Hvis motivasjonen svikter

Å bli kvitt overvekt er moro, -så lenge man får det til. Men av og til er det vanskelig å holde motivasjonen oppe. Hver gang du føler at du er i ferd med å sprekke, eller at motivasjonen svikter deg, kan du gå tilbake til denne siden for å hente oppmuntring.

Velg å se det som en mulighet!
De fleste forbinder kanskje slankemat med kjedelige mageroster, tørre kjeks og gulerøtter? Slik trenger det absolutt ikke være!! Oppdag eller gjenoppdag mye god mat!

Lær deg alt du kan om kalorifattig matlaging, surf på nettet, eller kjøp deg kokebøker. Isteden for at du hele tiden føler at du går glipp av god mat, kan du velge å se på det som at du har fått en unik mulighet til å bli kjent med en hel masse matvarer! Prøv noen nye og spennende eksotiske frukter, prøvesmak en del magre produkter du aldri før har smakt - let etter favoritter!

Og husk at du ikke bør gå for å handle inn maten når du er sulten! Legg handleturen til etter at du har spist, -og skriv liste over hva du trenger! Det øker sannsynligheten for at du unngår usunne impulskjøp på matfronten. Å handle når magen rumler kan være en litt for stor påkjenning for fristelsen.

Tenk bevegelse, bevegelse, bevegelse
Du kan gjøre det til en vane å legge inn aktiviteter i nærmest alle deler av dagen din: Gå eller sykle til jobben, ta trappen istedenfor heisen, planlegg uteaktiviteter fremfor TV-titting eller kino.

Bøtte-ballett:
En husvask kan være en skikkelig trimøkt: Sett på noe drivende feiende rask musikk, dans i vei mens du gjør rent, legg inn noen ekstra kne- og tøy- og bøy i vaskingen; det er ingen som ser på deg!

Fråts i vann
Tenk på vann som den klareste reneste helsetrylledrikk.
Kroppen din elsker å få vann, ikke minst gjør huden din det! Dessuten demper det den verste sultfølelsen og holder orden på fordøyelsen!

For variasjonens skyld kan du prøve vann med kullsyre, med eller uten en dråpe sitron eller annet. Du kan jo friske opp vannet selv med sitronbiter eller appelsinbiter? På en litt trendy café i byen så jeg at de hadde en stor mugge isvann med skiver av sitron og appelsin, samt lange agurkstrimler oppi! Det så stilig og friskt ut, og vannet smakte deilig!

Vær tålmodig!
Det er klart at du ønsker å se resultater raskt. Men husk dette: Kun varige endringer av kosthold og fysisk aktivitet gir resultater som varer. Sånt tar tid. Men det er verdt det!

Uansett hva reklamen påstår: Det finnes ikke noen lettvint snarvei-¦ Det er ved å lære deg (og ta konsekvensene av) sammenhengen mellom helse, kosthold og mosjon at du går varig ned i vekt. Ikke gjennom ti-dagers superkurer, dyre piller, vidunder-te eller innleggssåler! Ikke gi opp! Du kan klare det!

Minn deg selv på målene dine
Det er alltid lurt å formulere for seg selv hva man ønsker å oppnå, og hvorfor. Se for deg endemålet ditt: du føler deg sprekere, sunnere og flottere. 

Tenk på at når du først har kommet i bedre form, er det lettere å forbli i form også: da er det gøy, og ikke så tungt å være i aktivitet!

Ikke nekt deg alt hele tiden
Hvis du kutter ut absolutt alle favorittpåleggene, favorittsnacksen, alt -digg-, ender det fort med at du ikke greier å holde fast i forsettene dine over lang tid.

Ikke føl deg så forferdelig skyldig om du av og til -sprekker- eller unner deg litt ekstra: Nei, nyt heller hver eneste bit, så kan du isteden leve sunt og magert resten av dagen eller dagen derpå!

Kjenn svakhetene dine
Hvis sterk trang til noe søtt fører til at du overspiser når du først gir etter for det, bør du heller legge inn i planen at du skal ha små porsjoner av favoritt-godisen din av og til.

Dersom du vet at du etter hver eneste middag får et nesten uimotståelig søtsug, bør du ta hensyn til det, og ta det med i beregningen når du planlegger hva du skal spise. Ha for eksempel fettfattig youghurt-is eller sorbet-is i fryseren, -og alltid fristende frisk frukt og knaskegulerøtter tilgjengelig!

Bruk nettverket ditt!
La menneskene rundt deg få ta del i hva du holder på med, og bruk vennene dine som en kilde til oppmuntring og støtte.

Skriv ned de positive opplevelsene
Du kan ha en liten notisbok der du skriver opp de gode erfaringene du får gjennom vektreduksjonen: de første komplimentene du får, opplevelsen av å komme inn i klær i nye størrelser, triks som fungerer for å opprettholde motivasjonen eller holde søtsuget unna. Listen får deg til å føle deg veldig flink - og det er du!

Overvekt rammer stadig flere. På Lommelegens Temasenter om overvekt kan du få solid og seriøs kunnskap, hjelp til varig vektnedgang, og gode råd fra leger og fra medmennesker som også sliter med overvekt.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen