Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Trøtthetsfølelse kan skyldes "alt", må derfor utredes

Spørsmål

Hei hei Jeg har noen spørsmål angående lavt stoffskifte. For ca 12 år siden gikk jeg påvist lavt stoffskifte og ble medisinert med Levaxin 100 mg i døgnet 7 dager i uka. Dette har fungert veldig bra. Men de siste to tre årene så har det kommet snikende en sånn uforklarlig tretthetsfølelse sånn i 15-16 tiden på ettermiddagen. Kan best beskrives som fatigue og på de værste dagene har jeg problemer med å holde meg våken selv om jeg prøver å holde meg i aktivitet. Det må også nevnes at jeg har MB Bechterew og MB Chrons. Chronsen har ikke vært aktiv de siste ti årene, kun meget små symptomer som best beskrives som at magen til tider er sensitiv. Jeg har heller ikke gått på noe medisiner for hverken Bechterew eller Mb Chrons før det siste halve året, da jeg har begynt med Metotrexat sprøyter fordi jeg innimellom har litt leddbetennelse i det samme kneet så dette er for å forebygge dette. Jeg er fysisk aktiv, spiser mye grønnsaker, lite sukker og hvitt mel da jeg synes dette hjelper på helsa mi. Jeg har også hatt relativ stor belastning på jobb de siste årene, så trettheten kan selvfølgelig komme av dette. Jeg skulle helst gått litt ned i vekt, da jeg er overvektig og jeg kjenner godt på hofter og knær at det er mye å bære på. Er 176 høy og veier 110 kg. Men har også en stor andel muskler så det er ikke bare fett. Optimalt burde jeg veid ca 80 kg. Jeg ligger på et kaloriunderskudd på 1000 kalorier per dag, inntar ca 1800 - 2000 kalorier. Dette har jeg gjort siden jul. Men vekta rikker seg ikke. Den står bom stille. Har forsøkt diverse justeringer for å få fart på kroppen, men ingenting skjer. Summen av trettheten på ettermiddagen og at vekta står bom stille får meg jo også til å tvile på om alt er i orden. Trettheten forsterkes gjerne hvis jeg spiser rundt disse tidene, da blir jeg helt kjørt etter måltid. Legger ved resultater av siste blodprøver. Kan det være stoffskiftet spiller meg et puss??

Kvinne 39
Svar

Hei.


Stoffskiftet ditt er perfekt regulert, dvs dosen er korrekt, og du har ikke lavt, men normalt stoffskifte pr idag. Da kan vi altså utelukke at ditt lave stoffskifte er årsaken til plagene du her beskriver. For når et lavt stoffskifte er korrekt medisinert med riktige doser, slik du har, så har en faktisk ikke lenger lavt stoffskifte, men normalt.


Når det gjelder din betydelige trøtthetsfølelse og fatigue, så er det slik at dette er et helt uspesifikt symptom som ikke peker i noen som helst konkret retning. Man kan få slike plager av omtrent enhver eksisterende sykdom, og vi vet også at i de fleste tilfeller skyldes det ikke sykdom, men "livsfaktorer". Det er slik at summen av alt vi opplever, på godt og vondt, både av følelser, tanker, fysiske påkjenninger, påvirker hvordan vi kjenner oss, og om vi kjenner overskudd eller trøtthet. 

Men en skal naturligvis utelukke fysiske / medisinske årsaker før en konkluderer med at årsaken ligger i det psykososiale.

Siden mulige årsaker er tilnærmet endeløs, blir det feil å angi tilfeldige mulige årsaker som f.eks. lav blodprosent eller vitaminmangler, og det rette er en grundig og bredt rettet undersøkelse hos fastlegen inklusiv blodprøver, for å se om det finnes tegn til fysiske årsaker. Så det er min anbefaling til deg.

Finner legen da ingen tegn til fysisk sykdom, så kan du f.eks. begynne å tenke i retning av din belastende jobb, evt kombinert med overvekt, som er fysisk slitsomt, og kanskje i tillegg din frustrasjon over å ikke ha fått til å gå ned i vekt. Dette er ting som avgjort kan tappe en for energi og overskudd.


Når det gjelder det at du ikke har fått til å gå ned i vekt hittil, så er det følgende å si:

Det er veldig viktig å vite at det er fysisk absolutt umulig å ikke gå ned i vekt, om en inntar færre kalorier enn det en trenger. Det er fysikk og naturlover, siden det krever en viss mengde energi (kalorier) å holde kroppen i live og i konstant 37 grader dag etter dag. Dersom kroppen ikke tilføres nok energi til denne prosessen, vil den automatisk bli nødt til å bruke av energireservene, dvs fettlagrene våre, siden den energien som brukes på å holde kroppen i konstant 37 grader, er nødt til å komme fra "noe", siden energi ikke kan oppstå av seg selv. Og det er derfor vi har fettlagere, som en reserve for å overleve, i perider hvor kalorinntaket er lavere enn det vi trenger.

Når vi først vet det, trenger en heller ikke finregne på kalorier, men en kan heller "stikke fingeren i jorda" og bare innse at det en inntil nå har spist, er for mye for å klare å gå ned i vekt. Det har du allerede bevist. Og når du så først vet det, så finnes kun en-1-løsning, og det er å redusere matinntaket ytterligere, evt øke forbruket ved fysisk aktivitet i tillegg. Det må dog sies, at å redusere matinntaket er svært mye mer effektivt enn å øke mosjonen, for det krever særdeles mye mosjon for å forbrenne de kaloriene man har inntatt for mye.

Uansett alle andre ytre faktorer, som sykdom, hormoner, fysisk aktivitet, så vil dette gjelde. Sagt med andre ord og satt på spissen: Dersom en person som veier x kg slutter å spise, vil vedkommende fortsette å leve fordi kroppsfett forbrennes så lenge det er noe igjen. For hvis en ikke hadde forbrent kroppsfett til deg daglige behovet, ville det ikke vært mulig å leve videre. Så dette er en helautomatisk prosess, som alltid fungerer, uansett. Jeg forteller deg dette så du ikke går i den fella som mange gjør og tenker "jeg klarer ikke å gå ned i vekt". Det er mer korrekt å tenke: "Jeg har ikke til nå klart å gå ned i vekt, men siden det er umulig å ikke gå ned i vekt om jeg inntar mindre enn jeg forbruker, så må jeg innta enda mindre mat".

Det blir omtrent som bankkontoen: Bruker du jevnlig mer enn du setter inn, vil saldoen synke, og noe annet er ikke mulig. Slik er det med kroppens fettreserver og energiregnskap også.


Håper informasjonen kan være til nytte for deg. Lykke til.