Ufrivillig vekttap

Spørsmål

Hei! Den siste måneden har jeg gått ned i vekt, jeg spiser men mye mindre enn vanlig fordi jeg har ikke matlyst. Hvis jeg er sulten så spiser jeg så klart, men jeg kan spise en brødskive eller mindre så er jeg mett. I løpet av en dag kan jeg spise to til tre brødskiver, og jeg er forsynt. Før så kunne jeg spise frokost, lunsj, middag og kveldsmat, pluss snacks mellom. Det er ikke sånn at jeg prøver å slanke meg eller at jeg ikke vil spise, men jeg har rett og slett ikke matlyst. Noen dager har jeg mer matlyst enn andre dager, men spiser fortsatt ikke mye. Jeg fikk først høre det av mamma og pappa at de syntes at jeg hadde slanka meg, noe jeg ikke hadde tenkt over. Når de igjen kommenterte det en 1-2 uker senere, så merket jeg det selv. Jeg har gått ned en hel bukse størrelse, og merker at klærne sitter løsere enn de pleier. For ca 2 uker siden begynte jeg å bli redd og 27september var jeg til fastlegen angående dette. Han har henvist meg til røntgen av lungene(litt tørrhoste)og til gynekolog (blør litt uregelmessig) og det kan være 2-3 ukers ventetid. Samtidig føler jeg ikke at dette har noe med problemet å gjøre, uten at jeg helt skjønner hvorfor. Denne helgen har jeg blitt mer slapp og kvalm, spesielt etter jeg spiser, men kvalmen kan komme og gå. I tillegg gikk jeg ned hele 900gram på to dager denne helgen, noe som virkelig gjør meg redd. Jeg har aldri gått ned sånn her i vekt før, og det har alltid vært vanskelig for meg å gå ned. Jeg er ca 170høy, og veier nå 73 kg. Før jeg begynte å gå ned i vekt som var ca en måned siden veide jeg nok rundt 79kg. Men det virker som at vekten går fortere ned, spesielt den siste uken. Tok blodprøver hos legen og de var alle normale. Har du noen formening om hva dette her kan være? Er det noe jeg kan gjøre? Burde jeg kontakte legen min igjen, eller vente til etter undersøkelsene? Legen min sa vi skulle vente og se hva undersøkelsene viste før vi skulle gjøre noe mer, men jeg føler det er altfor lenge å vente.

Kvinne 22

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Ufrivillig vekttap skal anses som et tegn på mulig sykdom "inntil det motsatte er bevist".  Det er fordi ganske så mange sykdommer, inklusiv alvorlige sykdommer , kan gi vekttap. Det samme gjelder dårlig apetitt, det er et generelt sykdomstegn. 

Både fysisk og psykisk sykdom kan gi vekttap og nedsatt apetitt, spesielt er depresjon kjent for å kunne gi betydelig vekttap og nedsatt apetitt, men det er jo egentlig ingenting i det du skriver som taler i den retning. 

Du har derfor gjort helt rett i å oppsøke lege i denne situasjonen, og legen har startet utredninger for å finne eventuelle forklaringer, og det er bra. Naturligvis er du bekymret, og vil gjerne ha et svar og en forklaring så snarlig som mulig, og du spør da her om jeg har "noen formening om hva det kan være". Problemet med å svare på det spørsmålet, er at det er slik at egentlig så kan omtrent enhver eksisterende sykdom gi vekttap og dårlig apetitt, så hvis jeg nevnte f.eks. ti mulige sykdommer her, så ville det være tilfeldige valg, og alle kunne være skivebom. Derfor finner en kun ut av slik ved systematiske utredninger, slik din lege har iverksatt. Du er henvist til gynekolog og røntgen av lunger, og begge deler er korrekt å få utført. Men siden du er kvalm, spesielt etter spising, ville jeg også tenkt i retning av sykdom i magesekk, og kanskje vurdert å få utført en gastroskopi. Derfor synes jeg du skal diskutere det med legen din også. Spør forøvrig om du har fått sjekket stoffskiftet, for høyt stoffskifte kan gi ufrivillig vekttap. Så ja, jeg synes du skal kontakte legen din igjen før du har vært til rtg av lunger og gynekolog, for å diskutere evt henvisning til gastroskopi, og spesielt viktig er dette om du fortsetter å miste vekt like fort som til nå. 

Forøvrig synes jeg at så lenge du ikke har apetitt, og mister vekt pga dette, så bør du legge opp en spiseplan, og spise "på program" og ikke ut fra apetitten. Lag deg en spiseplan som ligner slik du spiste før dette oppstod, og følg denne slavisk, og ikke la din lave apetitt styre matinntaket, for da fortsetter du jo å gå ned i vekt, slik du har sett til nå.

Jeg håper mine råd og innspill kan være til nytte, og jeg synes uansett at du skal holde tett kontakt med din lege videre, for din situasjon er ikke tilfredstillende, og inntil det motsatte er bevist, kan du ha en eller annen sykdom, men å spekulere i hvilken her over nettet, er som å lete etter nåla i høystakken, som jeg har forsøkt å forklare deg.

Jeg ønsker deg lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-