Vekttap på 25 kg og masse nattesvette

Spørsmål

Min kone, 68 i går, har vært plaget med nattesvette i drøyt 1,5 år og hun har tatt av seg ca. 25 kg på samme eller litt lenger tid. Jeg syns hennes fastlege ikke har tatt reelt tak i dette og ønsker derfor et forslag til løsning på dette. Ved siden av å svette mye, hun er oppe minst 1 gang pr. natt, lukter det veldig vondt av svetten, og selv om vi lufter mye og har vindu åpent om natten, sitter denne lukten nå etterhvert i hele leiligheten. Dette kan ikke være riktig?

Kvinne 68

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Det er helt klart at et vekttap på 25 kg hos en godt voksen kvinne, skal anses som "mulig sykdom" inntil det motsatte er bevist, dvs at det må utredes på alle relevante måter for å se etter sykdom. Det er vanskelig å se for seg et så stort vekttap, -hvis ikke man har slanket seg- uten at det skyldes en eller annen sykdom eller tilstand. Et stort og ufrivillig vekttap kan også skyldes alvorlig sykdom, inklusiv kreft, og det er derfor dette er noe en alltid skal ta ytterst seriøst og utrede grundig.

Nattesvette kan også skyldes sykdom, inklusiv alvorlig sykdom og visse kreftformer. Det må naturligvis derfor også utredes grundig, særlig når det samtidig foreligger stort vekttap.


Du skriver at du ikke synes legen hennes har tatt reelt tak i dette. Det er veldig vanskelig å forstå, for enhver lege er fullstendig klar over de forhold jeg har omtalt ovenfor. Jeg vet heller ingenting om hvilke undersøkelser som har vært gjort og som evt ikke har vært gjort, og derfor blir det umulig for meg å si noe om hvorvidt hun blir utredet korrekt, eller om legen "tar tak i dette" eller ikke. Hvis det er slik, er det ikke bra i det hele tatt, og da bør hun vurdere å enten skifte fastlege, eller ta det opp direkte med legen for å få igangsatt nødvendig utredning. En annen mulighet er at legen faktisk har foretatt alle nødvendige undersøkelser og utredninger, men at hun / dere ikke har blitt formidlet dette på tilstrekkelig måte, eller ikke fått god nok informasjon om resultater og konsekvenser. Jeg synes derfor det må være riktigst at hun starter dette nå med en grundig prat med fastlegen om dette, gjerne basert på den informasjonen jeg har gitt dere her om at slike symptomer faktisk kan skyldes alvorlig sykdom, og at det derfor selvfølgelig skal utredes svært grundig. Og akkurat dette siste poenget, er som sagt noe absolutt enhver lege er aldeles klar over, det kan jeg si med sikkerhet.


Her er en god artikkel om nattesvette, ifra Lommelegen.no, les den:

https://www.lommelegen.no/hormoner/artikkel/nattesvette-kan-vaere-et-symptom-pa-sykdom/68926909


Kraftig nattesvette kan for eksempel forekomme ved visse former for lymfe- og blodkreft, og ved høyt stoffskifte, så dette må hun åpenbart bli utredet for.


Jeg håper at hun har nytte av informasjonen her, og ønsker lykke til. Anbefal henne å starte med en grundig samtale med fastlegen om dette nå i første omgang, så får dere kartlagt hva som er undersøkt og utredet til nå, og hva som skal gjøres videre.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-