Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svimmelhet, pulsøkning, nærbesvimelser: Kan det skyldes sykdom?

Spørsmål

Jeg er en mann på 21 år som den siste tiden har slitt med svimmelhet, plutselig økning av puls og besvminger/ nesten besvimelse hvor jeg kjenner at det begynner å prikke i armer og ben. Det som bekymrer meg mest er pulsen som plutselig kan øke kraftig kun ved en liten bevegelse, som for eksempel dersom jeg reiser meg opp fra sengen. Men det kan også komme helt plutselig uten at jeg beveger på meg. Samtidig føler jeg det blir tyngre å puste når pulsendringen intreffer. I tillegg hender det at jeg får en opplevelse av at hjertet stopper og jeg mister pusten i det jeg er i ferd med å sovne. Jeg vil ikke si at jeg har ett sunt kosthold, jeg drikker mye brus i hverdagen og alkohol nesten hver helg.i tilleggspiser jeg uregelmessig og mindre enn det jeg føler at jeg burde. Har alltid vært fysisk aktiv i forskjellige idretter og følt at min aktive livsstil kan «kompensere»for dette. Kan disse symptomene forsvinne om jeg legger om til en sunnere livsstil eller er det sannsynlig at det er sykdom som er underliggende?

Mann 21
Svar

Hei.


Du har altså i en tid vært plaget av blant annet svimmelhet, plutselig pulsøkning, nærbesvimelser, og det kan komme f.eks. når du reiser det opp fra sengen. Du har to spørsmål, og jeg vil svare på hvert av dem fortløpende:

1) Kan symptomene forsvinne om du legger om til en sunnere livsstil?


Det vil alltid være av det gode for helsen med en sunnere livsstil, men om dette vil hjelpe på det symptomene du beskriver her, vil helt avhenge av hva årsaken er.  Hvis det f.eks. ligger en sykdom bak, som kan forklare symptomene, så vil det gjerne være slik at da må denne sykdommen behandles for at du skal bli kvitt plagene. Men du kan jo uansett forsøke sunnere livsstil, det øker jo livskvaliteten generelt, og det finnes fremfor alt ingen grunn til å ikke gjøre det, og forsøke det ut.


2) Er det sannsynlig at det er sykdom som gir deg disse plagene?

Jeg vil ikke nødvendigvis si "sannsynlig", men det er ihvertfall mulig og ingen utenkelighet. Derfor synes jeg at du skal oppsøke fastlegen din for å få undersøkt dette. Da får du et sikkert svar på om det skyldes sykdom eller ikke, og ikke bare en vurdering av sannsynlighet. Og hvis legen da kan identifisere en sykdomsårsak, så vil du naturligvis få nødvendig hjelp og behandling for dette også. Og om det ikke skyldes sykdom, så er jo det også noe som er veldig nyttig og viktig for deg å vite, så bestill en time hos fastlegen. En tenkbar årsak kunne f.eks. ha vært lav blodprosent, noe legen vil sjekke deg for.


Lykke til og ha det bra.