Svært sliten i 15 år, legene finner ingenting

Spørsmål

Hei, Jeg er en kvinne på 46 år fra Sverige som har bodd her i Norge i 11 år. Jeg har tvillinger på 9 år men mine problemer begynte langt før barna kom. Jeg har vært sliten i 10-15 år uten at ha funnet en årsak til det, aldri våknet uthvilt tross at jeg sovet hele natta uten at ha våknet. Har ikke energi til å være sosial med venner så har mistet de fleste vennene. Jeg har regelmessig tatt blodprøver sånn ca en gang i halvåret (når jeg får ork at ta tak i problemet igjen) og de har alltid vært normale enl min lege, men hun ser kun på grenseverdiene og noen gang har hun sagt at jeg kan kjøpe D-vit og prøve med. Hun har sendt meg på MR av hode, søvnklinikk, men alt har vart normalt. Vi har hypotyreose (lavt stoffskifte) i slekten. Noen av verdiene mine sist var: TSH 1.17 - T3 fritt 3.8 – T4 fritt 10 – TPO 120 (TPO var 32 i april). Nå når jeg var til legen og fikk til svar at hun ikke vet hva mer hun kan gjøre, så sa jeg at dette er ikke noe liv, noe mer må prøves, så da fikk jeg prøve Levaxin 25, og så vil hun at jeg skal ta prøver om 4 uker for å se om det har noen effekt. Men hun var rimelig sikker på at det ikke kommer å hjelpe. Hun sa at jeg ser om 4 uker om Levaxin hjelper eller ikke. For to uker siden var jeg til en vikar (vanlige legen var på ferie) som gav meg D-vit Divisun 2000 I.E. og Behepan 1 mg – prøvene jeg tok i september lå jeg 54 på D-vit, 279 på B12 og MMA <0.26. I april tok de ikke D-vit av noen anledning, men B12 lå da på 232. Jeg har for 10-12 år siden hatt B12 mangel, lå da på 93 og fikk 8 injeksjoner den gangen – fikk også fortalt at jeg må spise B12 resten av livet, men det ble tatt vekk når legen jeg hadde da jeg flyttet hit sa jeg var normal på det så trengte ikke ta B-vit tilskudd. Legen sa hun at det tar 2-3 måneder før jeg ser på blodprøver om B12 og D-vit gått opp – er det riktig at det tar så lang tid for vitaminer og bare 4 uker at se om Levaxin virker? Legen fikk en liste på mine symptomer men virket ikke så interessert i å lese hele.

Kvinne 46

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du har helt normalt stoffskifte, men det at du har stigende nivåer av antistoffene anti-TPO og hypotyreose i familien, gjør at du har statistisk økt risiko for å utvikle det. Siden du ikke har lavt stoffskifte, tror jeg nok neppe du vil ha noen nytte av tyroxin nå, men siden du først har begynt, så fortsett. En må gjerne la det gå flere måneder eller et halvt år før en eventuelt effekt kan kjennes. Den kommer ikke etter 4 uker.


Siden du har normale nivåer av B12 og D-vitamin, tviler jeg også på at du vil ha noen følbar nytte av tilskuddet av disse vitaminene. Men jeg synes du skal ta de, siden du ligger litt i nedre normalområde i begge, så ikke du utvikler for lave verdier.


Det å føle seg slapp og sliten og mangle overskudd, er blant de absolutt vanligste tingene folk oppsøke almennlege for i Norge. Det betyr at vi vet særdeles mye om årsaker til dette. Det er slik at omtrent enhver sykdom, både fysisk og psykisk, kan gi slapphet og trøtthet. Derfor er det veldig feil og uheldig å være for fokusert på noen få (vitaminer, stoffskifte) av svært mange mulige forklaringer, for det kan jo i verste fall gjøre at man overser den faktiske årsaken. Videre vet vi at det helt store flertallet av alle som plages av uttalt trøtthet og slitenhet, IKKE har noen påvisbar sykdom. Dette er det veldig viktig å være klar over, ikke minst for deg, for ellers kan du jo gå i den tankefellen at "noe må det være" og tenke at du har en uoppdaget sykdom. Det er ihvertfall noe som tærer på krefter og overskudd i lengden.


Det at avanserte undersøkelsemetoder, blodprøver og erfarne leger ikke klarer å finne noen sykdomsårsak til dine plager, har også stor informasjonsverdi. Det betyr at sannsynligheten for at du faktisk har noen medisinsk årsak til plagene dine, er svært liten. Sykdommer er ikke flinke til å gjemme seg bort fra avansert helsevesen i år etter år. Hovedregelen er at de lar seg identifisere. 

Dette igjen betyr at det er fullt mulig at du ikke har noen sykdomsårsak til dine plager, og at du er blant det store flertallet som ikke har noen medisinsk forklaring på uttalt trøtthet m.v. Dette er så vanlig at vi nesten må anse det som en del av det å være menneske, tenker jeg. Alt vi opplever, tenker og føler, livet gjennom, akkumuleres og gjør oss til den vi er, og våre energinivåer, vårt overskudd eller manglende overskudd er summen av alt vi har tenkt, følt og opplevd til nå i livet, på godt og vondt. Dette er ytterst almennmenneskelig, og siden det gjelder så utrolig mange mennesker og er ytterst vanlig, kan det følgelig ikke utelukkes at det teoretisk sett kan gjelde deg også. Jeg påstår naturligvis ikke at det faktisk er slik for ditt vedkommende, men det er i det minste særdeles viktig at du er klar over slike forhold, så ikke du tenker at helsevesenet nødvendigvis er den rette instans for å identifisere og løse dine helseproblemer.

Hva er det i livene våre som kan gjøre oss særdeles slitne da, så slitne at vi føler oss syke?

Vel, listen er endeløs, og av helt tilfeldige eksempler kan jeg jo nevne: For mye å gjøre, for lite å gjøre, frustrasjoner, uløste konflikter på arbeid eller privat, skuffelser, feil valg av yrke, sur og urettferdig sjef, vrien ektefelle, frykt for fremtiden, økonomiske problemer, kjedsomhet osv osv. 

Jeg tenker at hvis fortsetter å være slik at helsevesenet ikke klarer å identifisere eventuell sykdom hos deg, så bør du gjøre et forsøk på dette selv, ved å tenke i slike retninger som jeg har antydet her.

Håper at informasjonen og rådene kan være til nytte, og ønsker deg lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-