Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ung kvinne har vansker med vannlating, avføring, er slapp og dårlig.

Spørsmål

Hei! Jeg har slitt litt ekstra i det siste. Jeg er alltid trøtt, svetter mye på jobb, er til tider andpusten og ustødig selv om jeg står stille, har en "brennende" følelse under ene foten nesten hver dag, får ikke tømt blæra skikkelig, liteen avføring og føler meg ofte nedstemt og trist. Samboeren min er bekymret for hukommelsen min, og det føles som om hjernen er "skrudd" av noen ganger og jeg er ikke "inni meg selv". Det stresser meg med tanke på at jeg jobber i butikk, og må være "på" hele tiden. Mange dager har jeg bare ikke lyst å gå ut, for det betyr at jeg må "fungere" og jeg bruker mye energi på å virke normal og glad. Jeg trener styrke og litt kondisjon ca. 4 ganger i uken, men jeg sliter med å få fremgang og kondisjonen min blir dårligere. Kjenner at melkesyra kommer bare hvis jeg går opp trappene. For 1 år siden hadde jeg en operasjon for å fjerne eggstokkcyste, og de så antydninger til ny cyste på andre eggstokken. Derfor har jeg gått til gynekolog et par ganger etter operasjonen, Ved forrige kontroll så de at blæren ble presset ned av en "ekkorik struktur" som muligens var tarmen, og jeg ble henvist til CT. De fant ingenting der, men jeg har fått time med lege og sykepleier i november. Jeg fikk også et skjema der jeg måtte fylle ut urinlekkasje og hvor ofte jeg tisser og hvor mye. Problemet mitt er ikke lekkasje, problemet er at jeg får ikke tømt blæren, og må sitte opptil 25 min for å tisse ferdig. Nå begynner jeg å få litt problem med avføringa også. I det siste har det bare vært "små kuler" og føler at jeg ikke får gjort meg ferdig. Nedre del av magen har vokst et par cm, men midjen har ikke blitt større. Det stikker av og til helt nede til venstre i magen/underlivet. Jeg våkner alltid opp trøtt, selv om jeg passer på å spise sunt og har nok mosjon. Jeg føler meg lei, og vil ofte bare koble helt ut. Flere ganger de siste ukene har jeg kommet hjem fra jobb helt utslitt og med kraftig hodepine. Immunsystemet virker dårligere også. Hva kan det være?

Kvinne 25
Svar

Hei.


Du er altså en ung kvinne på 25 år, som har problemer med vannlatingen i form av at du må bruke svært lang tid for å få tømt deg helt for urin, og nå også begynnende plager med å få av deg avføringen. I tillegg har du økt mageomfang, og stikkende smerter nederst i magen, og du er svært utslitt og føler deg på ingen måte frisk.

Da høres det rent umiddelbart ut som du muligens kan ha en sykdom, dette er neppe "ingenting", for å begynne i den enden. 

Jeg ser imidlertid at du har vært til diverse undersøkelser allerede, inkl CT, hvor man ikke fant noe. Det virker på meg som at dette kanskje heller ikke er så lenge siden, og da er jo det bra, for da har en utelukket farlige sykdommer som kreft. Du forteller videre at du skal til lege igjen i november, og jeg går ut fra at det er for oppfølging av urinveisproblematikken. Det betyr at du ikke er ferdig utredet for dette, og at en skal gjøre nye vurderinger av dette. Men nå har du jo fått andre symptomer i tillegg til vannlatingsproblematikken (problemer med avføring, smerter, økt bukomfang, generell sykdomsfølelse, slapphet) og da synes jeg det er for lenge å vente helt til november for videre utredning.

Mitt råd til deg er derfor at du nå tar snarlig kontakt med fastlegen, som vil kunne fremskynde oppfølgingen og den videre utredningen av dette, med bakgrunn i en forverring av helseplagene dine. Du bør også undersøkes generelt påny hos fastlegen, med nye blodprøver, avføringsprøver,  urinprøver m.v., for å se om det nå er noen endringer eller nye funn, tatt i betraktning at du er blitt såpass dårlig som du beskriver.

Dette er mine gode og viktige råd til deg nå, og jeg tror det har større verdi enn å prøve å svare på deg "hva dette kan være", -hvilket er ditt egentlige spørsmål her. For om jeg skulle si noe om dette, ville det nok heller bli kun ren gjetning, siden jeg ikke kan undersøke eller utrede deg, og gjetninger har du jo ingen nytte av. 

Jeg håper du følger mine råd her nå, og ønsker deg lykke til og god bedring.