Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Stressrelaterte spenninger i hals og kjeve

Spørsmål

Jeg har over litt lang tid, kanskje et halvår, hatt smerter i halsen. Ikke sånn forkjølt smerter, men i selve vevet, rett under kjevebenet liksom i halsen. Det er vondt hele tiden, og jeg kjenner det i øret også, og det kjennes som en klump i svelget når jeg snur hodet, som om noe smetter over noe stramt. Da kan jeg brekke meg. Det kjennes som jeg svelger over en kant og har et press i halsen. Jeg har veldig stiv muskulatur i nakke etc pga mye stress på jobb. Har siste tida hatt rask puls og litt forhøyet blodtrykk. Kjennes som kroppen aldri slapper av og jeg gnisser tenner om natta. Jeg er så sliten og lei, og det vonde greiene i halsen bidrar til at jeg blir helt oppgitt, det stjeler energi, som jeg må bruke på jobb og unger. Jeg vil bare bli kvitt den kvelende følelsen og smertene i halsen. Har vært til lege, han kjente litt og mente det var muskler og stress. Det er mulig, men hvordan blir man kvitt det? Og hva om det er noe annet? Hvordan bør jeg følge det opp slik det blir borte?

Kvinne 44
Svar

Hei.

Ut fra beskrivelsen din, høres dette absolutt mest ut som stressrelaterte plager, hvor psykisk stress fører til muskelspenninger. Dette er helt vanlig og almennmenneskelig, og noe de fleste av oss opplever i perioder i livet.

Spørsmålet ditt er om hvordan man kan bli kvitt slike plager.

Det er mye som kan sies om dette, og det handler kanskje like mye om livskunst som om medisin, da dette ikke er en sykdom i seg selv, men mer kan sees på som at kroppen din "forteller" deg noe, for eksempel om hva du bør ta tak i i livet ditt. Du nevner jo for eksempel stress på jobb. Slike ting kan avgjort gi plager slik du har. Stress på jobb kan en ikke nødvendigvis unngå, men en kan gjøre svært mye med egen holdning til stress og mye å gjøre. Opprydding og klargjøring av arbeidsoppgaver er også viktig, samt å finne ut om noe kan delegeres til andre, evt avventes eller ikke gjøres i det hele tatt. En bevisstgjøring på at du ikke får det bedre eller mindre stressende ved "å stresse" er også svært viktig.

Jeg tenker også på livet som en slags vektskål, hvor det på den ene siden av vektskåla er negative ting som trekker oss ned, stresser oss osv, og på den andre siden er det positive ting, som gir oss glede og overskudd. Så lenge vi alle har en del negative ting på den "negative siden" av vektskålen som ofte ikke kan bare fjernes, så er det viktig å tilføre mere "motvekt" på den andre positive siden, dvs være nøye på å tilføre hverdagslivet gleder og ting som gir energi og overskudd. Da tåler man de vanskeligere sidene i livet bedre.

Hva som gir oss slik glede og overskudd, er høyst individuelt, og du må lytte til din indre stemme og intuisjon og finne ut hva som er bra for deg, og være bevisst på og øve deg i å ha som program å tilføre hverdagslivet gode opplevelser. Noen vil hente inn krefter og glede ved å være alene og kanske gå en tur i skogen, andre henter seg inn ved sosialt samvær med venner. Fysisk aktivitet er alltid bra. Andre har glede og nytte av avspenningsøvelser som f.eks. yoga og meditasjon.

Det hyppig brukte begrepet "alenetid" er ofte noe som mange av oss mangler i livet med jobb og barn. Kanskje du trenger det? Det spiller ingen rolle hvordan du bruker det, om du vil gå kafe med venner eller ta et varmt karbad eller lese en bok, poenget er bevisstgjøringen på viktigheten av det, og å legge forholdene til rette for det rent praktisk, for eksempel i forhold til å la partner eller familie passe ungene mens du har alenetid. Om du føler for det.

Det er også veldig viktig å ikke kjenne for mye etter på slike spenninger i muskulatur, og fremfor alt ikke bekymre seg over om det kanskje kan skyldes sykdom, for det øker ubevisste spenninger i muskulatur og vedlikeholder og forverrer slike plager.

Jeg håper at mine tanker om dette kan være til hjelp for deg, og ønsker deg lykke til.