Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Stoffskiftesykdom, carpaltunnelsyndrom, slitenhet

Spørsmål

Hei, Jeg har i mange år ignorert smerter i ledd/muskler, for det første har områdene endret seg og graden av smerter/ubehag har vært variert, det har alltid gått over og jeg har innbilt meg at det er slik alle har det, men nå er jeg usikker, føler en del av livskvaliteten min er blitt borte. Jeg har vært og er redd for å bli oppfattet som hypokonder. Jeg også i flere år vært plaget med nummenhet i spesielt noen av fingrene (lille, ringe og langefinger) og prikking, jeg er til tider også veldig stiv i fingrene og klarer ikke alltid å knyte hånden. Den senere tid har jeg ofte kramper i tærne, spesielt stortå. Jeg er også av og til svært sensitiv om noen stryker meg på huden, smertene kjennes nesten ut som stråling/brenning, igrunn vanskelig å sette ord på smertene. Men de kjennes i lang tid etter at mannen min har strøket meg med en finger over armen f.eks. Jeg er blitt mer og mer stiv i kroppen, det er vondt i knær, lårene ja til å med anklene når jeg reiser meg opp fra seng, sofa eller stol. I tillegg er jeg i perioder ekstrem trøtt, sover lett 10-11t i strekk + hvile på ettermiddag, det skjer at jeg må stoppe på turen hjem fra jobb for å sove i 5-15min. Når rullegardinen går ned klarer jeg ikke å være våken mer , noen ganger holder det å sove 10 min, andre ganger 1-2t. stenger ofte folk ute, har ikke nok energi til både jobb og det sosiale. Jeg er sensitiv for lyder. av og til øreverk /øresus, Takler stress dårlig, Har konsentrasjons problemer, til tider glemsk, tungpustet ved lette anstrengelser, blir aldri i bedre fys.form uansett hvor mye jeg går samme turen, hjertebank, ujevn puls. Alle mine blodprøver er fine utenom d vit, og jern , tar tilskudd ved behov. Men merker ikke så mye forskjell. Jeg prøvde å snakke med lege for 20 år siden at jeg hadde lavt stoffskifte men ble avfeid, men 15år etterpå fikk jeg diagnosen. Vet ikke om mine plager skylder Lavt stoffskifte, syt fra min side eller noe annet.

Kvinne 41
Svar

Hei.


Det aller viktigste her er at du før noe annet, må få sjekket om du er riktig dosert med stoffskiftehormon for ditt lave stoffskifte. For dersom du ikke er det, er det mulig at mye av dine plager kan skyldes dette. Når en er riktig dosert, har en ikke plager fra stoffskiftesykdommen, siden man da har normalt stoffskifte. Det er prøven TSH som skal taes (noe din lege vet) og når en er riktig dosert, skal den ligge mellom 0,5 og 1,5. Er den over 1,5, er man underdosert og skal øke dosen, og er man overdosert, og da må dosen reduseres. Sjekk dette før noe annet.


Nummenhet og prikking i fingre 3,4 og 5 skyldes etter alt å dømme at nerven som fører til disse fingrene, er under en eller annen mekanisk påkjenning, f.eks. at det for trange forhold i håndleddet. Da får man det som heter carpal tunnel syndrom. Det kan lett kureres med en relativt enkel operasjon i håndleddet hvor en gjør det romsligere for nerven der den går gjennom håndleddet. Ta dette opp med fastlegen din, som vil kunne henvise deg til nevrolog for dette.

Når du kommer til en nevrolog, kan du også ta opp dette med at lett berøring gir en slags smertefornemmelse, for det er et nevrologisk fenomen som kalles dysparestesi, og det består i at hudnervene sender "feil signaler".


Mye av dine andre plager slik som konsentrasjonsproblemer, lite energi, trøtthet m.v. er det vi kalles uspesifikke symptomer. Det betyr at de ikke er typiske for en konkret sykdom, men generelle symptomer som kan oppstå ved omtrent enhver sykdom. Men det skyldes oftere ikke-sykdom enn sykdom. Bekymringer, stress, følelser, konflikter, vanskelige relasjoner og en endeløs rekke slike livsfaktorer er vanligere årsaker til slike plager enn det sykdom er.


Jeg håper mine råd og innspill kan være til nytte, og ønsker deg lykke til.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-