Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ung mann med høyst sannsynlig psykosomatiske plagerorgan

Spørsmål

Hei! Jeg er en mann på 26 År. Har alltid vert sunn, trent og jobbet å vert generelt frisk!. Men, etter en skummel hendelse i Mai, itilegg til et veldig uventet og nært dødsfall, fikk jeg et kraftig panikkanfall i Juni 2019, etterfulgt av kraftig angst, og konstant engstelse. Jeg begynte og få smerter i nakke, ben og mye i armene, itilegg til Leamus overalt på kroppen, heletiden!(Føler meg sterk). Dette forverret angsten, da kriblingen hele tiden gjore meg bekymret.. jeg fikk og mye hjertebank, etter etpar mnd begynte jeg og få Febersymptomer, som kom og gikk, ofte 1-2 dager også frisk i noen dager. Jeg er utredet med utallige blodprøver, og ble utredet for Borrelia med Negativ på Spinalprøve og blodprøve. Har vert oss kardiolog/ psykolog og Nevrolog, og forsjellige Overleger, aldri funnet noe galt. Nå den siste tiden har Smertene avtatt, utenom noe nakkesmerter/stivhet. Jeg har lite angst, men har enda litt Leamus rundt forbi, og får litt feberfølelse som varer 1/2 dager enda. Detter er veldig ekte, og gjør at Jeg bekymrer meg hele tiden. Jeg har ikke brukt medisiner!. Kan alt dette skyldes Psyken/Angst og stress? Kan man føle seg syk av dette? De dagene jeg er god, føler jeg meg helt frisk. Men Leamusen forsvinner ikke.. føler den er verst når jeg tenker på den. Jeg går på jobb enda, har blitt bedre! Men bekymrer meg veldig mye. Mvh Mann 26.

Mann 26
Svar

Hei.


Du har altså en del fysiske plager, som du har vært svært grundig undersøkt for. En har heldigvis ikke funnet tegn til sykdom hos deg, og det at en ikke finner tegn til sykdom, betyr som hovedregel at du heller ikke har noen fysisk sykdom. Men du har dine fysiske plager, og dette gjør deg naturligvis bekymret, da du lurer på hva det kan være, siden du ikke har fått noen god forklaring. Den angsten som dette gir deg, vil så igjen kunne produsere og forverre nye fysiske symptomer, som igjen gir deg økt angst. Altså en ond sirkel, som opprettholdes og "fyres" av angsten din. 

Det er det vi kaller psykosomatiske symptomer, altså fysisk følbare symptomer, med årsak i psykologiske forhold, f.eks. angst.

Slikt er særdeles vanlig, og høyst almennmenneskelig. De fleste av oss har for eksempel vært plaget med stramme nakkemuskler i perioder med stress eller bekymringer, og å kjenne ekstraslag i hjertet om en er svært stresset er også heller ikke uvanlig.


Jeg ser at du selv mistenker slike forklaringer, siden du spør om alt det du kjenner, kan kjennes angst og psyke.

Svaret er altså som du forstår, et helt klart ja. Det er fullt mulig, og det er både svært vanlig og svært sannsynlig i ditt tilfelle.


Det viktige blir da at du virkelig tar til deg og både forstår og aksepterer disse sammenhengene, for når du klarer det, legger du bekymringsbiten i dette fra deg, og det er om oftest selve "motoren" i slike plager. Klarer du det ut fra informasjonen og forklaringene du nå har fått her, så er det kjempebra, men hvis ikke du klarer det helt og merker du fortsetter å både bekymre deg og å plages med symptomene, så anbefaler jeg deg en eller flere grundige samtaler med fastlegen om dette, for å stoppet de onde sirklene du nå ganske så sikkert har kommet inn i. Hvis du gjør det, så ta med deg en utskrift av spørsmål og svar her, slik at legen din ser hva vi har snakket om, og så kan dere ta det opp videre der vi her nå slutter. Jeg ønsker deg lykke til.