Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Trøtt og slapp 22-åring med tendens til ekstraslag

Spørsmål

Hei sann. I de siste månedene har jeg vært plaget med tretthet og slapphet og utmattelse og jeg får veldig fort høy puls selv ved lett bevegelse og tung pust når jeg blir anstrengt og uvanlig hjerterytme. Det merker jeg ved at det plutselig kommer et dobbeltslag, spesielt når jeg ligger i sengen. Og hvis jeg gjør en rask bevegelse, så blir jeg anpusten og får høy puls. Så jeg lurte på årsaken til dette var.

Mann 22
Svar

Hei.

Dine plager kan ha en lang rekke årsaker, og det er dessverre ikke mulig å si noe eksakt eller konkret om hva som er årsaken her, uten legeundersøkelse. Men jeg kan si en del generelt om slike plager du har, og gi deg noen gode råd.

For det første ville jeg ha oppsøkt fastlegen, hvis jeg var deg, for da kan legen undersøke deg og finne ut hva årsaken til plagene dine er. Dette synes jeg er viktig, for det er mulig at det har en årsak som du kan gjøre noe med. Men ingen tiltak eller behandling kan settes inn uten at en først vet hva en skal behandle, naturligvis.

Trøtthet, slapphet og utmattelse kan skyldes "alt eller ingenting". Det finnes omtrent ikke en sykdom som ikke kan gi slike symptomer, og både fysisk og psykisk sykdom kan gi trøtthet, slapphet og utmattelse. Både bagatellmessige sykdommer og alvorlige sykdommer kan gi slike plager. Men den vanligste årsaken til trøtthet og slapphet er ikke-sykdom. Det er nemlig slik at det å kjenne seg trøtt, slapp og utmattet er en del av livet for de fleste mennesker nå og da, uten at det skyldes sykdom. Alt vi opplever, tenker, føler er med å både gi energi og overskudd, og tappe oss for overskudd. Ethvert menneske vil kunne føle seg trøtt og utmattet om en har for mye i livet som tapper en for overskudd. Tilfeldige eksempler fra en endeløs liste kan for eksempel være bekymringer, usikkerhet, uløste konflikter, økonomiske problemer, for mye å gjøre, for lite å gjøre, dårlig fysisk form, kjedsomhet, frustrasjon osv. De fleste tilfeller av trøtthet og slapphet skyldes slike forhold, ikke sykdommer. Men det er oftest riktigst å først få utelukket sykdom, før en konkluderer med slike årsaksforhold. Og det å få utelukket sykdom kan du få gjort hos fastlegen.

Rask puls og tungpustethet ved anstrengelse kan også ha en rekke årsaker, og kun legeundersøkelser vil kunne avklare hva årsaken er i ditt tilfelle. Det kan skyldes dårlig form, naturligvis, og det kan ha medisinske årsaker som f.eks. lav blodprosent, for å ta et tilfeldig eksempel.

"Dobbeltslag" / ekstraslag, slik du opplever, er noe flertallet av oss kan kjenne fra tid til annen, og det er i de fleste tilfeller ufarlig og skyldes oftest ikke sykdom. Vi kan få oftere slike ekstraslag i perioder av livet hvor vi er stresset, bekymret og lignende. Bekymringer om helsen og spekulasjoner om hvorvidt man kan være syk eller ikke, er også noe som kan føre til økt tendens til ekstraslag. Da er den beste og mest effektive behandlingen vanligvis å få rede på at ikke en er syk, og at det skyldes stress eller andre vanskelige ting i livet. Igjen vil en undersøkelse hos fastlege kunne avklare dette for deg.

Jeg håper at informasjonen ovenfor kan være til nytte for deg, og avslutter med å si at det er ganske så sannsynlig at du ikke har noen fysisk sykdom, blant annet fordi det du forteller om gir inntrykk av at det kan dreie seg om psykologiske forklaringer og ikke fysisk sykdom, og også fordi du er kun 22 år, en alder hvor sykdom ganske sjeldent oppstår.

Følg rådet mitt om en sjekk hos legen din, så får du klarhet i alt dette. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-