Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Stress eller MS?

Spørsmål

Hei er en jente som har generelt god helse utenom men har siden januar i år hatt en del problemer med helsa som begynte med prikking i beina, så fikk jeg på en måte et knekk i svelget når jeg svelger( ikke problemer med å svelge men følelse av fremmedlegeme og litt svakhet) så gikk det videre med lite energinivå, masse smerter i kroppen, masse hodepine, norn dager litt svakhet i armene andre dager i beina der det også følgte med litt skjelving når jeg brukte musklene, litt forstyrrelse på fokusering på øynene, den ene pupillen er litt større enn den andre til tider(har tatt bilde for å bekrefte det), leddsmerter, litt stikkinger i huden(øveralt) og muskelspenninger som en rask leamus øveralt på kroppen. Men etter tid har prikkingen å muskelspenningene gått nesten helt bort( alle symptomene er veldig varierende og kommer og går fra dag til dag og er ofte flere dager der jeg ikke merker noe) så jeg gikk til legen med dette og ble henvist til mr av hodet, mren var helt fin, men etterpå fant legen min litt hevet kalsium og Pth nivåer i blodet mitt men han mente dette ikke var grunnen til symptomene men at dt var stress, så det jeg lurer på er om du tror at alle disse symptomene kan komme på grunn av dette eller om du tror det kan ligge en annen årsak bak som ms eller lignende? Og er helt sikker på at det ikke er stress, har aldri hørt om noen som får forskjell på pupillene av stress hehe

Kvinne 21
Svar

Hei.


For å ta det enkleste først: Du har selvfølgelig rett i at en ikke får forskjellig størrelse på pupillene av stress. Men det finnes personer som har forskjellig pupillestørrelse permanent og uten at det skyldes sykdom. Jeg sier ikke at dette er årsaken hos deg, men aldeles utenkelig er det jo ikke. Det kan jo for eksempel være at du ikke har lagt merke til det før.

Legeundersøkelse har vist forstyrrelser i hormonet PTH og i kalsiumstoffskiftet. Det bør kanskje utredes videre, f.eks. ved at fastlegen drøfter det med endokrinolog (hormonspesialist) eller henviser deg til en vurdering hos endokrinolog. Du spør om du kan ha MS, multippel sklerose. Det er et spørsmål som er for viktig til at en skal gjette eller tro noe om det, naturligvis, så en riktigere løsning vil være at legen din eventuelt henviser deg til en nevrolog. Et normalt MR-bilde av hjernen taler imidlertid imot denne diagnosen. 

Så lenge du har de plager du har, og en har funnet noe som ikke er normalt (hormonforstyrrelser), og også hvis dette med forskjellige pupillestørrelse er noe som faktisk har oppstått nå og som ikke alltid har vært der, så synes ikke nødvendigvis det er riktig å konkludere med at alle dine symptomer og plager skyldes stress, selv om det naturligvis ikke kan utelukkes det heller.

Håper at mine råd og innspill her kan være til nytte for deg videre. Lykke til.