Utmattelse kan skyldes omtrent enhver tenkelig sykdom, både fysisk og psykisk

Spørsmål

Hei. Jeg har et lite spørsmål. Jeg har slitt med utmattelse i bortimot et år nå, etter en periode i november i fjor med ekstremt lite søvn i forbindelse med en ferie til Cuba i 3 uker. Da jeg kom hjem var jeg ekstremt slått ut og sliten med mye angst. Er fortsatt sliten og 50% sykemeldt. Energinivået går opp og ned, men jeg merker en stor begrensning i hverdagen hvor det ikke er uvanlig at jeg må legge meg nedpå på dagen for å hente meg inn. I november i fjor fikk jeg målt stoffskifte, og den viste da lett forhøyet fikk jeg beskjed om. Jeg følte at de fleste av symptomene for hyperthyreose passet med min situasjon, og gjør det fortsatt. Tok opp dette med legen, men fikk beskjed om at høyt stoffskifte var helt utelukket, etter at jeg tok noen oppfølgingsprøver hvor blodprøvene var tilsynelatende normale. Har tatt nye blodprøver nå, hvor jeg har lett forhøyet igjen. Legen min mener det er helt normalt at stoffskifte er lett forhøyet til tider, og vil for sikkerhets skyld ta en ny prøve om noen uker, men mener det er ingen grunn til å tro at jeg har for hyperthyreose. Kan legen min ta feil? Hva må til for å påvise eller avkrefte dette? Må man ha ekstreme avvik i disse prøvene for at man skal kunne ha denne sykdommen, eller kan lett forhøyet være nok til å mistenke dette? På forhånd tusen takk for svar.

Mann 30
Svar

Hei.


Du har i et år slitt med utmattelse, og har et økt behov for hvile. Du har lest at høyt stoffskifte kan gi slike symptomer,og det kan det saktens, men da har du mer eller mindre tilfeldig endt opp med å lese på en-1- av uendelig mange mulige årsaker til utmattelse og økt hvilebehov. Det er med andre ord slett ikke slik at høyt stoffskifte er det første og eneste man skal mistenke, ved slike symptomer som dine. 

Listen over mulige årsaker er henimot endeløs lang, ja faktisk kan nesten de fleste fysiske OG psykiske sykdommer og plager gi utmattelse og økt hvilebehov. Nå har du altså fått utelukket en av de uendelig antall mulige årsaker, og da vet du ihvertfall at det ikke er akkurat den ene diagnosen der som er forklaringen på plagene dine. Blodprøvesvarene kan du stole på, da det er disse som man stiller diagnosen høyt stoffskifte ut fra.


Så når den diagnosen er utelukket, og der finnes så mange andre muligheter, må du og legen din gå videre i dette, for å se om der finnes noen påvisbar medisinsk årsak til plagene dine. Jeg skriver "om" det finnes noen medisinsk årsak, for det er heller ikke sikkert. Det er fullt mulig og heller vanlig å bli utmattet av andre årsaker enn rent medisinske. Psykologiske årsaker er særdeles vanlig, og forøvrig "livet vi lever" kan også gjøre en utmattet. Eksempler kan være for mye å gjøre, for lite å gjøre, vanskelige og uløste konflikter, sosiale problemer, økonomiske problemer, bekymringer, frustrasjoner, skuffelser, -også her er listen endeløs lang. Alt hva vi opplever, tenker og føler som menneske, påvirker både kropp og psyke kontinuerlig. Det er med andre ord veldig feil fokus å se for seg at slike plager som du har, pr definisjon må ha en medisinsk årsak, for det er på ingen måte sikkert. Det er tvert imot svært viktig å se mye bredere etter årsaker, enn bare fysiske diagnoser og blodprøvesvar. 

Men samtidig er det riktig å utelukke fysisk sykdom, naturligvis, så det å få utelukket fysisk sykdom som årsak er den rette enden å begynne i her. Det tar fastlegen din hånd om for deg. Enhver almenlege har særdeles bred erfaring og mye kompetanse på å utelukke slike ting, siden det er noe av det vanligste folk oppsøker fastlegen sin for. Ta deg derfor nok en tur til legen din for å ta opp dette, og spør konkret om der er flere ting som kan/skal utelukkes av fysisk sykdom, før du og legen din evt kan se nærmere på om det kan ha psykologiske eller andre ikke-medisinske årsaker.


Jeg legger også merke til at du under tilleggsopplysninger forteller at du bruker Seroquel. Det kan også være at plagene dine skyldes bivirkninger av denne medisinen, så diskuter den muligheten med legen din også. Det er en fullt mulig årsak.


Håper at svaret og informasjonen kan være til nytte, og et av hovedbudskapene mine er altså at det er særdeles feil å fokusere kun på høyt stoffskifte eller ikke, som mulig forklaring på slike ytterst uspesifikke symptomer som du har, -som altså kan skyldes "alt eller ingenting", og det er det så utrolig viktig at du har klart for deg fremover, i håp om å finne forklaringer og løsninger. Jeg ønsker deg lykke til.