Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tungpust, hjertebank, brystsmerter, ryggsmerter hos 21-åring

Spørsmål

Etter ridetur i 2019 har jeg vært plaget med rygg- og brystsmerter. Jeg var en del svimmel og kvalm, og jeg var også nummen i venstre arm etterpå. Fikk blod i avføringen. Ble forstoppet utover høsten. Tok koloskopi, røntgen av lungene og ultralyd av brystene for å utrede brystsmertene. Alt var normalt. Kan alt dette være forårsaket av at jeg mest sannsynlig overbelastet ryggen min på rideturen? Jeg er fortsatt forstoppet til tider og har tidvis smerter i ryggen. I februar fikk jeg mye vondt i nakken, skuldrene samt hodepine. Jeg hadde perioder der jeg ble ganske svimmel og kvalm, og jeg trodde jeg skulle besvime. Sjekket blodtrykket og det var høyt med tanke på at jeg har diabetes. Fikk Captopril til morgen og kveld. Etter to dager ble det innimellom ubehagelig å puste. Blir tett i halsen og vondt i brystkassa, vondt å puste inn. Fortsatt smerter i brystkassen fra 2019, mest på høyre side. Jeg har opplevd at jeg våkner plutselig av skikkelig åndedrag. Ble verre, tok blodtrykket igjen og da var det fint, og jeg sluttet da å bruke Captopril. Hadde her allerede vært litt av og på med Captopril fordi jeg var redd for at det var den som forårsaket den ubehagelige pusten. Kanskje ikke meningen å avslutte brått med denne medisinen? Ubehaget fortsatte, og jeg har vært hos legen to ganger. Fikk inhalator som ikke har fungert. Dette er en måned siden. 2 uker siden begynte jeg med Gaviscon på eget initiativ. Hadde en periode der jeg hadde det under kontroll. Prøvde meg uten Gaviscon, og det kom tilbake. Jeg har også i nærmere ett år merket at det er noe med pulsen min. Ved forventet høy puls er det ofte at pulsen ikke går raskere, men den er langsom med harde dunk. Jeg føler at jeg veldig lett får høy puls, og det er ofte at jeg kan kjenne dunkene godt uten grunn. Noen slag er så kraftige at jeg kjenner det. Kan pusten og brystmertene ha noe med hjertet å gjøre? Noe farlig? Er det Captopril som har forårsaket dette? Er det halsbrann eller lignende siden Gaviscon har fungert? Hva syns du jeg burde gjøre videre? Hva burde jeg forvente å få sjekket når jeg oppsøker lege med dette?

Kvinne 21
Svar

Hei.


Du forteller at du etter en ridetur i 2019 var svimmel og kvalm, og du var nummen i en arm. I tillegg var du forstoppet og fikk blod i avføringen. Og du har hatt rygg- og brystsmerter. Du spør om alt dette kan ha vært forårsaket av at du overbelastet ryggen under den rideturen. Det tror jeg absolutt ikke, og ser ikke for meg hvordan en ridetur for eksempel skulle kunne gi forstoppelse og blod i avføringen.

Det at ting skjer etter hverandre, er på ingen måte noe bevis på årsakssammenheng. Du hadde etter alt å dømme fått mesteparten av disse plagene også om du ikke hadde tatt denne rideturen.


Captopril kan gi bivirkninger, som medisiner flest. Tungpust og hjertebank er kjente bivirkninger, så der er en mulighet. Men det vil forsvinne når du slutter med medisinen, så hvis du kjenner det fremdeles, er det altså ikke Captopril som er årsaken. 

Du gjorde ingenting galt med å slutte brått med Captopril, jfr ditt spørsmål. 


Det at Gaviscon ser ut til å hjelpe deg noen grad, kan tale i retning av at noe av plagene dine kommer fra magesekk / spiserør, for eksempel reflux. Ved reflux har man en dårligere fungerende lukkemuskel mellom spiserør og magesekk, slik at mageinnhold kan komme opp i spiserøret og irritere.


Men en eventuell reflux vil ikke nødvendigvis kunne forklare alle plagene dine, for eksempel hjertebank. Dette synes jeg derfor det er riktig av deg å få grundig utredet av fastlege. Det kan godt være at det har mer enn en forklaring.


Hos fastlegen vil du få lyttet på hjerte og lunger, sannsynligvis ta blodprøver (det er viktig å sjekke om man har høyt stoffskifte hvis man har hjertebank og høyt blodtrykk) og du vil få tatt EKG. Hvis ikke det viser noen rytmeforstyrrelser i hjertet. vil det kanskje kunne være aktuelt med et 24-timers EKG for å se etter hjerterytmeforstyrrelser som kommer og går.


Dine smerter i høyre side av brystkassen kan meget gjerne skyldes muskelspenninger. Det kan man få av underliggende og gjerne ubevisste spenninger og bekymringer, som for eksempel det med å være bekymret over helsen over lengre tid, slik du har vært. Det kan også i aller høyeste grad utløse ufarlige ekstraslag og en lang rekke andre symptomer, så alt i alt er det meget mulig at du ikke har noen fysisk sykdom i det hele tatt, og at alt det du her beskriver er psykosomatiske symptomer som følge av at du har kommet inn i en ond sirkel med subjektive helseplager du ikke vet forklaringen på, hvilket fører til spekulasjoner og bekymringer naturligvis, som så igjen forsterker og vedlikeholder de fysiske plagene.


Alt i alt er nok dette den overhengende mest sannsynlige forklaringen, hvis jeg ser dine plager samlet, og i tillegg tar i betraktning at du er kun 21 år, en alder da fysisk sykdom oppstår ganske så sjeldent, mens psykosomatiske plager er vanlig.


Et konkret og meget godt råd til deg for å få best mulig helsehjelp og mest mulig ut av kommende time hos fastlegen, er at du tar med en utskrift av spørsmål og svar her, og lar legen lese dette. Det er fordi at du har skrevet en god og belysende oversikt over plagene dine, dine tanker og bekymringer om dette, og denne informasjonen vil hjelpe legen din til å kunne hjelpe deg på best mulig måte. Og dere kan diskutere videre dette jeg her har tatt opp med deg, altså om ikke dette mest sannsynlig er en ond sirkel av bekymringer og tilhørende fysiske symptomer.


Lykke til.