Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sprek 64-åring har fått veldig dårlig yteevne

Spørsmål

I september 2019 var jeg hos min fastlege og klagde på dårlig pust og utmattelse av å gå i trappa, stigninger osv. Ble sendt til sykkeltest, hadde «depresjon i et eller annet kretsløp» og ble sendt til Feiringklinikken. Kom inn der 10. 12. De fant ingen ting, men anbefalte å sjekke lunger og hjerteklaff. Ultimo januar: lungetest viste delvis «asbestlunge», men 130 % lungekapasitet så ikke noe problem. Videre medio mars kom jeg til ultralyd hjerte. Ingen feil funnet. I mellomtiden hadde jeg betennelse i galleblære som gikk over, men plaget innimellom. Vondt å bøye seg ned og framover. Bilirubin på 30, som legen nå sier jeg har hatt siden 2013. Jeg er enda like sliten av å gå i trappa, vaske/Støvsuge gulv osv. Er 64 år. God form. Har sykla til jobb, hele året i 30 år. Svømt, (fort) 1-2 g i uken i 10 år. Trent med jern 3 år, gikk over til klatring i vegg for 3 år siden. Nå må jeg slutte med det pga pusten som sier stopp midt i veggen. Kan lege påstå at jeg er frisk pga blodprøver? Har mye smerter i magen. Noen g veldig dårlig form, andre g helt fin. Går tur 5-7 km 4-5 g i uken. Men på dårlige dager er det knapt jeg drar meg fram i bakkene. Er vant til å gå fort og effektivt. 6km/t. Det går ikke nå for tiden. Hvis jeg er hypokonder er det fint å få en faktaforklaring på at dette er helt OK. Alderdom er jo noe som kommer til meg også!

Kvinne 64
Svar

Hei. 


Du er en i utgangspunktet sprek og veltrent 64-årig kvinne, som nå i et halvt års tid har merket vesentlig reduksjon i fysisk yteevne. Det vi ihvertfall kan fastslå i utgangspunktet, er at dette ikke "skyldes alder", slik du var litt inne på.  Slik du beskriver dette, og med så uttalte symptomer som du har, kan vi nok også med stor sannsynlighet fastslå at en årsak, det har det.

Men den er altså ikke funnet ennå, ut fra hva jeg kan forstår fra det du skriver. Men om dette faktisk er tilfelle, bør du dobbeltsjekke med din fastlege, som da bør gå nøye gjennom epikrisene fra hjertespesialister og lungelege, for å se hva slags konklusjoner som trekkes der. Det sier jeg fordi jeg vet at det dessverre ikke alltid er slik at leger får formidlet til sine pasienter det de tenker at de har formidlet, og dette kan også være en mulighet her. Da tenker jeg mer konkret på at fastlegen din må gå gjennom epikriser fra hjerteleger for å se om der kan stå noe om at et eller annet med hjertet ditt kan gi deg redusert yteevne, for eksempel dette du skriver om "depresjon i et eller annet kretsløp", -noe jeg dessverre ikke forstår. Jeg har ikke hørt noen slike formuleringer før, og vet ikke hva dette kan handle om. Det må du få kartlagt via fastlegen din. Det samme gjelder epikrisen fra lungelegen, dvs om dette med "asbestlunge" er noe som kan forklare plagene dine. Dette synes jeg er viktig, for jeg har sett mang en gang at spesialisters konklusjoner ikke har blitt formidlet godt nok til pasientene. 

Videre så tenker jeg det er viktig å finne ut om det kan være en bivirkning av Alendronat, som du under Tilleggsopplysninger forteller at du bruker. Det kan ha asteni (uttalt slapphet, kraftløshet) som bivirkning. Jeg tenker at dette er det så viktig å finne ut av, at du bør tillate deg en periode uten dette, for å se om plagene dine da forsvinner. Sett av noen uker til å teste ut dette. Det er trygt, for av "negative ting" skjer det ikke noe annet enn at du teoretisk sett blir ørlite granne mer benskjørhet mens du tester ut dette. Og er det dette preparatet som er årsaken, så kan du jo ikke fortsette å bruke det.

Videre er det nok riktig å gå til fastlegen minst en gang til for å komme til bunns i dette. Å nøste i slike uspesifikke symptomer som du har, som kan skyldes "alt eller ingenting" er omfattende og kan kreve flere runder hos legen. 

Husk naturligvis å sjekke blodprosent, stoffskifte, vitaminnivåer m.v.

Jeg håper at mine råd og innspill kan være til nytte, og ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-