Vitamin D2 og D3

Spørsmål

Hei. Sliter med dårlig allmenntilstand, veeldig trøtt og utmattet, hår. og bryntap,smerter i kroppen kan være i muskel,ledd, skjelett. Påvist fra røntgen betennelse i skjodbrukskjertelen. D vitamin 109, D2 <10 og D3 109. Har jeg d2 mangel? Har ikke spist på mange år fisk, spiser ikke gluten, melkeprodukter. I høst begynte på lav fodmap pga dårlig i magen, kvalme. Nå bedre tarmtømming etter begynt med lav fodmap. Er konstant tørst. Har begynt å ta tran og kjøpt d vitamin. Men de innholder kun d3. legen vet ikke hva som feiler meg.

Kvinne 48
Svar

Hei.


D-vitamin finnes i en rekke kjemiske varianter og former, blant annet D2 og D3. 

Det er summen av vitamin D2 og vitamin D3 som skal vurderes, når en skal finne ut om en person har D-vitaminmangel eller ikke, og det har du altså ikke. Men ene og alene er D3 den prøven som gir best uttrykk for kroppens d-vitaminnivå, blant annet fordi den har lang halveringstid i kroppen, mens D2 er kortlivet og en rekke faktorer kan påvirke den, og den gir derfor mer bare et øyeblikksbilde enn et reellt bilde av kroppens d-vitaminnivåer.


Hvis man har D-vitaminmangel så er tilskudd med D3 betydelig mer effektivt enn tilskudd med D2.


Du har altså ikke D-vitaminmangel, og derfor er dette heller ikke forklaringen på de helseplagene du har, men du må gjerne fortsette med tran. Det bør vi stort sett alle ta i det mørke halvåret. Du har dårlig almentilstand, du er trøtt og utmattet og har hårtap, mageplager og kvalme, samt smerter i muskel/skjelett, og du er mye tørst. Og du forteller at legen "ikke vet hva som feiler deg".


Til det kan følgende sies:

Dine plager er stort sett det som kalles uspesifikke plager, dvs at det ikke er typiske for en konkret sykdom eller tilstand. Tvert imot kan en ble trøtt, utmattet, kvalm osv av bortimot enhver tenkelig årsak, både medisinske årsaker og ikke-medisinske. Det sistnevnte betyr at en behøver slett ikke ha noen påvisbar sykdom i det hele tatt, ved slike plager som du har. Kroppen og hvordan vi har det påvirkes jo til enhver tid av alt vi opplever, tenker, føler, både i positiv og negativ retning, og slike forhold vil ofte kunne gi fysisk følbare plager. Da sier jeg ikke at dette faktisk er tilfelle i ditt vedkommende, men at det er fullt mulig, og det er dette legen din er i ferd med å finne ut av for deg, ved utredninger. Men det er viktig at du ikke tar for gitt at du har en uoppdaget sykdom, for det er alt annet enn sikkert.


Det at ikke legen din har stilt noen diagnose på dine plager hittil, er ikke ensbetydende med at det ikke vil være mulig ved videre utredninger. Det betyr kun at ved hjelp av de prøver som har vært tatt til nå, har det ikke vært mulig å identifisere noen årsak til plagene dine. Derfor bør du utredes videre av fastlegen din, for plagene dine kan teoretisk sett ha fysisk påvisbare årsaker, som evt kan behandles.

Det som jeg synes er svært viktig her i de videre utredninger er at du får sjekket om du kan ha diabetes, for tørste er jo et symptom på diabetes, og en kan også få uspesifikke symptomer som trøtthet, utmattelse osv av diabetes også.

Og så er det dette med skjoldbruskkjertelen din. Jeg ser på blodprøver at du har økte verdier av et antistoff i kroppen som heter tyreoglobulin. Dette er det som heter auto-antistoffer, dvs at immunapparatet lager antistoffer mot kroppens eget vev. Du har ikke lavt stoffskifte pr idag, men har en økt mulighet for å få det i årene fremover, så diskuter med legen din om ikke du kanskje bør følge ditt stoffskifte videre, f.eks. årlig. Dette må også sees i sammenheng med de funnene som har vært gjort i din skjoldbruskkjertel med bildeundersøkelser, ta også opp med legen din.

Jeg synes også at du må få sjekket om du kan ha B12-mangel.


Håper informasjonen og rådene kan være til nytte for deg. Lykke til.