Global strategi mot overvekt

Nylig var eksperter i ernæring fra hele verden samlet i Oslo i regi av WHO. Her diskuterte de en global strategi for ernæring, fysisk aktivitet og helse - Dette er et spennende men vanskelig arbeid, sier professor i ernæringsvitenskap, Kaare R. Norum til Lommelegen.no.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Norum leder referansegruppen som har fått i oppdrag av generalsekretær Gro Harlem Brundtland å lage en global strategi for å redusere overvektepidemien, og dermed helseskadene som følger av den.

Møttes i Oslo
18-19 november møttes kommisjonen i Oslo. Ekspertene kom fra hele verden. Norum forteller at det var et internt møte med cirka 20 mennesker tilstede, derav noen representanter fra WHO. Selve kommisjonen består av 12-14 stykker. - Vi skal jobbe sammen i halvannet år. Dette første møtet var først og fremst et møte der vi begynte å legge en plan for vårt arbeide. Vi befinner oss i kartleggingsfasen. Først må vi bli enige om retningslinjer for kostholdet og den fysiske aktiviteten i dagliglivet. Deretter skal dette anbefales som konkrete daglige vaner, forteller professoren. Videre sier han at kommisjonen vil møtes i ulike verdensdeler i løpet av den perioden de jobber sammen.

Det er WHO som leder prosjektet, men også UNICEF, FAO og Verdensbanken deltar. Dessuten må flere frivillige organisasjoner trekkes inn i dette arbeidet. Norge har ført en ernæringspolitikk som har gitt gode resultater. - Det er en av grunnene til at vi har fått lede kommisjonens arbeid, kommenterer Norum.

Overvektens farlige følger
Norum sier at overvekten fører med seg alvorlige problemer. - Diabetes, eller sukkersyke og hjerte- og karsykdommer blir stadig mer utbredt.

I følge Sosial- og helsedirektoratet, regner WHO med at 1 milliard mennesker er overvektige globalt sett. Det betyr at det er flere overvektige enn undervektige mennesker i verden. Uten å iverksette tiltak mot denne overvektepidemien, regner man med at tallet på sukkersyke vil være dobbelt så høyt om 10-20 år.

- Vi jobber med en langsiktig strategi og tenker 10-20 år fremover. Norum påpeker at de må ta alvorlige samtaler med næringsmiddelindustrien. Lommelegen.no spør Norum om det er mulig å nå målsettingen om å redusere overvekten blant mennesker på verdensbasis? - Folk stilte det samme spørsmålet da WHO ville ta opp kampen mot tobakken. I dag har WHO kommet godt i gang med dette arbeidet, selv om det ennå er langt igjen. Men det er et enklere budskap med tobakk fordi du kan be folk om å slutte å røyke. Ernæringsspørsmålet er en større utfordring fordi du ikke kan be folk om å la være å spise, svarer Norum. Han mener det er smart å fokusere på det positive, slik man har gjort Norge. - Folk må få vite at det er bra å spise frukt og grønnsaker, og annen mat fra planteriket. Men Norum presiserer at det er en stor utfordring å få både barn og voksne til å spise mindre snacks og drikke mindre brus.
- En like stor utfordring er det å få folk til å bruke mer tid til fysisk aktivitet i dagliglivet, sier professoren. Imidlertid er ikke dette bare opp til den enkelte. - Mye må også gjøres av samfunnet for å legge forholdene bedre til rette, slik at befolkningen skal kunne få et sunt kosthold og god mosjon, uttaler Norum.

Ikke bare i vesten
At overvekt er et vestlig problem, er en vanlig oppfatning. Dette er feil. Problemet er vel så utbredt i utviklingsland, sier professor Norum. Med en middelklasse på vel 300 millioner mennesker, er overvekt et stort problem i India, eksemplifiserer han. Videre forklarer Norum at det ser ut som om stoffskiftet i voksen alder er avhengig av forholdet i mors liv og de tidlige levemåneder. - Barn av gravide som har hatt et dårlig kosthold og underernæring under svangerskapet, har større sjanse senere i livet for å utvikle overvekt, og dermed sykdommer som følger i kjølvannet av dette, forteller Norum.

- Vi tar opp den globale kampen mot overvekt, sukkersyke og hjerte- og karsykdommer nå. Et sted skal vi starte, avslutter professor Norum med besluttsomhet i stemmen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer