Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Symptomer fra forskjellige deler av kroppen: Tilfeldigheter?

Spørsmål

Hei! For seks uker siden begynte jeg å få vondt i brystet, deretter brystrygg og litt i bakhodet. Noen mener at det blir verre etter mat eller når jeg tar vitaminer/medisiner. Enklte ganger kjennes det ut som kramper litt lengre ned enn svelget. Som om halsen nesten lukkes igjen. Føler også dette påvirker pusten. Jeg mediterer til vanlig, men dette har blitt vanskelig da jeg får vondere i brystet av de dype innpustene. Jeg har prøvd nexium mot spiserøsbrokk, men det fingerte ikke. Er usikker på om det kommer fra spiserør eller luftrør. Etter to uker med dette begynte beina mine å føles kraftløse, får melkesyre av kun lett gange, og krampaktige. Samtidig blir se veldig kalde når jeg ligger i senga. Jeg går på vallergan og circadin for å få sove, og har fungert utmerket helt til for 2 uker siden. Nå våkner jeg mange ganger om natta. Da kan jeg noen ganger kjenne at hjertet pulserer i kroppen, ikke raskt og heller ikke hjertebank. Jeg har heller ikke fått mensen denne måneden (er ikke gravid). Kan det være tilfeldigheter at alt dette skjer samtidig? Jeg har ikke angst, så det er ikke derfor jeg har vondt i brystet.

Kvinne 25
Svar

Hei.


Du er altså en forøvrig frisk ung kvinne på 25 år, som de siste seks ukene har vært plaget med smerter i brystet, brystryggen og i bakhodet. Det kjennes også som kramper et stykke nedi svelget, og dype innpust er ubehagelig. Nexium hadde ingen effekt. (For å kunne si noe sikkert om det, måtte du ha brukt det i en tid,ikke bare en dag eller to, gjorde du det?) Videre har du symptomer fra beina: Du får lettere melkesyrefølelse, og beina blir kalde når du ligger i senga. Du kjenner også hjertet ditt pulsere. Spørsmålet du har stilt til oss, er om det kan være tilfeldigheter at alt dette skjer samtidig.


Det er helt klart en mulighet, men jeg kan ikke gi deg en endelig og sikker bekreftelse på dette her,  basert kun på de opplysninger jeg har her, og uten å undersøke deg nærmere. 


Siden dette tross alt har vart i 6 uker nå, og du da har fått sett at det ikke har gått over av seg selv på den tiden, hvilket så mangt i kroppen gjør, så synes jeg tiden er moden for å oppsøke lege for dette, slik at du kan få funnet ut hva dette skyldes, og om det har med sykdom å gjøre, -hvilket også er en mulighet. 


Symptomene dine er mangslungne, og kommer fra vidt forskjellige organsystemer som f.eks. mage og bein, og det er vanskelig å se noen umiddelbar sammenheng, og en får ingen sikker klinisk mistanke om sykdom x eller y her. Derfor er den eneste måten å finne ut av dette på nå, en grundig og systematisk klinisk undersøkelse av legen din, samt evt utredninger med blodprøver m.v. Da vil legen kunne "sirkle inn" evt mulige diagnoser, i retning av en evt endelig diagnose eller flere, og da vil det også som hovedregel være mulig å si noe om hva slags behandling som evt kan hjelpe deg, -om det er nødvendig.


Det er ikke helt usannsynlig at det kan skyldes muskulære spenningstilstander, og ikke noen påvisbar eller alvorlig sykdom. Det som taler i retning av dette er dette med at dype innpust er ubehagelig, -det gjør jo at muskler i brystkassen strekkes, noe som kan være vondt om det er spenninger i de. Krampefølelsen nedi svelget kan også eventuelt skyldes muskelspenninger, men det vil være feil å trekke slike konklusjoner før du er undersøkt og før sykdom er utelukket.


Ta følgelig kontakt med fastlegen din og presenter symptomene slik du har gjort her, så vil du få svar på hva dette skyldes og ikke skyldes. 

Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-