Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ung mann med magesmerter

Spørsmål

Hei, jeg har vært syk i en god stund, begynte med at jeg ble forkjølt og fikk mye slim som det var blod i. Gikk til luftveislege fikk beskjed om at det hva kyssesyken, uten noen tester. Et par dager senere så startet jeg å få kvalme som kom og gikk i ca 6 uker, og spyttet gikk fra blod til svart/gult og jeg besøkte legen og han visste ikke hva problemet er. Forsetter og dra til lege frem og tilbake i et par uker. Før de finner ut at det er magesår. De brukte ikke gastroskopi, de tok kun blodprøve. Jeg har vært syk i ca 6-7 uker og fikk beskjed om å ta trippelkur. Er første uka inn i kuren og har blitt såvidt noe bedre. Har kvalme/hodepine som kommer og går samma med magesmerter. Klarer ikke å sove om kveldene pga magesmertene. Fikk beskjed jeg skulle til en spesialist og jeg må vente på brev i posten. Lurer på om dette er alvorlig, hva jeg bør gjøre og hvor lang tid ventetid det er før jeg får time hos spesialisten.

Mann 20
Svar

Hei.


Du innleder med å si at du fikk påvist kyssesyken (mononukleose) uten å ta noen tester. Det høres pussig ut, for den diagnosen kan ikke stilles med noen sikkerhet uten prøvetaking. Jeg sier ikke at du ikke har hatt det, for det er jo en vanlig sykdom som henimot alle mennesker får en -1- gang i løpet av livet, men det behøver ikke å ha vært det. Hvis det var kyssesyken du hadde, så er det forøvrig ikke uvanlig å hangle i månedsvis etter at man har vært frisk. Men alle blir helt gode til slutt, prognosen er utmerket. Og det er ingen behandling for den.


Etter dette begynte du å bli kvalm, og fikk diagnosen magesår. Det kan også ha vært rett, men igjen er det usikkert, siden du ikke var gastroskopert. Blodprøven du tok, har sannsynligvis vært for "magesårbakterien" helicobacter pylori, men det å ha den er ikke det samme som å ha magesår. Nå får du behandling for denne, og du har vondt i magen. Det kan være antibiotikaen du bruker som forårsaker dette, det er vanlig. Det vil isåfall gå over når du slutter med medisinen igjen.


Videre forteller du at du skal til en "spesialist", men jeg vet ikke hva slags spesialist du skal til. Legen som har henvist deg til dette, må imidlertid at du bør dette, for eksempel på grunn av mistanke om et eller annet, eller for å utelukket noe. Det betyr uansett at legen som henviste deg har en begrunnelse for å mene at du bør til en spesialist, og da tenker jeg at det er viktig for deg å vite hva slags spesialist du skal til og hvorfor. Det vil kunne si deg mye om hva legen din tenker om tilstanden din osv. Derfor foreslår jeg du spør legen din om hva slags spesialist du skal til, og hvorfor.

Du lurer på hvor lang ventetid det er på å komme til denne spesialisten. Det kan naturligvis ikke jeg si, da jeg ikke vet hvilken lege eller hvilket sykehus du skal til, for det varierer jo svært fra lege til lege og fra sykehus til sykehus. Dette vil du imidlertid selv kunne finne ut av, ved å spørre legen din om hvor du er henvist, og så ringe dette stedet og høre om ventetider.


Du spør om dette er noe alvorlig. Nå vet jeg ikke hva "dette" er for ditt vedkommende, men taler ingenting av det du forteller om her i retning av alvorlig sykdom.


Forøvrig ser jeg at du under tilleggsopplysninger forteller at du har fått påvist B-vitaminmangel. Hvis det er vitamin B12, hvilket er et B-vitaminet det er vanligst å sjekke, så skal legen din utrede deg videre for årsaken til dette, for det er det viktig å finne ut av. Det er som hovedregel ikke tilstrekkelig å kun innta B12-tilskudd, en skal vite årsaken også, fordi det kan være underliggende  medisinske tilstander som kan være årsak til det, og som kan gi andre helseplager i tillegg. Ta derfor dette også opp med legen din.


Alt i alt synes jeg dette virker så uavklart og du har betydelig behov for mer informasjon om helsen din, så det første du bør gjøre her er å bestille en ny time hos legen din for å få kartlagt videre de tingene jeg har nevnt ovenfor. 

Håper rådene kan være til nytte i så måte, og jeg ønsker deg god bedring videre.