Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utmattelse, slitenhet, depresjon

Spørsmål

I barneårene utviklet jeg hashimotos, lavt stoffskifte, jeg har vært medisinert for dette så lenge jeg kan huske. Prøvene for stoffskifte ser helt normale ut og jeg går både på Levaxin og Liothyronin. Jeg fikk mye gallestein og opererte bort galleblæren da jeg var rundt 14 år gammel. Jeg ble også født med ASD. Dette ble jeg operert for i voksen alder. Jeg har så lenge jeg kan huske slitt med lite energi og utmattelse. Dette i kombinasjon med depresjon og angst. Det er godt mulig det har kommet av min dårlige energi. Som barn har jeg blitt omtalt som «lat», og jeg mistenker at mine diagnoser har gjort meg så sliten som jeg har vært og er. Jeg syns det er vanskelig å finne svar på hvorfor jeg er som jeg er. Dagen min er preget av panikkangst, utmattelse og masse depresjon. Jeg har ved flere anledninger fått målt lavt ferritin, B12, D-vitamin i blodprøver. Jeg syns det er vanskelig og få hjelp av fastlege, da «alt ser bra ut». Det siste året har jeg slitt så mye psykisk at jeg føler ikke at jeg har noe liv lenger. Jeg er ung, men føler meg som en 80 år gammel dame. Min utmattelse gjør at jeg ikke ser noe positivitet i livet mitt lenger, og det å etablere et liv virker helt uvirkelig og fjernt for meg. Noen dager har jeg ikke energi til å gå ut av døra. Jeg har sluttet i jobben min da jeg ikke mestret det. Jeg studerer, men jeg kommer meg veldig sjeldent til forelesninger. Jeg har et ønske om å bli utredet av en psykolog, da jeg tror jeg også har en psykisk lidelse. Har du noen tips til meg? I hvilken ende bør jeg begynne? Er det noe jeg kan gjøre for å bedre situasjonen min?

Kvinne 25
Svar

Hei.


Følelsen av lite energi, utmattelse, depresjon og slitenhet er det vi kaller uspesifikke symptomer, dvs at det ikke er typisk for en-1-konkret diagnose, men kan oppstå ved en lang rekke sykdommer, både fysiske og psykiske. For å finne årsaker, må en derfor utredes systematisk. Det er en prosess som fastlegen din som må styre og iverksette.

Du må få utelukket somatiske (kroppslige årsaker), og jeg synes også at en utredning i forhold til depresjon er på sin plass, slik du er inne på selv. Om ikke depresjon er den primære årsaken, så er det ihvertfall veldig naturlig å tenke seg at man ihvertfall vil kunne bli deprimert, av å ha det slik du har, over lang tid. Og da vil en depresjon kunne forverre plagene, og vi snakker isåfall om en høna-eller-egget situasjon, hva kom først.  

Rent konkret så tenker jeg følgende:

Det viktigste er å få sjekket at du er korrekt dosert med stoffskiftemedisin. Da må blodprøven TSH måles, og den skal ligge mellom 0,5 og 1,5 når en bruker medisiner mot lavt stoffskifte. Er den over 1,5, så er du underdosert og må øke medisindosen. Å være undermedisinert mot lavt stoffskifte kan forklare slike plager som du har, så dette må være det første som sjekkes.


Videre så legger jeg merke til at du har fått påvist mangel på flere mikronæringstoffer, både B12, jern og D-vitamin. Det er påfallende, og det gir mistanke om malabsorbsjonssykdom i tarmen. Malabsorbsjon betyr at næring ikke opptaes fra tarmen effektivt nok. Det er derfor avgjørende viktig at du sjekkes for dette, ikke minst cøliaki, som en del mennesker går med uoppdaget i årevis, og med uspesifikke symptomer og generelt nedsatt form til følge.


Depresjon kan også være hovedårsaken til dine plager nå, og derfor bør du utredes for dette. Det behøver du ikke nødvendigvis å gå til psykolog for, for det kan du få gjort hos fastlege også. Før du går til fastlegen for dette, kan du med fordel gjøre en selvtest for dette, og fortelle fastlegen om resultatet du kommer frem til med testen. Testen heter MADRS, og du finner den her:

(Fra Legevaktshåndboken)

https://lvh.no/symptomer_og_sykdommer/psykiske_lidelser/psykiatrisk_undersoekelse/madrs


Dersom du har en depresjon, så kan det å få behandlet denne absolutt føre til at energi og overskudd kommer tilbake, så dette er viktig.


Ta kontakt med fastlegen for å få igangsatt denne utredningen, og ta gjerne med en utskrift av spørsmål og svar her til legen din, slik at legen kan se hva vi har snakket om, og så kan dere fortsette derfra. Lykke til!