Voksen mann med en rekke anfallsvis fysiske symptomer. Helseangst, eller er flere undersøkelser nødvendig?

Spørsmål

Jeg har vært plaget med følgende symptomer i ca. 1/2 år. Episoder med slapphet/svimmelhet som kan vare fra noen timer til en hel dag. Skjer 1 til 2 ganger i uka. Under "anfallene" må jeg tisse ofte (opptil 3 x på en time). Jeg har også hatt vekttap på 6-8 kg det siste året. Kan ha problemer med innsovning pga smerter/trykk bak/rundt øynene. Har av og til ekstrem nattesvette. Problemer med svelging under anfallene. Kaldsvetting på hender og føtter. Litt endring i avføringsmønster (sjeldnere og hardere avføring, mye luft). Var til coloskopi i februar 2018 (ingen funn). Coronarangigografi juli 2018 (Konklusjon: Lett til moderat coronar atherosclerose uten stenoser). Tidligere påvist et relativt stort mykt plakk i halskar. (mai 2018). "Anfallene" skjer oftest fra morgenen av, og det blir bedre utover ettermiddagen. Medikamenter: Ganfort øyedråper. Albyl (75mgx1), Lipitor (20mgx1). Fastlegen tror det er helseangst, jeg er ikke overbevist. Kan det være bivirkninger av Lipitor som jeg begynte med i juni 2018? Er det andre organer jeg bør undersøke?

Mann 68

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du er altså en mann på 68 år, som i et halvt års tid har hatt en del plager som kommer og går, dvs du kjenner det ikke hele tiden. Da er det ganske så usannsynlig at det skulle skyldes bivirkninger av medisinene som du bruker daglig. Bivirkninger ville nok ha vært mer konstante i karakter, og ikke anfallsvise. Jeg får inntrykk av at du har latt fastlegen undersøke og utrede deg for dette, siden du skriver at legen din mener det skyldes helseangst. Det kan det naturligvis være, dvs jeg ser ikke noen sikre holdepunkter i det du har skrevet er, for at det nødvendigvis er feil det legen din har kommet frem til. Men la oss for eksempel ta et av dine symptomer, vekttap på 6-8 kg på et år. Hos et voksent menneske "litt oppi alderen", så skal ufrivillig vekttap av ukjent årsak anses som tegn på sykdom, evt alvorlig sykdom, inntil det motsatte er bevist. For det kan jo avgjort skyldes sykdom, og det er derfor enhver lege skal undersøke en pasient med vekttap nøye. En kan og skal absolutt ikke trekke konklusjoner om helseangst eller andre psykologiske årsaker til fysiske symptomer, før en har utredet pasienten og avklart at det ikke finnes holdepunkter for fysisk sykdom, og en får formode at din lege har gjort dette her. Du er imidlertid ikke overbevist om dette, sier du. Det er ingen god følelse å være i tvil om en er syk eller om en har en uoppdaget sykdom, og derfor synes jeg at du skal ta opp akkurat dette med legen din: Bestill time og forklar at du ikke klarer å slå deg til ro med legens konklusjon, og derfor trenger grundig forklaring på hvordan legen har tenkt, og hvordan og hvorfor legen har konkludert med at du ikke viser noen tegn til fysisk sykdom som årsak til plagene dine. Dette er viktig, og samtale om dette er som hovedregel beste måten å oppnå dette på, ikke ytterligere undersøkelser og utredninger "for utredningenes skyld", -med mindre det selvfølgelig skulle foreligge medisinske grunner til å foreta en ny undersøkelse av noe slag.

Du beskriver blant annet anfall med slapphet, hyppig vannlating, svelgproblemer og kaldsvetting på hender og føtter. Jeg kjenner ikke til noen fysiske sykdommer som gir denne sammensetning av symptomer fra forskjellige organsystemer, men en fellesnevner for alle disse tingene kan så avgjort tenkes å være angst, for det kan gi akkurat slike fysiske plager som du her beskriver. Du spør om jeg ser andre undersøkelser du burde foreta / "andre organer som burde vært undersøkt". Det kan ikke jeg ikke se ut fra den informasjonen jeg har her, ihvertfall. Jeg tar for gitt at legen din har sjekket om du kan ha høyt stoffskifte, som kunne ha gitt noen av de plagene du har, men forhør deg gjerne om det er gjort.

Håper at mine innspill her kan være til nytte for deg. Følg rådet mitt om en grundig samtale med legen din om disse tingene, jeg tror det vil kunne hjelpe deg her. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-