På samme måte som ved lager varme i peisen, trenger vi mat for å holde kroppen i konstant temperatur og i live, og for å bevege oss.
Et annet ord for forbrenning er metabolisme, og det er omsetning av matvarer til energi i kroppen.
Hva er basalmetabolisme?
Basalmetabolisme er det antall kalorier som kreves for å rett og slett holde kroppen i 37 grader, og ingen ting annet. Straks vi begynner å bevege oss og å spise, stiger kaloribehovet og forbrenningen. En kalori er forøvrig en energimengde som kreves for å øke temperaturen av ett gram vann med en grad, og en kilokalori (kcal) er tusen kalorier.

Hvordan gå ned i vekt? Dette sier forskningen

Hvordan bli kvitt magefett?
Kan noen matvarer direkte påvirke forbrenningen?
Det er da naturligvis slik at for å gå ned i vekt, må en innta færre kalorier enn det en bruker. Men finnes det matvarer som direkte kan øke forbrenningen?
Ingen matvarer kan få kroppen til å «gå i minus», og effekten av matvarer på forbrenningen er i beste fall minimal i forhold til det man kan oppnå gjennom bevegelse og økt muskelmasse.
Men en viss økning av forbrenningen kan man se av følgende matvarer:
- Chili, ved hjelp av det aktive stoffet capsacain.
- Ingefær
- Grønn te
Det er verd å merke seg at dette er mer av teoretisk enn praktisk interesse, og alene er det ikke egnet for å oppnå vektnedgang.

Matens termogene effekt
Forbrenning av mat krever energi. Det kalles den termogene effekten av en matvare.
Det å fordøye ett gram protein krever mer energi enn å fordøye ett gram karbohydrat eller fett.
- Hele 20-30% av kaloriene i proteiner man spiser, går med til å fordøye og forbrenne proteinet. Både protein og karbohydrat inneholder 4 kcal pr gram. Hvis man spiser 100 gram protein så inneholder det 400 kcal, men cirka 100 kcal vil gå med til å forbrenne og fordøye proteinet, slik at man sitter igjen med kun 300 kcal.
- Dette i motsetning til 100 gram karbohydrater, som også inneholder 400 kcal, men hvor kun 5-10 % går med til å fordøye og forbrenne karbohydratet. Altså gir 100 gram karbohydrat kroppen netto 400 kcal minus 5% (20 kcal) = 380 kcal, i motsetning til 100 gram protein som kun gir 300 kcal.

10 enkle råd for å gå ned i vekt

Myte eller fakta: Øker hyppige måltider forbrenningen?
Proteiner bruker mer kalorier på forbrenning og fordøying enn karbohydrater
Hvis man øker prosentandelen protein i kostholdet, og reduserer fett og karbohydrater, vil en relativt større del av kaloriinntaket gå med til å forbrenne og fordøye maten. Dette er indirekte en måte å øke forbrenningen på, ved å bruke mer kalorier på forbrenning av mat ved å endre på sammensetningen av kostholdet.
Sagt på annen måte, er det ikke bare økt fysisk aktivitet som øker forbrenningen, men også økt andel proteiner i kostholdet bidrar direkte til økt kaloriforbruk, for å fordøye proteinet.
Spising i seg selv øker forbrenningen, da det kreves energi for å forbrenne og fordøye mat. Det betyr at faste nedsetter forbrenningen. Det er blant annet derfor faste ikke er en fornuftig måte å gå ned i vekt på, og det er forklaringen på at man så lett går opp i vekt igjen etter faste, da forbrenningen har blitt nedsatt.

Så mange kalorier forbrenner du

Medikamentene for vektnedgang som har best effekt
