Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ung mann med smerter i magen, smerter mellom ribbeina og utslett

Spørsmål

Hei. Har i den siste tiden fått smerter ifra øvre del av abdomen, høyre side som strekker seg mot ryggen, intercostalt er øm og gjør vondt. Det svir på både fremside og bakside. Har i nyere tid også fått rødt prikkete utslett på fremsiden på mellomgulvet akkurat der det begynner. Allmenntilstanden er fin. Temp ligger på 36,5, og pulsen virker tilsynelatende fin etter palpering. Ryggen kjennes stiv, men ellers ok. Hva kan dette være? Magesår/betennelse?

Mann 21
Svar

Hei.


Du er altså en ung mann på 21 år, som har smerter øverst på høyre side i magen, og det er ømt når du trykker med fingrene mellom ribbeina ("intercostalt"). Du er også noe stiv i ryggen, forteller du. I tillegg har du et rødt prikkete utslett øverst på magen. Du er i fin form forøvrig og kjenner deg ikke syk. 

Du lurer så på hva dette kan skyldes, og nevner selv magesår / betennelse.


Det er nok dessverre ikke nok opplysninger her til å kunne stille noen diagnose, spesielt ikke uten å undersøke deg også, men jeg kan tenke litt høyt omkring det du skriver.


Det du kjenner mellom ribbeina, er nok ganske sannsynlig vanlige og ufarlige muskulære spenninger i muskulaturen mellom ribbeina. Det er lite annet som kan gi slike smerter. Det kan igjen henge sammen med spenninger og bekymringer, f.eks. dette at du nå lurer på hva årsaken til plagene dine er.

Smerter øverst i magen kan ha med magesyre å gjøre, evt reflux, hvor noe av mageinnholdet kan bevege seg oppover i spiserøret. Det er vanlig, og det kan gi smerter øverst i magen. For å teste ut den hypotesen, kan du kjøpe reseptfrie syredempende medisiner på apoteket, f.eks. Pepcid, og se om det demper plagene og lindrer. Gjør det det, så tyder det på at dette har meg magesyre å gjøre.


Å være "litt stiv i ryggen" er noe de fleste av oss er fra tid til annen, og det er sjeldent at det har alvorlig sykdom som årsak. Det vanligste er spenninger, evt for lite trening og bevegelse, evt feilbelastninger over tid. Det er liten grunn til å tro at den stivheten i ryggen din har noen sammenheng med det andre du forteller om. Ihvertfall ser jeg ingen mulige sammenhenger ut fra de opplysningene jeg har her.


Det samme gjelder utslettet på magen. Jeg ser ikke for meg at en eller annen sykdom eller tilstand i de indre organer og/eller muskulære spenninger skulle kunne gi utslett i et lokalisert område på magen. Uten å se utslettet kan jeg ikke uttale meg om mulige årsaker eller diagnoser, så det må du bare følge med på og se om det endrer seg eller blir verre, da får du vurdere et legebesøk.


Smerter til høyre oppe i magen kan i noen tilfeller komme av sykdom eller stein i galleveiene. Men gallesteinsanfall er som regel ekstremt smertefulle, så smertefulle at man vanligvis ender på sykehus eller legevakt, og det utløses ofte av et måltid med fet mat, og ut fra dine beskrivelser høres jo ikke dette ut som sannsynlig forklaring.


Luftplager er en annen vanlig årsak til smerter i magen, og det er jo vanlig, så det kan heller ikke utelukkes. 


Det er jul nå, og det hender vi da spiser mer eller anderledes enn vi er vant med. Kanskje plagene dine kan ha med det å gjøre?


Alt i alt fremstår det nok som lite sannsynlig at du har noen alvorlig sykdom, ihvertfall, og din unge alder taler også mot sykdom generelt sett. Jeg synes derfor du kan se dette an noe, for det er så mye i kroppen som skyldes tilfeldigheter og ikke sykdom, og som går over av seg selv. Skulle du mot formodning få sterkere smerter, føle det syk eller annet, så får du vurdere å oppsøke lege.

Ha det bra.