Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tungpust og irritasjon i luftveier, ingen undersøkelser har vist noe galt hittil

Spørsmål

Kjære lege. Jeg har i over ett år slitt med tungpust og irritasjon i luftveiene med litt hoste. Det har, etter hva jeg kan skjønne, blitt grundig utredet av lege. Blodprøver, røntgen av lungene, CT av thorax og hode, jeg har vært hos spesialist på øre/nese/hals. Sistnevnte så at jeg er irritert i svelget og uttalte temmelig bastant at det skyldes refluks. CT avdekket forstørret tungetonsill. Jeg tar nå Omeprazol, og det har jeg gjort i flere måneder. Jeg er ikke fornøyd. Fastlegen min er egentlig litt tvilende til at jeg i det hele tatt har refluks. Jeg forstår på ham at han egentlig ikke mener det feiler meg noe. Selv opplever jeg at livskvaliteten min er dårligere enn før, selv om jeg kan ha dager hvor jeg fungerer temmelig normalt. Jeg tørker ut i svelg og er ofte irritert i halsen. Jeg kan ikke drive med trening, noe jeg savner veldig, fordi raske og dype pust gjør at hals og bryst tetter seg til og jeg må stanse. Formen blir dårligere og dårligere, for jeg har nå ikke trent på over et år, og jeg er andpusten bare jeg går opp fire trapper. For meg føles det som om jeg har gass i brystet, jeg synes jeg har en rar lukt og rart trykk. Jeg småhoster jevnlig og har episoder med slim i luftveiene. Søvnen er også dårlig. Jeg er sliten av å ha det sånn. Det hører med til historien at jeg lenge har levd i et turbulent ekteskap, og dette føles som en tilleggsbelastning jeg ikke orker. Jeg har vært inne på tanken at dette kan skyldes stress, men dette med host, trykk og slim får jeg ikke til å stemme med det. Før har løping vært en måte å håndtere stress på, men den muligheten har jeg ikke nå. Hva bør jeg gjøre?

Kvinne 37
Svar

Hei.


Det er alltid vanskelig å skulle prøve å komme med nye og gode innspill i vanskelige utredningstilfeller, hvor det meste allerede er gjort og tenkt, og slik er det jo her. Det jeg kan komme på, er følgende:

Du klarer ikke å løpe fordi brystet tetter seg til. Hoste og slim har du også. Da tenker jeg at astma, evt anstrengelsesutløst astma, kan være en mulighet. Du bør derfor utredes for dette, med spirometri (pusteprøve) og evt hos lungespesialist i tillegg.

Du bør også utredes for allergi, med tanke på inhalasjonsallergener, dvs ting som kan utløse allergiske symptomer fra luftveiene. 

Generelt dårlig form og lav terskel for å bli anpusten kan også være tegn på annen sykdom, for eksempel anemi (lav blodprosent), så en grundig mer generell sjekk med blodprøver osv er også nødvendig.

Du har ikke skrevet noe om du bruker faste medisiner, annet enn Omeprazol. Det finnes medisiner som kan gi hoste m.v. som bivirkning, så hvis du bruker andre medisiner enn Omeprazol, bør du drøfte med din lege om plagene dine kan skyldes bivirkninger.

Jeg håper at mine råd og innspill her i beste fall kan hjelpe deg videre med dette, og ønsker deg lykke til.