Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ufrivillig vekttap er et alvorlig symptom

Spørsmål

Hei, Jeg har hatt smerter i ryggen i ca 2 måneder. Det kjennes ut som smertene kommer fra ribbeinet høyre side i nyreområdet (Evt ved lungen? Har hoste som ikke vil gi seg, men er jo vinter og forkjølelsesesong). Pga dette leverte jeg urinstix hos legen men både den og kreatininnivå i blod var helt normale. Urinprøve i slutten av desember viste 1+ på albumin og leukocytter. Har ikke vært til legesjekk for dette da jeg har startet ny jobb og vil ikke ta fri for å gå til lege med mindre det er nødvendig. Smertene kommer og går, men har de hver dag og de er veldig intense og alltid på samme sted. Har tidligere brukket ribbein og hatt nyrebekkenbetennelse på høyre side og smertene kan sammenliknes litt med begge deler, bare mindre intense. Smertene startet etter en måned med dårlig matlyst og oppkast flere ganger i uka hvor jeg gikk meget fort ned i vekt ila et par uker (ikke frivillig). Jeg har slitt med kvalme og oppkast ca et par ganger i måneden det siste året, men har ikke sjekket dette da jeg trodde det var pga medisinbruk mot leddgikt, men fikk vite av revmatologen at den medisinen jeg bruker ikke skal gi kvalme. Jeg fikk påvist klamydia nå nylig og lurer på om dette kan være årsaken til flankesmertene. Jeg tar biologiske, immundempende medisiner (Benepali) mot leddgikt som ikke skal tas ved infeksjon, noe jeg har tatt i ca 6 uker før klamydiaen ble påvist. Så spørsmålet mitt er bl.a om jeg kan ha gjort infeksjonen verre ved å ta medisinen? Legen som skrev ut resept på antibiotika mot dette så ingen sammenheng med øvre ryggsmerter i.f.t dette og da hun kjente på magen var det greit ved eggstokker og livmor, bare ømt og hardt ved tykktarmen. Ble mye informasjon dette, men føler jeg trenger noen råd og svar på hva som kan forårsake kvalme, oppkast og ryggsmerter over så lang tid. Har pga vekttapet sluttet å trene og prøver å spise godt, men kommer ikke opp i vekt igjen og sliter veldig med matlysten pga dette. Håper dere har noen gode råd. Mvh jente 25.

Kvinne 25
Svar

Hei.


Du er altså en ung kvinne på 25, som bruker Benepali mot revmatoid artritt, og du har nå i 2 mnd ikke vært i form. Du mister vekt, har vondt i ryggen, har kvalme og oppkast. Det første jeg lurer på, er om disse plagene kom etter at du begynte med Benepali? Jeg synes det tildels kan se ut som det er tilfelle når jeg leser rekkefølgen ting har skjedd i her? Hvis svaret er ja, er det svært viktig å tenke på bivirkninger som muig forklaring her. Den eneste måten du kan finne ut av det på, er å la være å bruke medisinen i en periode. Diskuter den muligheten med din lege. Jeg tror ikke jeg hadde latt være å sjekke ut dette. Medisinen har en lang halveringstid, dvs at den henger igjen i kroppen i ca to uker etter siste dose, så du må la det gå litt tid for å gjøre riktige observasjoner her. Hvis du blir bedre av å kutte ut medisinen etter 2-3 uker, og så dårlig igjen når du starter med den, så har du bevist en årsakssammenheng, og da vil du sikkert ikke bruke denne.


Men det kan naturligvis være en lang rekke andre årsaker til dine plager, og ingenting sikkert kan sies over nett, uten legeundersøkelse. Her må du definitivt til din fastlege for grundige utredninger og undersøkelser, for blant annet ufrivillig vekttap er et alvorlig symptom, som en skal anse som tegn på mulig alvorlig sykdom, "inntil det motsatte er bevist".


Jeg kan nevne diagnoser som en bør tenke på, men det er tilfeldig rekkefølge, og ikke uttrykk for noe jeg "tror" du har:

Nyresykdom, nervesmerter fra det tidligere brukkede ribbeinet (det går en nerve like under ribbeinet), muskulære smerter i ryggen (meget mulig, men det igjen kan jo ikke forårsake vekttap, kvalme m.v.), nyrestein? Infeksjon? Medisinen din kan jo gi alvorlige infeksjoner, inkl med bakterier som ikke gir sykdom til vanlig. Abscess / byll? Infeksjoner kan gi kvalme og nedsatt apetitt.


Det eneste som teller her nå, er at du er nødt til å gå til lege med dette, for du er jo ikke frisk nå, og der er mange mulige årsaker, og dette er du nødt til å finne ut av, og over nettet går det dessverre ikke an. Men jeg håper at jeg kan ha bidratt med informasjon som kan være til nytte for deg her, og ønsker deg god bedring.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-