Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tørre øyne, stor tørste

Spørsmål

Jeg ha de siste fire årene har slitt med tørste og mye tissing. Siste to årene har jeg også fått tørre øyne. Jeg drikker ca 3-4 liter vann hver dag. Om natten drikker jeg minst 0.75l vann og må opp for å tisse. Tisset er som oftest lyst gult, men jo oftere jeg tisser jo mer gjennomsiktig er det. Hvis jeg ikke har fått drukket nok på et par timer, blir tisset mitt gult og lukter. Hvis jeg ikke drikker litt vann kontinuerlig, opplever jeg at jeg blir svært tørr i munn, får hodepine, følelse av svimmelhet, blir litt varm i kroppen og begynner deretter å få en tørrhetsfølelse i øyne. Hver natt våkner jeg som regel minst fire ganger og er knusktørr i øynene og munnen. Det gjør vondt å blunke, føles som sandpapir og jeg må alltid ha tilgjengelig øyendråper om natten. Jeg har brukt ulike midler for tørrhet i øyne og føler ikke at noe hjelper mer enn i noen minutter. Når jeg er på hytta opplever jeg mindre tørrhetsfølelse i øynene. Tørsten var der fortsatt. Jeg brukte godkjente sovelinser og sov med disse tidligere, men nå har jeg ikke sovet med linsene på mange år. Det siste året har jeg nesten sluttet å bruke linser, ettersom at jeg merker at tørrheten i øyene. Jeg har også fått veldig mange floaters på øyet. Spesielt når jeg arbeider på PC i dagslys og da er det vanskelig å fokusere. Dette gjelder både med linser og med briller. Jeg har vært hos to fastleger om dette problemet. Jeg har tatt blodprøver tre ganger i løpet av 1.5 år og begge sa at blodprøvene mine var fine, ikke noe som tilsa at jeg skulle ha diabetes. Det kunne ikke være Sjøgrenssyndrom fordi jeg ikke sliter med tørrhet i vaginaen og siden det er arvelig. Jeg ønsker gjerne å vite at alt er bra. Vanndrikkinga om natten er det som påvirker og plager meg mest, samt tørrheten i øyene om natten, fordi jeg aldri får sovet ordentlig. Jeg trener og har en sunn livsstil, drikker ikke mye kaffe, spiser hovedsakelig vegetarisk, røyker ikke.

Kvinne 23
Svar

Hei.


Det første jeg tenkte på her, var naturligvis Sjøgrens syndrom og diabetes. Men det har du altså fått utelukket vha blodprøver. Det er mulig at du burde vært utredet videre for evt Sjøgrens syndrom, ved øyelege og revmatiker. Diskuter det med fastlegen din. Det går an å måle tåreproduksjonen, (Schirmers test), og det er en mer nøyaktig måte enn blodprøver. Den vil vise om du faktisk har nedsatt tåreproduksjon, eller om det mer dreier seg om en subjektiv opplevelse av tørre øyne.

Så til ditt opplevde behov for å drikke mye. Dersom fysisk sykdom blir utelukket, er det ikke uvanlig og en velkjent situasjon at slikt kan ha psykologiske årsaker. Da er vi mer inne i vaner/ uvaner, "tenkt behov" osv. Drøft med fordel den muligheten med din lege også, og ikke utelukk det kategorisk for deg selv i første omgang, da det teoretisk sett selvfølgelig like gjerne kan skje for deg som for andre, og spesielt sannsynlig blir det hvis fysisk sykdom kan utelukkes helt. 3-4 liter vann har vi slett ikke bruk for daglig, med mindre man bor i ekstremt varmt klima og driver med langdistanseidretter osv. Det volumet på din drikking kan tyde i retning av at det er psykologiske mekanismer i sving her.

Høyt volum på drikking og tilsvarende mengder av helt fortynnet urin (dvs ikke-gul) kan også skyldes en sjelden hormonell sykdom som heter diabetes insipidus. Men det at du også har gul urin innimellom, taler imot at du skulle ha dette. Men ta denne muligheten opp med fastlegen din også, så du får utelukket enhver tenkelig fysisk sykdom. Først da er det korrekt å begynne å tenke på om det har psykologiske årsaker, som nevnt ovenfor.

Øyelege synes jeg du skal til uansett, for det kan jo ha andre "øyeårsaker" enn nedsatt tåreproduksjon.

Håper denne informasjonen er til nytte. Lykke til.