Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ung kvinne med mange helseplager og en fastlege som ikke tar henne på alvor

Spørsmål

Dame, 33 år, 2 barn. Trenger råd hva jeg skal gjøre videre. Har vokst opp med alkoholisert mor. Har tidligere slitt med alvorlig depresjon og angst. Har ikke depresjon nå tror jeg. Jeg har fått "påvist" Add, kronisk trøtthetssyndrom, reflux, ibs, vaginisme, vestibulitt, fremfall grad 2-3, restless legs og periodic limb movement disorder. I tillegg har jeg dårlig syn (-6,5) og tannagenisi (4 tenner). Jeg må gå til mammografi 1 gang i året pga. mye brystkreft i familie. Begge mine foreldre har fått kreft de siste årene. Altså mange diagnoser, tilstander og bekymringer. Er nå 50 % ufør og usikker om jeg klarer å jobbe i det hele tatt. Jeg våkner opp utslitt og absolutt ikke uthvilt, hver eneste morgen. Jeg har mye vondt i magen. Jeg får vondt i føttene og underlivet\fremfallet når jeg går. Jeg får lett vondt i ryggen. Jeg har veldig tørre øyne og plages med det. Jeg føler ofte jeg går rundt i ei tåke, og føler meg ikke helt til stede. Jeg har konsentrasjonsproblemer og dermed ingen utdannelse. Jeg har veldig dårlig hukommelse, og min samboer blir avogtil skremt av hvor dårlig den er. Husker lite fra både fortid og i går. Jeg har mye vondt i underlivet. Jeg har ofte et veldig stort indre stress. Er veldig sensitiv for lys, lyd og mange inntrykk. Vil helst ha mye egentid. Jeg er likevel stort sett i godt humør, da jeg føler livet mitt tross alt er bra, med samboer, barn og hus, og mye å være takknemlig for. Skulle bare ønske jeg var i mye bedre form. Jeg har prøvd Parkinsons medisin for urolighet om natten, men det gjorde at jeg sov dårligere. Ritalin gjorde at jeg ikke fikk til å sovne. Går ikke på antidepressiva. Jeg skal egentlig opereres for fremfall, men siden det er stor fare for at vaginisme og vestibulitt blir verre ved operasjon er jeg skeptisk til dette. Jeg har allerede et snevert sexliv pga. smerter ved sex. Blir ikke tatt seriøst av fastlege, og han mener jeg er helt frisk, bortsett fra fremfallet. Hva gjør jeg nå? Bare finner meg i situasjonen?

Kvinne 33
Svar

Hei.

Du har en rekke helseplager, det er helt klart, og mange diagnoser er stilt. Du er 50% ufør, og lurer på om du i det hele tatt er i stand til å jobbe. Det forstår jeg, for det må være krevende å ha så mange helseplager. Jeg vet naturligvis ikke svaret på om du vil fortsette å være i 50% arbeid, og egentlig er dette kun du selv som kan finne ut av, ved å forsøke. Det vil sikkert være krevende og anstrengende, men samtidig er det viktig å være klar over at det oftest har en gunstig helseeffekt i seg selv, det å fungere i arbeid. Både fordi det har en signaleffekt til deg selv: "Jeg får det til" "Jeg er sterk som klarer det", men også fordi det å gå hjemme uten å være i arbeid, erfaringsmessig får mange til å få det verre, for eksempel ved at en da får mer fokus på helseplagene en har, istedet for å måtte anstrenge seg og øve seg på å overse plagene, slik en gjør når en er på jobb.

Jeg ser for meg at et vesentlig problem her må være det at du føler at fastlegen ikke tar deg seriøst. Du sier at han mener du er helt frisk (bortsett fra fremfallet). Men det kan da ikke være tilfelle, siden det tross alt er legen som har stilt alle diagnosene du har, og som også sannsynligvis har dokumentert dine helseplager overfor NAV, for å få innvilget uføretrygd? Det er kanskje ikke avgjørende om hvorvidt legen faktisk ikke tar deg på alvor, eller om det "kun" er du som får denne følelsen, for selv det å få inntrykk av at ens lege ikke tar en alvorlig, er ille nok, og egentlig til hinder for å få god og nødvendig helsehjelp. Det kan mao. være at legen din tar deg på alvor, men ikke greier å få deg til å føle deg tatt på alvor. Uansett så tenker jeg at du med alle dine helseplager ikke kan fortsette å ha en fastlege som du føler ikke tar deg på alvor, for du trenger god oppfølging over tid fra en lege som du har tillit til, både for hjelp for helseplagene, og i forhold til eventuell utvidelse av uføretrygden, om det skulle bli et tema. 

Derfor er jeg igrunnen ganske sikker på at det beste du kan gjøre nå, i din kompliserte situasjon og med behov for god helsehjelp, er å bytte fastlege. Både for å få en lege du har tillit til, noe som er selve forutsetningen for god helsehjelp, og også fordi det noen ganger i slike komplekse situasjoner som kanskje har "låst seg" i mellom lege og pasient, kan være en fordel å starte med blanke ark hos en ny lege, som ser deg og dine helseplager med nye øyne.

Jeg synes du skal følge dette rådet, og føler meg ganske trygg på at det er i denne enden du nå skal begynne, for å få den helsehjelp du trenger og fortjener. Jeg ønsker deg lykke til og alt det beste.