Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svimmel 23-åring

Spørsmål

Hei. Jeg har hatt litt gynge følelse / svimmelhet i det siste. Merker det litt når jeg går, men er ikke så ille at jeg snubler. Aldri hatt problemer med det tidligere. Dunker også litt smått i hodet i blant. Var hos fastlege i forrige uke for å høre om det + sjekke blodtrykk, og bt var 135/85, og sa ikke mye om svimmelheten. Har tidligere hatt høyere blodtrykk når jeg har målt hjemme, eller i forbindelse med helsesjekk på jobb. Ble anbefalt av andre og ta et 24 times blodtrykk, og det viste gjennomsnitt 129/82. Dag 132/85 og natt 118/70. Merket dette først for ca 14 dager siden. Fjernet en føflekk for tre uker siden, og fikk beskjed om å fjerne mer, siden den ikke var helt normal. Merket til svimmelheten kvelden, samme dag som jeg fjernet mer. Tenkte kanskje at stress utløste dette, men alt var jo ok. Leverte tilbake 24 timers bt måling og spurte om svimmelheten. Han sa at blodprøver fra februar var fine, så mente det ikke var stort å gjøre enda, men se det an.... Har litt hodepine, men ikke kjempe vondt i hodet. Hva kan dette være? Har ikke slått hodet eller noe. Eneste jeg har tatt av medikamenter, er lymecyclin en periode, så over for å prøve isotretinoin, men så tilbake til lymecyclin pga veldig tørre øyne. Leste at det kan gi trykk i hodet, men tok ikke de medikamentene likt. En uke i mellom. Iso tok jeg kun i 5 dager. Fastlegen foreslo ikke andre tester. Mulig med noe virus? Har ikke feber. Legen ba meg stå med beina inntill, lukke øyne og løfte ene foten. Sto ikke veldig i ro, men han sa alt var ok etter 2-3 sek. Hvis jeg så skal oppsøke lege etterhvert. Hvem burde det være? Er røntgen neste steg, eller sånn øre,nese hals lege? Holder meg hjemme, i tilfelle det er virus.

Mann 23
Svar

Hei.


Svimmelhet er et helt uspesifikt symptom, hvilket betyr at det kan oppstå av en lang rekke årsaker, både sykdom og ikke-sykdom. Det skyldes oftest ikke-alvorlig sykdom, og det er da følgelig oftest forbigående. Svimmelhet uten andre symptomer kan derfor ikke tolkes i en-1-konkret retning, idet det altså kan skyldes "alt eller ingenting". Du har nå vært hos lege, og legen fant ingen tegn til sykdom hos deg, og det er bra. Det taler sterkt i retning av at du heller ikke har noen sykdom. Blodprøvene dine viser heller ingen tegn til sykdom, ser jeg på vedleggene dine. I tillegg er du kun 23 år, en alder hvor alvorlig sykdom er svært sjelden. Jeg tenker derfor alt i alt at sannsynligheten for at dette er en forbigående "tilfeldighet" er svært stor, og synes derfor at du trygt kan se dette an. Skulle det da mot formodning ikke forsvinne, eller du skulle få andre nye symptomer i tillegg, så kan du heller vurdere å oppsøke lege påny. Du spør hva slags lege du bør oppsøke isåfall, og det er almennlege / fastlegen din. Det er fordi svimmelhet som sagt kan skyldes "alt eller ingenting", og da er det slik at almennleger er spesialister på å tenke bredt, i motsetning til organspesialister som kan mer om sitt eget fagområde, men ikke tilstrekkelig til å kunne undersøke og diagnosere sykdommer som ikke inngår i deres spesialitet. Du spør om røntgenbilde. Jeg ser ingenting i det du skriver, som taler i retning av at det skulle kunne gi noen forklaringer på din svimmelhet. 

Du lurer også på om det kan skyldes et virus av noe slag. Det kan jeg naturligvis ikke utelukke helt kategorisk uten å undersøke deg, men ved en virusinfeksjon vil man gjerne få andre symptomer i tillegg, som f.eks. hoste og sår hals ved en luftveisinfeksjon, eller diare og oppkast ved en mageinfeksjon, så jeg tror nok ikke så mye på en slik forklaring.

En vanlig årsak til svimmelhet er det som heter "godartet stillingsavhengig svimmelhet", som også kalles "virus på balansenerven" (uten at en noensinne har påvist noe virus som årsak til dette) eller krystallsyke. Det er også ufarlige tilstander som går over av seg selv.

Håper at informasjonen er til nytte, ha det bra og god bedring.