Beregninger viser at hver femte person i Norge har sykelig overvekt . Overalt finnes gode råd for hvordan man kan miste kiloene. Men hva er det EGENTLIG som virker mot fedme?
LES OGSÅ: Normal vekt, overvekt eller fedme?
Hva skyldes overvekt?
Overvekt skyldes at vi får i oss mer energi enn hva kroppen klarer å forbrenne.
De siste tiårene har levevanene i Norge forandret seg. Folk flest er mindre fysisk aktive. Mange har stillesittende yrker. Vi bruker bil i stedet for å gå eller sykle til jobben.
Studier fra USA har vist at det ikke er selve overvekten som står for økt dødelighet og økt sykelighet, men i hovedsak den fysiske inaktiviteten.

Kan kroppsformen egentlig fortelle noe om helsen din?
Personer med akutt eller kronisk sykdom som er til hindring for utøvelse av fysisk aktivitet er derfor på lik linje med sykemeldte i risikogruppen for å utvikle overvekt. Det er tilstrekkelig med en inaktivitetsperiode over bare åtte uker for å være utsatt for varig vektøkning.
For mye fett og sukker
Kosten i dag inneholder i tillegg for mye fett og sukker og for lite frukt og grønt. Dermed blir Ola Nordmann stadig tyngre. I følge Helsedirektoratet har én av fem nordmenn en kroppsmasseindeks (BMI) på over 30, noe som tilsvarer fedme. Blant yngre er det ingen kjønnsforskjell, men hos eldre lider flere kvinner fedme sammenlignet med menn.
LES OGSÅ: Fraråder lett overvektige slankekur, dette bør du gjøre i stedet

Appetitten bestemmer
Per i dag vet vi mye mer om de bakenforliggende årsakene til overvekt enn for noen år siden. Det er blitt funnet ulike faktorer som spiller en rolle innenfor utvikling av overvekt:
Arv og miljø
Gener er ansvarlig for hver persons individuelle sårbarhet for å utvikle overvekt. Gener kan påvirke appetittreguleringen og dermed bidra til å utvikle fedme. Likevel er det miljøet man lever i og de levevaner man tilegner seg som er avgjørende for om man utvikler fedme. I følge Helsedirektoratet er det «miljøet, ikke genene, som har endret seg de siste tiårene» og har ført til den fedmeepidemien som vi står ovenfor per i dag.
10 enkle råd for å gå ned i vekt
Psykososiale forhold
Psykososiale forhold som for eksempel oppvekstvilkår, mobbing, traumer og andre psykologiske faktorer kan føre til psykologiske belastninger som kan lede til endrete levevaner og forstyrret spisemønster.
Appetittregulering
Forskere har funnet at det er appetittreguleringen som svikter når man legger på seg.
Det er nesten aldri slik at overvektige forbrenner energi langsommere enn andre. Kompliserte mekanismer i hjernen vår gir signaler om når vi skal spise og hvor mye vi skal spise. De som har et vektproblem er rett og slett mer sultne enn andre.
Forskere har påvist at hormonet leptin som fins i fettvev er med på å styre appetitten. Leptin ble oppdaget i 1994. Da trodde mange at en hadde funnet det perfekte slankemiddelet. Men slik ble det ikke.

Midjemål: Mer nøyaktig måling av overvekt
Ingen mirakelkur
Dessverre er det for de fleste slik at det er mye lettere å legge på seg enn å gå ned i vekt. Det er også slik at hvis man har hatt en høy vekt i mange år, innstiller kroppen seg på denne vekten.
Slankekurer har derfor ofte bare en kortvarig effekt. Jo-jo-slanking kan dessuten gjøre vondt verre. Fordi reguleringsmekanismene i kroppen blir forstyrret, risikerer man å gå enda mer opp i vekt etter slankekuren. Det finnes flere biologiske tilbakemeldingssystemer i kroppen som samarbeider om å motarbeide den som prøver å slanke seg.
Slankepiller
Leptin fungerer ikke som slankepille. Men det finnes medikamenter som kan brukes under behandling av overvekt.
De medisinene som fins på markedet i dag, kan hjelpe en til å gå ned i vekt, men de gir ingen varig vektreduksjon i seg selv. De fleste medisinene virker ved at de hemmer opptaket av fett i tarmen. Slike medisiner kan ha bivirkninger, og skal bare brukes under oppfølging av lege.
I henhold til nasjonale retningslinjer for behandling av overvekt hos voksne er det ikke hensiktsmessig å fortsette med medikamentell behandling dersom vekttapet er mindre enn to kilo etter to-måneders-behandlingsperiode. Medikamenter som vanligvis brukes for andre sykdomstilstander som for eksempel vanndrivende tabletter, stoffskiftehormoner, amfetamin og metformin bør ikke brukes kun for å gå ned i vekt.
LES MER: Slankepiller og produkter for vektnedgang

Fraråder lett overvektige å slanke seg - dette bør de gjøre i stedet
Når overvekt er bivirkning av medisiner
En rekke medikamenter som virker på hjernen har vektøkning som bivirkning. Det er dog ikke tilrådelig å slutte med et medikament man mistenker for vektøkning uten å rådføre seg med lege.
Operasjon
Fedmeoperasjon gir den mest varige vektreduksjonen hos de som sliter med svær overvekt. Inngrepet går ut på å skrumpe magesekken eller fjerne en del av tynntarmen. Operasjonene kan føre til komplikasjoner og gi ubehagelige bivirkninger. Operasjon er derfor forbeholdt de med sykelig overvekt. Grensen for operasjon går vanligvis ved en BMI (kroppsmasseindeks) på 40. Operasjon for fedme krever livslang oppfølging i etterkant.
Hvis man ikke legger om livsstilen, vil fettet komme tilbake etter hvert. Derfor er det som regel påkrevd at man skal aktiv ha prøvd å legge om levevaner og kostholdet (som regel med hjelp av fastlegen) før man kan henvises til vurdering av fedmeoperasjon.
Langtidsoppfølging
Fedme blir regnet som en kronisk lidelse som krever oppfølging over lang tid, i noen tilfeller livslang oppfølging.
Forkortelsen LMS står for lærings- og mestringssenteret. Dette er en nøytral plass der overvektige kan møte andre overvektige og helsepersonell. LMS fungerer også som informasjonssenter som blant annet har en liste med kontaktpersoner innenfor ulike sykdomsgrupper.
LMS er et tilbud der man kan ta kontakt uten å ha behov for en henvisning.
LMS finnes både på helseforetaksnivå og på kommunalt nivå.
Din nærmeste LMS finner du på Mestring.no.
Kilder og revisjon:
Revisjon og utvidelse av artikkel, desember 2018: Friederike Rieger, lege.
Opprinnelig skrevet av: Kari Tveito, lege. 11.08.2005