Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vitaminmangler og forandringer på tungen

Spørsmål

Hei Jeg har hatt problemer med tungen siden november 2015. Jeg fødte i des 2014 og mistet da mye blod, og måtte akuttinnlegges 4 dager etter fødsel. Har slitt med lav blodprosent og jern. På siste sjekk i februar hadde jeg ok med jern men manglet folat og vitamin D. Var hos øre nese hals i mai som mente dette er papillebetennelse og at man ikke vet årsaken til det. Tungen er hvit hver morgen og tørr. Det er glatte partier på tungen, lett svie, det kommer daglig gjennomsiktig slim som jeg må svelge unna, tidvis klumper, får litt vansker med å snakke når tungen er sår og papillene hovner opp. De er røde. Tungen blir tidvis ganske så rød. Kan også virke som om jeg har noe halsbrann, har en sterk "peppermyntefølelse" i munn og hals. Har brukt nexium over tid fordi det i halsen er tydelige tegn på sure oppstøt. Kan alt dette henge sammen? Hva KAN problemet med tungen skyldes? Jeg har hatt det lenge og jeg synes det forverrer seg. Jeg tar tilskudd av folat og vitamin d. Bør mengden økes?

Kvinne 43
Svar

Hei.


ØNH-legen du var hos, mente at du hadde en betennelse i papillene på tungen, og jeg ser ingen holdepunkter for at ikke det skal være korrekt diagnose. Videre fortalte ØNH-legen deg at årsaken til dette var ukjent. 

Det stemmer at en ikke alltid kan finne noen årsak til dette, men samtidig er det en mulighet her for at det kan være en bivirkning av Nexium, som kan gi endringer i slimhinner i munnen. Hvorvidt dette er tilfelle, kan du isåfall kun finne ut ved å ta en pause i f.eks. 2-3 uker med Nexium, og så se om endringene på tungen begynner å forsvinne. Gjør de det, så har du bortimot bekreftet at Nexium var årsaken, og da bør heller legen din finne et annet preparat for magen din, om du trenger det. 


En annen mulighet som avgjort bør sjekkes, er følgende:

Du har fått påvist mangler av flere mikronæringsmidler; jern, folat, d-vitamin. Det behøver ikke å bety at du har fått i deg for lite av disse, men at du kanskje ikke absorberer det godt nok fra tarmen. Da snakker vi om det som heter malabsorbsjons-sykdommer, som f.eks. cøliaki. Ikke helt sjeldent kan en slik tilstand presentere seg i form av f.eks. jernmangel eller mangel på andre vitaminer, slik du har. Cøliaki kan også gi endringer på tungen.

Cøliaki kan også komme i utypiske varianter, med få eller ingen symptomer fra magen.

Alt i alt har jeg nok en klar mistanke om at dette kan være en mulig diagnose, derfor bør du avgjort få sjekket hos fastlegen om du kanskje kan ha det. Det undersøkes i første omgang med blodprøver.


Hvorvidt du bør øke dosen av folat og D-vitamin, avgjøres ut fra blodprøver. Har du fått normale nivåer, trenger du ikke å øke dosen, men har du ikke oppnådd normale verdier etter noen måneders bruk av disse vitaminene, så bør dosen økes. Men dette må igjen sees i sammenheng med muligheten for dårlig opptak, f.eks. pga cøliaki.


Håper (og ser ikke bort fra) at mine innspill kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.