Vondt "overalt", sliten, manglende overskudd, depressive plager. Hva kan det skyldes?

Spørsmål

Hei. Jeg har hatt endel plager over tid, og føler jeg ikke kommer noen vei med egen fastlege/Fysioterapeut. Gir en oppsummering, og håper på en second opinion. Plager startet slutten av 2017: Mye syk, både hyppige forkjølelser, omgangssyke, vond hals og smerter i kroppen. Også tungsinn/lett depresjon pga problemer på jobb (butikk i 15 år) og noen kognitive vansker. Tok masse blodprøver, ble bedt om å ta tilskudd av D-vitamin og folsyre. Positiv prøve på å ha hatt kyssesyken. (Usikkert når). Sykemeldt noen uker på sommeren 2018. Tilbake i jobb høst 2018. Fremdeles ofte syk etter dette. Kroppssmerter blir gradvis verre over tid. Spesielt smerter i korsrygg/hofter/ben er framtredende, men har også stadige plager i øvre del av rygg, skulder og nakke med stråling ned i armer og til hodet. Er ofte sliten/utmattet med lite til ingen overskudd til husarbeid/fritidsaktiviteter. Lett deprimert. Smerter i ben/hofter/rygg topper seg rundt vår 2019. Lege anbefaler beh. hos fysioterapeut. Starter fysikalsk beh. Starter trykkbølgebehandling pga stivhet i muskler og sener i korsrygg/hofte/ben. Smerter i ben og kroppen forøvrig har bare steget med nå to behandlinger. Har fortsatt tungsinn og kognitive vansker (glemmer lett avtaler, roter med tidspunkt, klarer ikke strukturere hverdagen på samme måte som tidligere, mindre lysten på sosiale begivenheter osv.) Legen foreslår at jeg er sliten/presset pga jobb og familieliv. At jeg må ta mer tid til meg selv for å lage overskudd. At problemer med bena ikke har sammenheng med andre plager. Fysioterapeut sier at symptomer er motstridende og at det vil ta tid å utrede, men vil fortsette trykkbølgebehandling. Redd for å bli mistrodd pga motstridende/sprikende symptom. Ønsker svar/diagnose som vil gi rett behandling slik jeg kan fungere normalt igjen. Hva kan jeg si/gjøre for å bli utredet bedre? Hva er dine tanker om symptomene?

Kvinne 37

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du er altså en kvinne på 37 år, som i to år har hatt endel helseplager. Her ber du om en second opinion, og det tror jeg er en god ide for din del. Jeg kan dele noen tanker om dette med deg her, men forøvrig får vi ikke til en fullgod second opinion her over nettet, uten at jeg har tilgang til din tidligere journal med alt av prøvesvar og vurderinger, og fremfor alt uten muligheten til å snakke med deg og undersøke deg. Derfor synes jeg at du skal følge denne tanken din om en second opinion, men i form av en reell legeundersøkelse og -samtale. Din fastlege kan organisere dette for deg om du foreslår dette, og jeg er sikker på at legen din også synes det er en god ide. Eller du kan bestille time selv hos en annen almenlege som vil ta imot deg, men husk da på å få med en fullstendig kopi av hele din journal samt alt av epikriser, prøvesvar m.v.


Av symptomer nevner du "mye syk", med hyppige forkjølelser, omgangssyke og vondt i halsen. Disse tingene kan du se helt bort fra i denne sammenhengen, for det er plager som vi alle har, noen år mange slike infeksjon og andre år færre. Det er kun tilfeldigheter og hvor mye smitteeksponert man er, som avgjør om man får mange eller få slike infeksjoner i perioder av livet.


Videre nevner du "smerter i kroppen", nærmere beskrevet som smerter i korsrygg/hofter/ben, samt i øvre del av rygg, skulder og nakke med stråling ned i armer og til hodet. Du har også psykologiske symptomer og plager som tungsinn, depresjon og tankemessige (kognitive) vansker, samt problemer med å strukturere hverdagslivet og lav motivasjon for sosialt liv. Og du føler deg generelt sliten og utmattet. 


Du har vært grundig undersøkt av lege, som kun har funnet lave verdier av D-vitamin og folatvitamin, noe som ikke på noen måte kan forklare de plagene du har hatt. Det er det vi kaller bifunn, altså tilfeldige funn som ikke har noe med aktuelle helseproblemer å gjøre. Det samme gjelder det at en har funnet ut at du har hatt mononukleose / kyssesyke en eller annen gang. Akkurat det vil en finne ut for nær 100% av alle voksne mennesker. Stort sett alle mennesker får denne sykdommen en gang, enten i barneårene eller tenårene / tidlig voksenår, og en beholder da antistoffer i blodet resten av livet, -noe du har fått påvist. Det har med andre ord heller absolutt ingenting som helst å gjøre med helseplagene dine. 


Legen din mener at årsaken til plagene dine er at du "sliten/presset pga jobb og familieliv", og at du må ta mer tid til deg selv for å få mer overskudd. Hvis legen din har kommet til disse konklusjonene som resultat av undersøkelser og utredninger, så betyr det at legen din ikke har funnet noe som gir mistanke om fysisk sykdom eller fysisk forklaring på dine helseplager. Rent generelt kan jeg i det minste si at det er fullt mulig, og ganske sannsynlig i din situasjon, både pga hva slags symptomer og sykehistorie du har, og fordi en ikke finner tegn til fysisk sykdom når du blir utredet, -noe som vanligvis betyr at det faktisk heller ikke foreligger noen fysisk påvisbar sykdom. Og i tillegg er jo slike typer helseplager særdeles vanlige, rent generelt, -noe som øker den generelle sannsynligheten for at det kan være årsaken i ditt tilfelle. Jeg synes også i den forbindelse at din lege skal vurdere (om det ikke allerede er gjort) om du kanskje kan ha en behandlingstrengende depresjon, som forklaring på plagene dine. Det synes jeg virker ganske sannsynlig, både fordi det er helt typiske symptomer på depresjon du beskriver, og fordi en ikke finner fysiske forklaringer på symptomene dine. Det er meget vanlig forøvrig, at depresjon gir fysiske symptomer slik du har. 


Videre forteller du at legen din mener at dine problemer med bena ikke har sammenheng med de andre helseplagene du har. Det forstår jeg ikke helt. Det betyr at legen isåfall må ha konkrete mistanker om hva plagene fra beina dine skyldes, siden han mener at det ikke har sammen med dine andre plager. Har du spurt hva legen tenker om det? Og om hvorfor legen ikke tror det henger sammen med dine resterende helseplager? Det tror jeg kunne være interessant for deg å vite. 


Når det gjelder fysioterapi, så forteller du at fysioterapeuten akter å fortsette trykkbølgebehandling. Jeg tenker at det er nokså "upresis" behandling, siden det her ser ut som at en ikke vet hva en faktisk behandler, eller hva dine helseplager skyldes.

Men om din lege har rett i at dine plager har psykologiske / psykosomatiske forklaringer, vil jo ihvertfall ikke trykkbølger hjelpe. Da er vil effektiv behandling måtte settes inn mot slike forhold som legen din har påpekt, gi deg selv tid og rom til aktiviteter som gir deg overskudd, kanskje rydde unna ting i tilværelsen som tapper deg for energi eller stjeler tid osv. Og om du har en depresjon som forklarer plagene, så vil jo behandling av depresjon være det som vil hjelpe deg. Det skjer i hovedtrekk vha samtalbehandling med lege eller psykolog, fysisk trening og evt medisiner. Jeg hadde nok stoppet trykkbølgebehandling i ditt tilfelle, siden det på ingen måte er sikkert at en da behandler korrekt diagnose med korrekt behandling. Jeg vil nok gå så langt som å kalle det et skudd i blinde. 


Jeg er ikke enig med fysioterapeuten din at du har "sprikende symptomer". Jeg synes tvert imot at alt kan tenkes å skyldes psykososiale faktorer, evt depresjon, slik din lege har kommet frem til. 


Du sier at du ønsker svar og rett diagnose, som kan gi grunnlag for rett behandling. Og der er jeg aldeles enig med deg. Før en kan behandle noe som helst, må en vite hva en skal behandle. 

Og det er det jeg har prøvd å si noe mer grundig om ovenfor. Jeg foreslår at du starter dette med en grundig samtale med fastlegen din om dette, en slags oppsummering av "hvor er vi, hva vet vi, hva skal gjøres?", og da kan du gjerne ta med deg en utskrift av spørsmål og svar her, slik at din lege kan se hva vi har diskutert her, og så kan dere gå videre på dette. Jeg tror nok også at grundigere samtaler om din komplekse problemstilling, og sammenhenger mellom kropp og psyke og psykosomatiske symptomer, vil kunne virke veldig gunstig i ditt tilfelle, slik at du får en grundigere forståelse av hvordan disse tingene henger sammen for ditt vedkommende.


Og samtidig kan du gjerne gå videre på din tanke om en second opinion, hvilket var din hensikt med å forhøre deg med oss, men få da dette gjort på en fullgod måte slik jeg beskrev innlednignsvis.


Håper at mine innspill kan være til nytte for deg. Lykke til.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn