Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utmattet 25-årig 3-barnsmor. Sykdom eller ikke?

Spørsmål

Hei! Eg har tre barn og er for tida heime med nr 3 som er 11 mnd. Eg har alltid sove mykje og vore glad i å sove. For 3 mnd sida endra livet seg, ei bølge av utmattelse slo meg og dagane består no stort sett av å kvile. Kvardagslige gjeremål som å rydde kjøkkenet slit meg ut, og eg kan sovne i upassande situasjoner. Samtidig som eg kan slite med innsovning fordi eg er så utslitt at eg ikkje finn roen, det kjennes som eg har voksesmerter i heile kroppen. Eg våknar ALDRI utkvilt. Visst eg står lenge oppreist blir eg svimmel og det kjennes ut som beina sviktar. Lange turer som eg gjekk før, klarer eg ikkje lenger for beina kjennes ut som gele. Det er nesten som kroppen dovner vekk i aktivitet. Eg er og plaga med MYKJE hodeverk i bakhodet og kvalme. Eg har ofte skjelvingar i hendene, og har hatt eit par tilfeller med skikkelig muskelkrampe når eg bære ungane. Eg er rett og slett ikkje den personen og mora som eg var for 3 mnd sidan. om eg skal beskrive det på en anna måte er hodet eit tomt, tungt skall som ikkje klare å ta til seg informasjon og konsentrere seg, mens kroppen kjennes ut som ei deig. Eg begynner å bli ganske desperat etter å kjenne eg "fungerer" igjen. Har vore til legen fleire ganger og får beskjed om at blodprøvene er OK, og eg mest sannsynleg er utslitt fordi det er hektisk med 3 barn. Men dei siste 3 mnd har far tatt ansvar for ungane kvar natt, samt mesteparten av dagen for han ser kor eg slit. Det er tydeleg forskjell fra å vere sliten pga barn og det eg kjenner på no. Legen lurte også på om eg kunne vere deprimert. Det trur eg ikkje eg er, men kjem til å bli av å ha det slik som eg har det no noko lenger. Burde eg bestille ein time hos ein anna lege eller slå meg til ro med at dette er normalt?

Kvinne 25
Svar

Hei.


Symptomene du beskriver, er det som kalles uspesifikke symptomer, dvs de er ikke typiske eller entydige for en spesifikk sykdom eller tilstand, men snarere symptomer som kan oppstå ved en særdeles lang rekke sykdommer, både fysiske og psykiske, og i tillegg er det absolutt fullt mulig at det ikke ligger noen sykdom bak heller. Da kan en mer se på det som en reaksjon på samlet belastning, inklusiv ansvar for 3 barn.

Nå vet ikke jeg hva fastlegen din har utredet deg for, og utelukket, men det er helt klart at i et tilfelle som ditt, skal en tenke bredt og sjekke for det meste av tilstander som kan gi slike plager. Eksempler kan være lav blodprosent, vitaminmangler, lavt stoffskifte, for å nevne noe. 

Legen din var inne på muligheten for depresjon som årsak. Du tror ikke dette selv, men kjenner at det føles som en mulighet, om du fortsetter å ha det slik. Symptomene dine beskriver du blant annet som "hodet er eit tomt, tungt skall som ikkje klare å ta til seg informasjon og konsentrere seg, mens kroppen kjennes ut som ei deig." Det kan avgjort være et typisk depresjonssymptom, så jeg synes avgjort at du bør utredes for depresjon. Grunnen til at det er viktig å få kartlagt, er jo at om det er det som er årsaken, så vil du jo kunne få behandling for dette, og slippe å ha det slik du er, og holder du ikke den døren åpen, så kan jo det i verste fall teoretisk sett innebære at du går glipp av korrekt diagnose og effektiv behandling.

Du kan med fordel gjøre en selvtest før du går til legen påny med denne problemstillingen. 

Her finner du testen:

http://lvh.no/symptomer_og_sykdommer/psykiske_lidelser/psykiatrisk_undersoekelse/madrs

Når du har tatt den, tar du med resultatet til legen din.


Kommer du ikke nærmere med noen diagnose med disse tiltakene, så er det muligens en ide, slik du selv er inne på, med en second opinion hos en annen almenlege. Det kan være en nyttig fremgangsmåte i vanskelige eller uklare tilfeller, blant annet fordi "nye øyne" kan se ting på en annen måte, tolke blodprøvesvar anderledes, se ting som er oversett. Hvis du velger dette, så er det viktig at legen du skal til, får en komplett kopi av all relevant journalinformasjon fra fastlegen din, inkl blodprøvesvar m.v., så du slipper å foreta samme undersøkelser mer enn en gang. Du kan enten bestille selv hos en annen almenlege som vil ta imot deg, eller du kan be fastlegen din om å organsiere og henvise deg til en slik second opinion, for dette har vi prosedyrer på, siden det er en anerkjent og nyttig arbeidsmetode.


Håper at mine råd og innspill her kan være til nytte for deg. Lykke til.