En rask gåtur kan redusere søtsuget

Ta deg en tur neste gang du har lyst på noe søtt, så går det trolig over. Slik kan du unngå «cravings».

En rask gåtur kan redusere søtsuget

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

I en stresset situasjon kan det nærmest virke umulig å motstå søte fristelser.

Hvis du i tillegg har godteri i nærheten, skal det svært lite til før det saboterer dietten din.

Men neste gang du føler søt- eller snackssuget komme sigende på, så bør du vurdere å ta en liten spasertur i stedet. Det er konklusjonen i et nylig publisert forskningsstudie på PLoS One.

En 15 minutters gåtur skal redusere suget på noe søtt hos dem som er overvektige, under press, og som har lett tilgjengelig godteri. Det har i hvert fall forskningsteamet til Larissa Ledochowski ved Universitetet i Innsbruck kommet frem til.

47 overvektige over 28 år deltok i forskningen, som også innrømmet at de hadde et høyt daglig inntak av sukkerholdig snacks.

LES OGSÅ: Trenger du egentlig proteinpulver og proteinbarer?

– Helt klart verdt å prøve

Lommelegens ekspert på kosthold og ernæring stiller seg positiv til forskningen.

– Alle tiltak som kan begrense og forebygge vektøkningen i befolkningen møtes med åpne armer. Her er et svært konkret tiltak som antakelig kan være gunstig for mange som sliter med cravings. Det er vanskelig å si helt sikkert at dette tiltaket fungerer, på grunn av metodologiske utfordringer, men det er helt klart verdt å prøve, sier Jacob Juel Christensen, som er klinisk ernæringsfysiolog.

Han tror mye av søtsug og snacksing er knyttet til rutiner og vaner.

– Det er forholdsvis vanlig at kveldstid er sofa- og TV-tid, og at sjokolade og chips hører naturlig med. Dette kan like gjerne være knyttet til en vane og rutine som til en craving. Da er man inne i et mønster som det gjelder å først detektere, for deretter å gjøre noe med, forteller Juel Christensen og spør:

– Kan man gjøre TV-tid fra søndag til fredag til en snacks-fri TV-tid? Kan lørdagskvelden være eneste kvelden med snacks foran TV-en? Og for å bruke denne studien konkret: kan de første 15 minutter sofa og TV-tid byttes ut med en rask tur ute?

LES OGSÅ: Cravings i svangerskapet

Betyr søtsuget at du egentlig sulten?

Ifølge ernæringseksperten er cravings, eller suget på noe søtt/usunt, ganske tett knyttet sammen med sult og metthet.

– Det virker på meg som at mange har problemer med å vite om de er sultne og trenger mat, er tørste og trenger vann, eller er sugne på noe søtt. Veldig ofte kan behovet for mat og drikke mistolkes som at man egentlig vil ha noe søtt, forklarer Juel Christensen.

Hver dag trenger kroppen vår en viss mengde energi og væske for å opprettholde normal fysiologisk funksjon. Dersom kroppen ikke får det vil den si ifra.

– Hvis man er «inne i et spor» med sjokolade, søtsaker, snacks, brus og saft, er dette ofte den første løsningen man går for når kroppen trenger mat og drikke, opplyser den kliniske ernæringsfysiologen.

LES OGSÅ: Ti tips for varig vektnedgang

Kroppen trenger aldri godteri

Forskning har også vist at bare noen få uker uten denne stimuleringen vil man ikke lenger «crave» noe søtt, ifølge Juel Christensen.

– Smaksløkene våre er utviklet til å like blant annet fett, sukker og salt, men det betyr ikke at vi i det 21. århundret virkelig trenger så mye av dette for å overleve som vi kanskje gjorde opp gjennom evolusjonen, påpeker han.

Hvis du har opplevd en jevn vektøkning over tid og har blitt overvektig, kan det være riktig å redusere på matinntaket. Da bør du gjøre dette med et bevisst vektmål for øyet, for eksempel 5-10 prosent vektreduksjon.

– Den første maten som bør kuttes er sjokolade, godteri, brus og snacks og annen svært energirik mat og drikke. Dersom man ikke har et slikt mål, men på slump hopper over måltider og ikke spiser den maten som trengs for å holde kroppen i gang, vil ofte søtbehovet komme på et eller annet tidspunkt i løpet av dagen. Ofte på kveldstid, sier Juel Christensen.

Dagens behov for energi, og vel så det, kan med enkelhet spises i løpet av en kveld dersom man spiser mye sjokolade, snacks, brus eller annen svært energirik mat og drikke, advarer han.

LES OGSÅ: Hvordan motivere seg til slanking?

Slik unngår du «cravings»

Ønsker du å redusere søtsuget?

Her er ernæringsfysiologens beste tips:

1. Det er viktig å spise vanlig mat og drikke jevnt i løpet av dagen for å unngå å overspise eller få cravings, slik at normal vekt opprettholdes. Kjenn på forskjellen på sult og tørst. Kroppen trenger aldri sjokolade, godteri, snacks, brus eller lignende.

2. Å identifisere og bryte ut av vaner knyttet til cravings er lurt. En rask gåtur kan være et godt eksempel på et tiltak som kan hjelpe for mange.

3. Velg alltid sunnere snacks: frukt, bær i varianter, grønnsaker med dip, smoothie, lettyoghurt med bær eller frokostblanding, og lignende.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer