Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sterke underlivssmerter fra livmor

Spørsmål

Hei. Jeg har sterke smerter i underlivet og lurer på hva dette kan komme av. Det føles ut som at smertene kommer fra området rundt livmora. Smertene er verst når jeg står oppreist/går. Det gjør vondt når jeg klemmer på området nedenfor magen. Jeg har hatt de samme smertene en gang tidligere, og da førte det til at jeg svimte av fordi jeg hadde så vondt. Dro til legen, der ble jeg undersøkt og tok celleprøve. Fikk beskjed om at alt var som det skulle. Smertene er ikke pga. menstruasjon da jeg ikke skal få det før om en uke. Jeg går på p-piller.

Kvinne 19
Svar

Hei.


Smerter, f.eks. i mage eller underliv, kan skyldes fysisk påvisbar sykdom, men behøver ikke å gjøre det. En kan få smerter av mange andre årsaker, f.eks. luft i tarmer, spenninger, bekymringer, muskulære årsaker m.v. En skal selvfølgelig alltid først utelukke sykdom. Du har vært hos legen en gang, og jeg vet ikke hva legen har undersøkt annet enn det du sier om celleprøve. 

Underlivssmerter hos en ung kvinne bør alltid føre til en gravitest, selv om sjansene skulle være aldri så små, hvilket de er når du går på p-piller, for det er ingenting som er 100% her i verden, ikke minst når det gjelder helse og sykdom. P-piller gir svært god beskyttelse mot graviditet, men ikke 100%.

Få derfor tatt en gravitest før noe annet. Legen bør videre kjenne på magen din generelt, og utføre en alminnelig gynekologisk undersøkelse, ikke kun celleprøve. Det kan også være hensiktsmessig med blodprøver for å se om man finner noe som kan antyde mulig sykdom, og så følge eventuelle spor videre derfra, i retning av en eventuell årsak.

Du må videre levere inn morgenurinprøve for å se etter urinveisinfeksjon, og ikke minst er det enormt viktig å ta en klamydiatest, siden du som 19-åring er i høyrisikogruppen for klamydia. Det vil være direkte feil å ikke ta en klamydiaprøve i den situasjonen du forteller om her.

Fordi om legen din ikke fant noe galt ved undersøkelsen, så er ikke det ensbetydende med at du ikke har noen sykdom. Det forteller oss bare at da har du ikke noen av de sykdommene legen sjekket deg for der og da, og jeg vet jo som sagt ikke hva legen har sjekket. Følg derfor opp de tingene jeg har nevnt for deg her. Og det er vanlig at man ofte må gå flere ganger til lege for å få kartlagt en uklar smertesituasjon eller diffuse symptomer, det er ikke slik at ett legebesøk alene nødvendigvis er nok. Leger jobber ofte med "eksluderingsdiagnostikk", dvs at man utelukker det ene etter det andre, og på den måten evt sirkler inn en korrekt diagnose.

Jeg lar med vilje være å spekulere i hva årsaken kan være hos deg, for basert på kun din beskrivelse "underlivssmerter", så kan det skyldes mange forskjellige ting, både sykdom i mage-tarmsystemet, gynelogiske sykdommer, infeksjoner, og det kan skyldes ikke-sykdom som nevnt innledningsvis, og dersom jeg hadde nevnt konkrete diagnoser her, ville det ha vært verdiløst for deg rent praktisk sett, og ingenting annet enn gjetninger.

Men følg mine råd her, så gjør du det som skal til for å få kartlagt dette bedre, og finner legen en årsak / sykdom, så vil du jo få behandling for dette også, og bli kvitt plagene. Et enkelt eksempel ville være om du hadde klamydia, da blir du helt frisk av antibiotika.

Lykke til.