Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svær trøtthet. Bivirking av medisin?

Spørsmål

Hei! Jeg er en ung herre på 25 år som de siste 3-4 årene har fått mange helseutfordringer. Det startet med smerter og ubehag i begge beina vinteren 2016 samt trøtthet. Sommeren 2018 ble trøttheten såpass alvorlig at jeg ble sykmeldt. Etter kort tid fikk jeg konstatert diabetes type 2, og den ble stabilisert vinteren 2019 med Metformin og Ozempic. På grunn av diabetesen har jeg fått påvist nevropati i beina samt alvorlig diabetisk retinopati på det ene øyet. Det sistnevnte får jeg injeksjonsbehandling for. Men trøttheten har ikke helt sluppet taket enda. Jeg har riktignok startet å jobbe igjen, men jeg har absolutt 0 overskudd i hverdagen. Sliten (og vondt) i hodet og generelt sliten i resten av musklene. Dette er et stort problem for meg som ingen finner svar på. Blodtrykket har alltid vært fint, men pulsen min er veldig høy. Jeg har aldri hatt den under 75 slag/minuttet om natten, og sittende på dagtid er den rundt 100 slag/minuttet når jeg slapper av. Det er ikke påvist noe rytmeforstyrrelser og det er heller ingen som har nevnt noe om eventuell behandling av dette. Jeg har vært til utredning hos både fastlege, endokrinolog, nevrolog, øyelege og psykiater, men ingenting spesielt er funnet. Av undersøkelser som har blitt gjort er masse blodprøver (endokrinologisk fokus), MR caput, EKG døgnmåling, søvnregistrering og scintigrafi av skjoldkjertelen. Ingenting tyder på noe feil, men jeg er fortsatt mye mer redusert energimessig enn gjennomsnittet. Kan også nevne at jeg sjelden føler meg opplagt etter søvn, og hvis det mot formodning skulle bli for lite timer på øyet, kan jeg ha store problemer i hverdagen i opptil en uke etterpå. Det jeg lurer på er om det er mulig å få innspill fra dere til andre diagnoser som kan være aktuelle å utrede? Jeg har lest mye om ME. Er jeg en typisk pasient som kan ende opp med å få dette? På forhånd takk for svar.

Mann 25
Svar

Hei.


Du er altså en ung mann som har vært ualminnelig grundig og systematisk utredet for trøtthet og slitenhet, og en har hittil ikke funnet noen forklaring på plagene dine. Det betyr at en lang rekke sykdommer har blitt utelukket. Og det at en ikke finner noen tegn til sykdom som kan forklare din trøtthet, kan enten bety at det faktisk ikke foreligger noen påvisbar sykdom som forårsaker din trøtthet, eller så kan det bety at du har en sykdom eller medisinsk tilstand som hittil ikke er funnet hos deg. 

Det jeg tenker, når en har plagsomme symptomer som en ikke finner ut av med grundige medisinske undersøkelser, er at da må en se etter forklaringer som ikke lar seg påvise med medisinske undersøkelser. Og det første som slår meg da, er at du bruker medisinen Ozempic, som faktisk kan gi trøtthet som bivirkning.  

Jeg skal naturligvis ikke fastslå eller konkludere med noe som helst her, men at det er en teoretisk mulighet, er helt klart. Og spørsmålet blir da om du kan tillate deg å ikke nøste videre i dette, -sett at dette faktisk er forklaringen. For er det det, så vil du jo fortsette å slite med trøttheten så lenge du bruker denne medisinen, noe som igjen tilsier at du kanskje heller bør finne et annet preparat istedet. 

Den eneste måten å finne ut om noe skyldes en bivirkning, er å kutte ut aktuelle medikament i en periode, og så se om de aktuelle plagene (her trøttheten din) da forsvinner.  Dette bør du imidlertid kun gjøre i samråd med legen din, siden et slikt forsøk vil få konsekvenser for din diabetes, og det igjen betyr at du kanskje må ha annen medisin mens du tester ut dette, eller ihvertfall hyppigere kontroller av blodsukker og evt legekontroller. 

Jeg vil gå ut fra at også legen din vil tenke at det er viktig å få sjekket denne muligheten, siden du er så plaget av din trøtthet som du faktisk er, så bestill deg en time og diskuter saken ut fra dette nye innspillet jeg her har gitt deg.

Jeg håper at det kan være rett, for da finnes det jo enkle og gode løsninger for deg for å bli bedre. Lykke til!