Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tåler ikke løsemidler

Spørsmål

Jeg har tidligere drevet med en del malingsarbeid, og etter dette så har jeg blitt veldig sensitiv ovenfor løsemiddel. Dette kan være fra maling, bensin, div parfymer mm, og om jeg kommer i kontakt med disse så får jeg en brennende følelse i hendene og på ryggen, jeg får da en veldig høy kroppsvarme, men dette vises ikke om jeg sjekker om jeg har feber, kroppstempen er da helt normal. Kroppsvarmen og svettingen har vært et stort problem i mange år, men har opplevd noen ganger at grønn te har senket varmen for en kort periode. Og jeg kan føle at det kribler/brenner lett rundt om i kroppen, og da spesielt i ryggen. Og jeg er litt plaget med at det skal lite til for at jeg får forkjølelsessymptomer, og da får jeg en brennende følelse i ryggen, føler at jeg blir veldig varm der, den brennende følelsen kan komme også når jeg er fysisk aktiv og om jeg kommer i kontakt med diesel. Jeg har snakket med flere om dette, og det har vært foreslått at dette har noe med hormonene å gjøre og at det er en ubalanse det endokrine system, det har også vært nevnt at dette er miljøintoleranse da. Hva kan dette komme av og hvorfor blir en så varm? Vet ikke hva jeg skal gjøre for å få bukt med dette problemet.

Mann 45
Svar

Hei.


Her tror jeg det vil være lurt med en tur til fastlegen for å prøve å sortere ut litt hva som er hva oppi dette bildet. Det kan godt være at du har utviklet overømfindtlighet for løsemidler, og at det er forklaringen på dine plager. Det tenker du jo selv, og får bekreftet når du er borti løsemidler, diesel osv. Dersom det er tilfelle, så er der ingen behandling for dette, annet enn å holde seg vekke fra slike ting. Det finnes ingen undersøkelsesmetoder, blodprøver eller lignende som kan bekrefte eller avkrefte en slik tilstand. En slik diagnose stilles utelukkende på bakgrunn av pasientens egne observasjoner og symptomer / sykehistorie.


Så til "ubalanse i det endokrine systemet". Det er en noe upresis og generell beskrivelse, og det finnes ingen slik medisinsk tilstand. Det endokrine systemet er hormonene våre. Det finnes sykdommer hvor en kan få for høye eller for lave verdier av et eller flere hormoner, f.eks. stoffskiftesykdom, som er noe av det vanligste. For høyt stoffskifte kan (= for høye nivåer av hormonet tyroxin) gi noe av de plagene du beskriver her, f.eks. dette med opplevelsen av å være varm. Så det kan du sjekke hos fastlegen din. 


Men om du har noen hormonell sykdom eller ikke, har ikke noe å gjøre med din evt overømfindtlighet for løsemidler. Så det er derfor jeg synes du skal ta deg en runde hos fastlegen for å sortere ut hva som er hva oppi dette bildet. Ta med fordel med deg en utskrift av spørsmål og svar her til legen din, til legens informasjon om hva dette handler om og hva du ønsker å få nøstet opp i. 


Håper svaret er til nytte. Ha det bra.