Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ung mann med helsebekymringer og depresjon

Spørsmål

Hei. Jeg har nylig vært i MR for og se på hoftene/bekken, dette er fordi jeg har forklart til legen at jeg har vondt i kne og lår. Nevnte også at jeg kjenner at bekken/halsen/låret er veldig klumpete, men han er uenig i dette. Jeg viste han et av bildene jeg har lagt ved her, noe han mente var normalt. Jeg synes nå det så litt unormalt ut men jeg er da ikke noen ekspert. Håpet at du kunne se på bildene og komme med en tilbakemelding. Har vært sykemeldt siden mars, og begynner å bli lei alt ventinga. Formen min ellers er dårlig, pusten blir dårligere uke for uke, og depresjonen har aldri vært så ille som nå. Magen kjennes ikke normal ut, øverste del av magen under brystet virker veldig hard. Har også hatt forstoppelse i 2-3 mnd, der avføringen også er helt svart, klumpete og en kamp å få ut, men dette kan også være at jeg ikke er så bevegelig som jeg burde være. Litt vanskelig og bevege seg tilstrekkelig når smerte i hofte - lår og knær er så stor. Har ingen sykdommer bortsett fra en skjelettsykdom, [multiple epiphyseal dysplasia] som er lokalisert i Kne og albue. Går ikke på noen medisiner Ang. tobakk bruker jeg en boks snus daglig og røyker 3-4 sigaretter daglig. Har tidligere røykt marihuana i 2 år men har kuttet dette helt ut. Drikker lite alkohol da jeg ikke har vært ute blant folk siden Corona krisen kom. Jeg er ikke redd for å få kreft, jeg blir heller glad dersom jeg eventuelt har det for da har jeg ihverfall fått noen svar på hvorfor kroppen fungerer så dårlig som den gjør.

Mann 24
Svar

Hei.


Her har du vedlagt MR-bilder fra hofter og lår. Du sier at du synes de ser litt unormale ut, og da må jeg med en gang informere deg om at å tolke MR-bilder har hverken du eller jeg noen som helst forutsetninger for å gjøre. Det krever betydelig opplæring og spesialkunnskap om dette fagfeltet, og det er derfor kun radiologer (røngtenleger) som kan gjøre dette. Det du følgelig tenker du har sett som du mener ser unormalt ut, er derfor noe du har tenkt du har sett, og ikke noe som kan tillegges noen som helst informasjonsverdi. Jeg er ikke røntgenlege, men selv om jeg er lege selv kan jeg følgelig ikke på noen måte vurdere disse bildene. 

Det jeg imidlertid kan se, er at dine knær, som du har vondt i, ikke vises på disse bildene. Bildene kan derfor ikke si noe om hvorfor du har vondt i knærne. 

Det viktigste for å finne ut hvorfor du har vondt i knærne, er i første omgang at din fastlege gjør en klinisk undersøkelse av knærne, og kartlegger smertens karakter ved grundig samtale. Legen vil da gjøre visse tester av knærne m.v., for å finne ut hvilke deler av kneet smerten kan komme fra. 

Når det gjelder smerter i lårene, så vil den mest sannsynlige årsaken være muskulsmerter. Det kan kanskje komme av lite bevegelse, slik du sier du har. Muskler som ikke blir brukt nok, blir gjerne vonde. MR-bilder kan ikke vise den typen vondt, så hvis røntgenlegen som har sett på bildene sier at det ikke er noe galt på disse, så kan det stemme godt med en slik forklaring.


I det hele tatt er røntgenlegens beskrivelse av bildet det som teller her, rett og slett fasitsvaret,  hvis du vil vite hva de viser og hva de ikke viser. Det følger alltid bildet, og blir sendt til legen som har rekvirert bildet. Jeg synes derfor du skal høre med legen din om hva som står i røntgenbeskrivelsen, for da kan du få lagt det fra deg. Og det tror jeg er viktig for deg, siden du åpenbart har en del helsebekymringer, og det i seg selv lager gjerne enda mer fysiske plager. 


Så til dette med at du synes ta ditt bekken/lår/hals er "klumpete". Legen din har tydeligvis undersøkt deg, siden han mente at alt var normalt. Da ville jeg ha valgt å stole på legen, fremfor på egne vurderinger. Dette fordi legen gjør en objektiv vurdering, mens du selv er "inhabil" og subjektiv, og fordi legen har spesialkompetanse på å gjøre slike vurderinger i egenskap av å være lege. "Klumpete" er heller ikke et sykdomstegn av noe slag. Kjenner man grundig på muskler, så kan de saktens fremstå som "klumper", da de på en måte har en slags "klumpe-fasong". Dette med at du selv tenker at musklene dine er klumpete, tolker jeg derfor også som et klart tegn på at du har en bekymring for helsen som antagelig kan være hovedproblemet ditt, og som også sannsynligvis henger sammen med din depresjon. Ved depresjon ser man verden gjennom mørke solbriller, og tolker alt i verste henseende. Det er også svært vanlig at depresjon gir seg uttrykk i subjektivt følte symptomer, som ikke har noen fysisk forklaring. Jeg synes det er svært vanskelig å tolke alt du skriver her, som noe annet enn akkurat det. Og det er enormt viktig at du vet om akkurat denne muligheten, slik at du ikke tenker at det å kjenne "noe" fra kroppen, faktisk betyr at du har en eller annen fysisk sykdom, for slik er det absolutt ikke. Og fortsetter du å tenke at noe kanskje er galt i kroppen, når det ikke er det, og du ikke får noen forklaringer på det, så vil du naturligvis fortsette å bekymre deg og gjerne bli enda mer frustrert, bekymret og deprimert.


Du skriver at du har vært sykmeldt siden mars. Hva har du vært sykmeldt for, hva er diagnosen? Legen kan nemlig ikke sykmelde deg uten en diagnose på sykmeldingen, og hva det er, synes jeg du skal få rede på fra legen din, for det har stor informasjonsverdi for deg å vite hva legen mener er årsaken til at du ikke kan jobbe. Er det depresjon, kanskje? Isåfall og uansett er det viktig at du får behandling for din depresjon, både fordi det er en tilstand det går an å bli kvitt, og fordi det etter alt å dømme ser ut til å være årsaken til dine fysiske plager.

Mageplager inklusive forstoppelse er også svært vanlig ved depresjon.


Alt i alt virker det på meg som at du og legen din muligens kan ha snakket litt forbi hverandre, eller at du kanskje ikke har fått grundig nok informasjon ifra legen din, og at du derfor fortsetter å ha bekymringer for din fysiske helse, hvilket vi ofte ser er selve motoren i slike plager som du har. Mitt råd til deg er derfor at du bestiller en time hos legen din for en grundig samtale om situasjonen, slik at du kan få lagt fra deg dine bekymringer for fysisk helse, samt få optimal behandling for din depresjon. Da kan både samtaleterapi hos fastlege og/eller psykolog, samt antidepressive medisiner være aktuelt og effektivt. Regelmessig fysisk aktivitet, så hard som mulig, er også bevist å være meget effektivt mot depresjon.

Et konkret og meget godt råd når du nå skal til legen din igjen, er å ta med en utskrift av spørsmål og svar her, og la legen lese gjennom det før deres samtale. Det er fordi det er mye av stor informasjonsverdi i det du har skrevet til oss, det viser hva du tenker og hva du er bekymret for, og dette vil hjelpe legen din til å forstå deg og å kunne hjelpe deg på en best mulig måte.


Følg disse rådene, det vil du kunne ha mye igjennom. Lykke til.