Kan kroppsformen egentlig fortelle noe om helsen din?

Kan kroppsformen din si noe om hvor sunn eller usunn du er, eller styres det bare av gener? Ekspertene gir deg svaret.

KROPPSFASONG: Hvilken kroppsfasong du har kan si noe om helsen din. Vet du hvilken kroppsform som er forbundet med risiko for sykdom? Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
KROPPSFASONG: Hvilken kroppsfasong du har kan si noe om helsen din. Vet du hvilken kroppsform som er forbundet med risiko for sykdom? Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva kan kroppsfasongen vår fortelle oss om helsa vår? Pære-, eple- eller timeglassfigur – vi er heldigvis forskjellige. Mye styres av genene våre, men livsstil kan også påvirke hvordan kroppen vår ser ut.

– Det blir fortsatt forsket mye på dette. Det er for eksempel bedre å måle overvekt ved å se på midjemål, istedenfor BMI. Men vi bruker også BMI for å vurdere absolutt overvekt, har lege Nina Bryhn tidligere fortalt Lommelegen. Bryhn har jobbet mange år i USA som spesialist i indremedisin.

Kroppsfasongen vi har kan fortelle oss noe om mulige risikofaktorer. De to største inndelingene er det som kalles gynoid og android kroppsform.

LES OGSÅ: Normal, overvektig eller fedme?

BRUK MIDJEMÅL: For å se om du er i faresonen for å utvikle livsstilssykdommer, bør du måle omkretsen rundt midjen din, forklarer Nina Bryhn, lege og indremedisiner. FOTO: Lommelegen
BRUK MIDJEMÅL: For å se om du er i faresonen for å utvikle livsstilssykdommer, bør du måle omkretsen rundt midjen din, forklarer Nina Bryhn, lege og indremedisiner. FOTO: Lommelegen Vis mer

Hva er android og gynoid kroppsform?

  • Android kroppsform tilsvarer «epleformet» kropp, hvor man legger på seg over magen, og utvikler en klassisk «vom».
  • Gynoid kroppsform, tilsvarende «pæreformet» kropp, er personer som har en smal midje, og legger på seg under midjen, og gjerne på rumpe og lår.

– De som har en android kropp, har høyere risiko for metabolsk sykdom, høyt blodtrykk, høyt kolesterol og diabetes – og derfor høyere risiko for hjerte-karsykdommer. Mye magefett er ikke nødvendigvis en indikator for en usunn livsstil, men heller en risikofaktor for sykdommer som nevnt over, sier Bryhn.

Plassering av kroppsfett har betydning

– Vi vet at hvor kroppsfettet er plassert, har betydning for helsen vår – uavhengig av total mengde fett. Fett som sitter rundt bukområdet (mer typisk hos menn) er forbundet med forhøyet risiko for ulike sykdommer, sammenlignet med fett som er plassert rundt hofte, rumpe og lår (mer typisk for kvinner), har Catia Martins tidligere fortalt Lommelegen.

Martins er førsteamanuensis ved Institutt for klinisk og molekylær medisin, ved NTNU. Hun forklarer at det viscerale fettet kan være farlig.

– Dette er fett som samler seg rundt organene, som kan endre metabolismen og øke risiko for sykdom.

Les også: Høyt blodtrykk øker risiko for disse sykdommene

Mål omkrets rundt midjen istedenfor å se på BMI

Midjemål og midje/hofte-indeks brukes som som måleenheter, slik at man kan vurdere risiko. Midjemål skal helst være under 102 cm hos menn, og 88 cm hos kvinner.

– Det er gjort forsøk om det spiller noen rolle hvor man måler, og det viser seg at det faktisk ikke gjør det, men det viktigste er at en objektiv person måler, og at man måler samme sted hver gang, sier Bryhn.

Skal du måle midjen/hoften, bør du stå på gulvet, uten sko, med armene ned. Målebåndet bør bestå av et materiale som ikke er tøyelig, og du bør få hjelp av en person som kan måle for deg.

– Hva vi spiser og hvor mye vi beveger oss, er selvfølgelig en stor del av dette også. Så hvis man har en kroppsform som tilsvarer at man kan ha forhøyet risiko for sykdommer, altså en android kroppsform, da er det veldig viktig å holde seg i form og spise sunt, og ikke røyke eller drive med andre ting som øker risiko for sykdom, sier Bryhn.

Les også: De første symptomene på hjertesykdom

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer