem ikke er. Stemmer Tegnet (som omtalt ovenfor) er også negativt i lipødem, men postitivt i lymfødem, dvs at i lymfødem kan ikke huden på hendene eller føttene løftes uavhengig av bindevevet under.

Noen leger bruker MR eller andre røntgen undersøkelser, men disse viser ikke alltid et klart resultat. Man sjekker ofte vitamin D og B nivåer, skjoldbuskkjertel nivåer, og av og til CRP eller andre prøver for inflammasjon.

LES OGSÅ: Åreknuter hos gravide

Behandling av lipødem

Lipødem ble først beskrevet i USA på 1940-tallet, men mange leger vet fremdeles lite om sykdommen.

Mange leger vet fremdeles lite om sykdommen.

Tidlig diagnose er viktig, og selv om det ikke finnes en behandling som kurerer lipødem, kan pasienter ofte hjelpes via tidlig trening og diett. Dette virker muligens ved å redusere inflammasjon da ren kalorirestriksjon ikke virker.

Ren kalorirestriksjon virker ikke.

I tillegg finnes det kompresjonsstrømper og andre plagg som kan hjelpe med å minske utviklingen av fettansamlingene, fettsuging, manuell lymfedrenasje og også behandling som inkluderer bandasjering og andre typer kompresjonsbehandling med hudbehandling.

Pasienter kan også utvikle andre sykdommer som angst og depresjon, og det er ofte viktig for dem at de er med i støttegrupper.

NINA BRYHN: Indremedisiner Foto: privat
NINA BRYHN: Indremedisiner Foto: privat Vis mer

Utbredelse

Dette er en sykdom som vi ikke vet mye om. Noen tror den er veldig sjelden, noen rapporterer at den kanskje er vanlig i så mye som 11% av kvinner. Inntil videre forsking gjøres, er dette ikke klargjort.

Hvis du tror du har lipødem bør du snakke med fastlegen din og muligens sendes til spesialbehandling hos en onkologisk fysioterapeut og en lege som spesialiserer seg i lipødem.

Kilder: NRK, LEC/London, FDRS, Mayo Clinic
Bildene ovenfor er brukt med tillatelse fra den australske brukerorganisasjonen LipedemaProject.org og Lipoedema Australia

Har du et spørsmål om helse eller sykdom? Send ditt spørsmål til indremedisiner Nina Bryhn.