Kan kroppsformen egentlig fortelle noe om helsen din?

Kan kroppsformen din si noe om hvor sunn eller usunn du er, eller styres det bare av gener? Ekspertene gir deg svaret.

KROPPSFASONG: Hvilken kroppsfasong du har kan si noe om helsen din. Vet du hvilken kroppsform som er forbundet med risiko for sykdom? Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
KROPPSFASONG: Hvilken kroppsfasong du har kan si noe om helsen din. Vet du hvilken kroppsform som er forbundet med risiko for sykdom? Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Hva kan kroppsfasongen vår fortelle oss om helsa vår? Pære-, eple- eller timeglassfigur – vi er heldigvis forskjellige. Mye styres av genene våre, men livsstil kan også påvirke hvordan kroppen vår ser ut.

BRUK MIDJEMÅL: For å se om du er i faresonen for å utvikle livsstilssykdommer, bør du måle omkretsen rundt midjen din, forklarer Nina Bryhn, lege og indremedisiner. FOTO: Lommelegen
BRUK MIDJEMÅL: For å se om du er i faresonen for å utvikle livsstilssykdommer, bør du måle omkretsen rundt midjen din, forklarer Nina Bryhn, lege og indremedisiner. FOTO: Lommelegen Vis mer

– Det blir fortsatt forsket mye på dette. Det er for eksempel bedre å måle overvekt ved å se på midjemål, istedenfor BMI. Men vi bruker også BMI for å vurdere absolutt overvekt, sier lege Nina Bryhn som har jobbet mange år i USA som spesialist i indremedisin.

Kroppsfasongen vi har kan fortelle oss noe om mulige risikofaktorer. De to største inndelingene er det som kalles gynoid og android kroppsform.

LES OGSÅ: Normal, overvektig eller fedme?

Hva er android og gynoid kroppsform?

Android kroppsform tilsvarer «epleformet» kropp, hvor man legger på seg over magen, og utvikler en klassisk «vom». Gynoid kroppsform, tilsvarende «pæreformet» kropp, er personer som har en smal midje, og legger på seg under midjen, og gjerne på rumpe og lår.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 905643859


Varnish cache server

– De som har en android kropp, har høyere risiko for metabolsk sykdom, høyt blodtrykk, høyt kolesterol og diabetes – og derfor høyere risiko for hjerte-karsykdommer. Mye magefett er ikke nødvendigvis en indikator for en usunn livsstil, men heller en risikofaktor for sykdommer som nevnt over, sier Bryhn.

Plassering av kroppsfett har betydning

– Vi vet at hvor kroppsfettet er plassert, har betydning for helsen vår – uavhengig av total mengde fett. Fett som sitter rundt bukområdet (mer typisk hos menn) er forbundet med forhøyet risiko for ulike sykdommer, sammenlignet med fett som er plassert rundt hofte, rumpe og lår (mer typisk for kvinner), sier Catia Martins.

Martins er førsteamanuensis ved Institutt for klinisk og molekylær medisin, ved NTNU. Hun forklarer at det viscerale fettet kan være farlig.

– Dette er fett som samler seg rundt organene, som kan endre metabolismen og øke risiko for sykdom.

Les også: Høyt blodtrykk øker risiko for disse sykdommene

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

LES OGSÅ:
Overvekt hos barn

Overvekt hos barn

Mål omkrets rundt midjen istedenfor å se på BMI

Midjemål og midje/hofte-indeks brukes som som måleenheter, slik at man kan vurdere risiko. Midjemål skal helst være under 102 cm hos menn, og 88 cm hos kvinner.

– Det er gjort forsøk om det spiller noen rolle hvor man måler, og det viser seg at det faktisk ikke gjør det, men det viktigste er at en objektiv person måler, og at man måler samme sted hver gang, sier Bryhn.

Skal du måle midjen/hoften, bør du stå på gulvet, uten sko, med armene ned. Målebåndet bør bestå av et materiale som ikke er tøyelig, og du bør få hjelp av en person som kan måle for deg.

– Hva vi spiser og hvor mye vi beveger oss, er selvfølgelig en stor del av dette også. Så hvis man har en kroppsform som tilsvarer at man kan ha forhøyet risiko for sykdommer, altså en android kroppsform, da er det veldig viktig å holde seg i form og spise sunt, og ikke røyke eller drive med andre ting som øker risiko for sykdom, sier Bryhn.

Les også: De første symptomene på hjertesykdom

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-