Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Trøtthet kan skyldes alt eller ingenting

Spørsmål

Jeg sendte nylig inn et spørsmål ang at jeg sliter med trøtthet og har hatt det slik i flere måneder. Lurer på hva årsaken kan være? Jeg tar jevnlig blodprøver og er under utredning. Det jeg glemte å skrive at jeg har hodepine/migrene sånn ca 1-2 ganger i måneden. Jeg har nå fått svar på blodprøver ang kortisol og det viser seg at jeg har litt for lite kortisol. Legen min skrev at det var lavere enn forventet og at jeg er henvist til endokrinologisk poliklinikk. Det at jeg har litt for lite kortisol betyr det nødvendigvis at jeg har binyrebarksvikt?

Kvinne 29
Svar

Hei.


Trøtthet er det vanligst forekommende symptom folk oppsøker lege for. Derfor vet vi veldig mye hva det kan komme av, og enhver almennlege har svært stor erfaring med å utrede folk som plages av trøtthet. Følgelig er det fastlegen din som best kan finne ut om din trøtthet har noen medisinske årsaker. 


Det er nemlig slik at trøtthet i de fleste tilfeller IKKE skyldes medisinske årsaker eller sykdom. Vi kan føle oss trøtte av omtrent alt vi opplever, tenker og føler. Alle mennesker har en lang rekke forhold i livet som bringer glede, og en rekke ting som tapper oss for overskudd og energi. Hvis vi har for mye slike negative ting i livet som trekker oss ned og tapper oss for energi, så kan en begynne å føle seg trøtt og sliten. Listen over ting som kan gjøre oss trøtte, er endeløs, og tilfeldige eksempler kan være bekymringer, konflikter, skuffelser, frykt, økonomiske problemer, vanskelige relasjoner, for mye å gjøre, for lite å gjøre, kjedsomhet, irritasjoner osv.


Altså er det slik at slike forhold er mye vanligere årsak til trøtthet enn medisinske årsaker og sykdommer.

Men naturligvis kan sykdom gi trøtthet som symptom. Og da er det slik at omtrent enhver eksisterende sykdom kan gi trøtthet, både fysisk og psykisk sykdom. 


Med andre ord kan egentlig trøtthet skyldes "alt eller ingenting". Og følgelig er det umulig for meg å si noe som helst om årsaken til din trøtthet, da det i utgangspunktet kan skyldes hva som helst.


For å finne ut av om trøttheten kan skyldes sykdom, er det naturligvis rett slik du har gjort, å oppsøke lege for å få dette undersøkt. 


Det er uansett veldig viktig at ikke du tenker at du nødvendvis har en sykdom som årsak til din trøtthet, for slik er det absolutt ikke.


Du lurer på dette med kortisolverdiene dine. Jeg vet ikke hvilke verdier som er målt, eller om det er i blod eller i 24-timers urinprøve, hvilket skal gjøres. Og det avhenger av tidspunktet på døgnet og en lang rekke andre forhold. Alt i alt betyr det at slike enkeltmålinger kan en ikke nødvendigvis tilskrive noen som helst informasjonsverdi i første omgang, og å tenke på "binyresvikt" slik du er inne på her, er helt uaktuelt på bakgrunn av en enkelt måling av noe lave verdier. Dette er generell informasjon om kortisolmålinger, og jeg har ikke detaljene rundt dine verdier, hvordan de er målt og når osv, så forhør deg heller med fastlegen om dette, og om hvorfor du er henvist til endokrinolog nå.


Jeg håper at denne viktige informasjonen er til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.