Svært mange forskjellige symptomer: Bivirkninger av p-stav?

Spørsmål

Hei. Jeg har det siste året slitt med helsa, med forverring siste 2 mnd. Var nylig hos legen og tok celleprøve og venter på svar, men legen undersøkte ikke mer. Jeg kjenner kroppen min og vet og føler at det er noe galt. Jeg er ekstremt urolig og føler ikke jeg blir tatt på alvor med plagene mine. Kan du gi meg noe svar på hva du tror det kan være, og om jeg burde kreve bedre undersøkelser? Her er plagene mine listet opp -tørrhet og ubehag i skjeden -hyppige blødninge -smerter under samleie, som om det treffer noe ømt/ betent ved penetrering. -11 urinveisinfeksjoner siste 12 mnd. Det har vært lite utslag på urinstix, men lege behandler alikevel med antibiotika. - blir bedre, og så ny runde, og sånn går det gang på gang. Jeg tror det kan være noe annet som er årsak til symptomene. -press i korsrygg -oppblåst og øm mage, spesielt over underlivet. Verk som stråler ned i lysken. -uregelmessig avføring. Føles som om noe blokkerer, og jeg har vansker med å tømme meg. Ikke obstipert. -svimmelhet, utmattelse, null overskudd. -Holder meg gjerne lenge med å gå på toalettet, da det kjennes såå slitsomt ut og gå de 3 metrene. -kan stå oppreist på.jobb og bli akutt svimmel og kvalm. Det går over etter en stund.

Kvinne 24
Svar

Hei.


Du har en lang rekke symptomer, og mange er uspesifikke, dvs at de kan skyldes "alt eller ingenting", og da får en ikke mistanke om en eller flere konkrete sykdommer, men må tenke på "det meste", når en som lege skal undersøke og utrede slike plager. Det gjør en på ingen måte ved en celleprøve alene. Legen må derfor undersøke og utrede deg bredest mulig, for å sirkle inn en eller flere årsaker til plagene dine. Dette er en typisk utredningssak so skjer mest hensiktsmessig hos fastlegen, som kan "mye om alt" og som er opplært til å tenke bredest mulig når det gjelder å undersøke pasienten.

Du føler at du ikke blir tatt på alvor med plagene dine. Da har du faktisk og dessverre svært lite igjen for å gå til akkurat denne legen, for det å føle at man blir tatt på alvor, er nærmest forutsetningen for å få god helsehjelp. Vurder derfor å skifte fastlege.


Jeg vil tenke litt høyt her:

Hyppige urinveisinfeksjoner: Neste gang du eventuelt får ny urinveisinfeksjon, så bør urinen din sendes til dyrkning for å bekrefte diagnosen, og da vil også aktuelle bakterie bli identifisert, slik at en kan velge et antibiotikum som med sikkerhet virker 100% på bakterien. Det er nemlig en mulighet for at man blir nokså symptomfri av å bruke en antibiotika som bakterien evt er resistent mot, og så kan noen av bakteriene overleve antibiotikakuren og ligge og slumre og ta seg opp igjen, og gi en ny infeksjon. Dette er en ikke helt sjelden årsak til hyppige urinveisinfeksjoner, og den muligheten må undersøkes. Hyppige urinveisinfeksjoner kan også være en av de mange mulige bivirkninger av p-stav, som du bruker, det kan en ikke se bort fra. Mer om bivirkninger av p-stav senere.


Du bør videre helt klart undersøkes av gynekolog, og det kan fastlegen henvise deg til. Det vil være en naturlig del av utredningen her, men en evt gynekologisk sykdom kan på ingen måte forklare alt du har av andre symptomer også.


Du har masse symptomer og plager som ser ut til å komme fra mage-tarmsystemet. Det må legen utrede deg for, blant annet med undersøkelse av magen din, blodprøver og avføringsprøver. Med blodprøver kan legen undersøke om du f.eks. har cøliaki, som kan arte seg på mange og atypiske måter, og du må sjekke stoffskiftet ditt, for stoffskiftesykdommer kan gi plager fra en rekke organer, inkl mage-tarmsystemet. Legen bør ta avføringsprøve av deg, hemofec og kalprotektin, for å se om der er noe som blør i tarmsystemet, -noe som er et sykdomstegn, og for å se etter betennelsestilstander i tarmene.

Du sier at du har vansker med å tømme deg, og siden du nevner dette i samme setning som du omtaler avføringsplagene dine, så tolker jeg det som at du føler at det er vansker med å bli kvitt avføringen helt. Da må legen starte med å undersøke anus/endetarm, i første omgang med en hanskekledd finger for å kjenne om der er noe passasjehinder.


Men det er konkret ting jeg får mer mistanke om enn noe annet her, og det er om det meste av det du forteller om, kan være bivirkninger av p-staven. Hvis en leser oversikten over mulige bivirkninger av den, ser en ganske overraskende at omtrent alt du forteller om her, er oppført som mulige og kjente bivirkninger av p-staven. Eksempler: blødningsforstyrrelser, mageplager, trøtthet, "influensaliknende følelse" (jfr det at du synes det er slitsomt å reise seg for å gå på toalettet), ubehag i skjeden, smerter ved vannlating (obs det er jo det en kjenner ved urinveisinfeksjon, og derfor er det ikke helt utenkelig at legen kan ha mistolket dette som urinveisinfeksjon)


Her ser du listen over mulige bivirkninger, hentet ifra pakningsvedlegget til p-staven, så kan du selv se at svært mye av det du plages med, teoretisk sett kan skyldes bivirkninger av staven:


"Følgende bivirkninger har vært rapportert:

Svært vanlige (kan påvirke mer enn 1 av 10 personer)

akne;
hodepine;
vektøkning;
ømhet og smerter i brystene;
uregelmessige blødninger;
infeksjon i skjeden;

Vanlige (kan påvirke inntil 1 av 10 personer)

håravfall;
svimmelhet;
nedstemthet;
følelsesmessig ustabilitet;
nervøsitet;
nedsatt seksualdrift;
økt appetitt;
magesmerter;
kvalme;
luft i mage og tarm;
smertefull menstruasjon;
vektreduksjon;
influensalignende symptomer;
smerter;
tretthet;
hetetokter;
smerter på innsettingsstedet;
reaksjoner på innsettingsstedet:
ovarialcyster;

Mindre vanlige (kan påvirke inntil 1 av 100 personer)

kløe;
kløe i underlivet;
utslett;
økt hårvekst;
migrene;
angst;
søvnløshet;
søvnighet;
diaré;
oppkast;
forstoppelse;
urinveisinfeksjon;
ubehag fra skjeden (f.eks. utflod);
forstørrede bryster;
væskeutskillelse fra brystene;
ryggsmerter;
feber;
væskeansamling;
vanskelig eller smertefull vannlating;
allergisk reaksjon;
betennelse og smerter i halsen;
betennelse i neseslimhinnen;
leddsmerter;
muskelsmerter;
smerter i skjelettet;"


Det er slett ikke slik at jeg nå konstaterer eller fastslår at det er årsaken, men dersom man ikke finner andre forklaringer ved undersøkelser av deg, så er det meget nærliggende og korrekt å tenke på om dette er årsaken til alle plagene dine.  Den eneste måten å finne ut av det på, er å fjerne staven, og så la det gå en del tid, gjerne et par tre sykluser, og så se om plagene dine forsvinner. Gjør de det, og du blir "som før", så har du fått forklaringen på plagene dine. Slik jeg ser det her, ville jeg nok hatt en svært lav terskel for å ta staven ut nå, både fordi du er så utrolig plaget, og fordi sannsynligheten ikke er liten. Det vil ihvertfall være en stor potensiell bommert å overse denne muligheten, som kunne ha forklart omtrent alt du plages med, som du selv ser.


Håper at informasjonen her kan hjelpe deg til å løse helseproblemene dine, lykke til!