Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Uspesifikke plager som bør utredes av almennlege

Spørsmål

For ca 3 år siden begynte jeg å merke symptomer fra beina. Smerter og stramminger rundt anklene og følelse av luftputer under fotsålene, og kramper i leggene. Dette har bare blitt verre. Nå føler jeg et trykk i muskulaturen, og jeg føler at jeg mister balansen. Andre symptomer er svimmelhet, tette bihuler , tåkesyn, søvnløshet og total utmattelse ved fysisk aktivitet. Har relativt store forkalkninger i nakke og rygg . Legen har foreskrevet forskjellige piller mot nevropati uten at det har noen effekt . Jeg ble operert for tykktarmskreft for 7 mnd siden. Vellykket operasjon uten videre behandling med cellegift . Operert for lyskebrokk for 2 år siden , utskrapning av prostata 6 år siden .( Trang passasje .) Har astma og bruker Inux air spray . Røntgenbilder av abdomen viser ikke noe unormalt. Alle blodprøver er normale . Min fastlege virker fraværende og lite interessert mine plager. Derfor denne henvendelsen . Kan en MR av hodet være aktuelt med tanke på for eksempel MS? Takker for svar . Ps . Jeg er 71 år ,veltrent og forsøker enda å holde meg i gang på helsestudio 4 dager i uka .

Mann 71
Svar

Hei.


Du beskriver plager fra en rekke forskjellige organsystemer, og symptomene er tildels også helt uspesifikke, dvs at de kan skyldes en lang rekke årsaker. For eksempel svimmelhet og utmattelse: Det kan man bli av omtrent enhver eksisterende sykdom.  Det eneste fornuftige du derfor kan gjøre for å finne årsaker til plagene dine, slik at du eventuelt kan få behandling for det, er å starte med legeundersøkelser og utredninger for dette. Den rette instans i ditt tilfelle vil åpenbart være en almennlege, siden man i slike utredningstilfeller må tenke bredt i første omgang, og det er almennslegers spesialkompetanse. 

Å tenke på MS slik du har gjort, er et tilfeldig valg av et tilnærmet ubegrenset antall andre mulige diagnoser og forklaringer. Det samme gjelder spørsmålet om MR av hodet. Det er å begynne i feil ende, å lete så snevert etter årsaker. Først når grundige undersøkelser og vurderinger har blitt gjort av almennlege, ved hjelp av samtaler / kartlegging av symptomer, eventuelle blodprøver og kliniske undersøkelser, vil det begynne å bli mulig å tenke på hva slags eventuelle tilleggsundersøkelser du kan ha nytte av.

Siden du faktisk er reellt plaget av dette, og det teoretisk sett kan skyldes sykdom, samt at du er "godt voksen", så er det meget viktig at du tar tak i dette nå og blir undersøkt av en almennlege.

Du sier imidlertid at du opplever av din fastlege virker "fraværende" og lite interessert i dine plager. Det høres pussig ut, for det er jo nettopp dette som er en fastleges oppgave, -å utrede personer med ymse symptomer, for å kartlegge om det skyldes sykdom og i så fall hvilken. Det må også legges til at det er ikke gitt at legen din faktisk ER lite interessert i dine plager selv om det virker slik. Det kan også skyldes forhold som for eksempel hvordan du oppfatter din leges kommunikasjon og væremåte, eller det kan skyldes ikke-optimalt bruk av kroppsspråk og kommunikasjon hos legen din.

Men siden du er avhengig av en dyktig fastlege som du i tillegg har tillit til, så synes jeg du enten skal si til legen hvordan du oppfatter ham/henne, slik at vedkommende får mulighet til å endre seg, eller så kan du bytte fastlege.


Når det gjelder beina dine, så kan jeg være litt mer konkret: følelse av luftputer skyldes mest sannsynlig din nevropati. Legen din må utrede deg for mulige årsaker til dette, om det ikke er gjort. Tilfeldige eksempler kan være B12-mangel og diabetes, -begge deler noe en kan gjøre noe med. Og følelsen av kramper i leggene kan skyldes trange blodårer til musklene i leggene (åreforkalkning), spesielt om det kommer når du går, og forsvinner når du tar det med ro igjen.


Håper at svaret og rådene kan være til nytte for deg. Lykke til.