Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter under høyre ribbeinsbue og helseangst

Spørsmål

Hei Jeg er en dame på 54 år som alltid har vært livsglad. For omtrent 4 år siden fikk jeg påvist cøliaki, etter mye smerter under høyre ribbensbue. Det ble også oppdaget at jeg var irritert/ rød i tolvfingertarmen. For snart 2 år siden tok jeg CT av magen, for jeg hadde fremdeles smerter under høyre ribbensbue. De fant ingen ting galt, men de hadde fått med seg nederste del av lungene, som de så noe fortetning på. Nye CT bilder ble tatt av brysthulen. Der så de 2 stk noduli som var 2 mm store, og ellers ingen ting feil. Etter 6 måneder tok jeg nye CT bilder, og det var ingen forandring. Legen min sa at det ikke trenges og sjekke noe mer, etter dette har det sneket på meg angst (helseangst) Jeg er redd hele tiden og har vondt over alt, føler jeg ikke får puste, jeg er skjelven, holder på å bli galen, går til psykolog nå igjen, klarer ikke å fungere og er heller ikke på jobb. Det eneste jeg ønsker er å få igjen livet mitt, tenker mye på de nodulene de fant i lungen min. Burde jeg tatt et CT bilde til av lungene, tror du det vil roe meg ned? Har røykt tidligere, men har sluttet for noen år siden. Jeg veier nok 10-15 kg for mye. Ville det blitt oppdaget eventuell alvorlig sykdom i organene mine på CT bildene som ble tatt av magen min? Den irriterte tolvfingertarmen kan det være forklaringen på det ubehaget, det vonde jeg kjenner under Høyre ribbensbue? Jeg bruker Somac, men synes det ikke hjelper så mye. Jeg har lite energi og er dårlig og mye trett, må ofte tvinge meg til og gjøre noe sammen med familien min, føler meg fanget, føler jeg maser mye om dette til legen min. Jeg er så redd at de ikke har sett alt på bildene som ble tatt. Legen min mener jeg er godt utredet og ikke har noen alvorlig sykdom. Hva tenker du?

Kvinne 54
Svar

Hei.

Det er ikke umulig at dine plager kommer fra den irriterte tolvfingertarmen din. Det kan for eksempel være at Somac ikke virker som forventet. Derfor synes jeg at du skal diskutere med legen din om du burde forsøke en annen medisin mot slike plager, eller eventuelt en ny gastroskopi. Det er også ikke nødvendigvis noen dårlig ide med en ny kontroll av lungefunnet, for hvis det nå etter så lang tid fremdeles ikke har endret seg, så er det enhver grunn til å tenke at dette er et tilfeldig funn som ikke har med sykdom å gjøre, og det kan jo hjelpe deg til å legge fra deg den bekymringen.

Nå har du hatt dine plager i 4 år, og da er sjansen for alvorlig sykdom særdeles liten. Hadde du for eksempel hatt kreft, så hadde du etter alt å dømme vært særdeles mye sykere etter 4 år med en uoppdaget kreftsykdom. Men samtidig så er det klart at du har dine plager, både i form av smerter og nå også frykt for sykdom, og det over lang tid. Det tilsier uansett at du trenger legehjelp, uansett hva problemet er, både for å avklare hva smertene skyldes, og for å få hjelp med den helseangsten du nå har fått. 

Derfor er mitt råd til deg at du nå oppsøker fastlegen din påny og forklarer situasjonen eksakt slik du har forklart her. Ta med stor fordel med deg utskrift av spørsmål og svar her, slik at legen kan se hva vi har snakket om, og også fordi du veldig klart hatt formulert hva du har å stri med nå.

Du spør om noe kan ha blitt oversett på CT-bildene, og om de ville ha avslørt alvorlig sykdom. Det er det enhver grunn til å tenke, men samtidig er dette en god stund siden nå, og i tillegg vet vi godt at det ikke er slik at CT kan påvise enhver grunn til smerte. 


Du sier at legen din ikke har funnet tegn til sykdom hos deg, hvilket selvfølgelig er bra, men du har det jo uansett like ille. Derfor trenger og fortjener du hjelp fra legen din nå, for dine bekymringer for sykdom, for dine smerter og din livssituasjon med lite overskudd pga bekymringer og smerter.  Enhver almennlege har betydelig erfaring med pasienter med subjektive helseplager uten påviselig sykdom, siden mange mennesker har slike plager. Du kan derfor få hjelp fra legen din med dette, blant annet i form av grundige samtaler om hvordan du kan komme deg ut av den situasjonen du er i nå, men da må legetimene ha et annet fokus enn det med å gjøre en undersøkelse og få utelukket sykdom X, slik det ser ut til at det kanskje har vært til nå.

For å få den type helsehjelp, må du tydelig forklare legen din hva du trenger hjelp med nå, slik jeg har forklart deg ovenfor.


Jeg håper at svaret og rådene her vil hjelpe deg videre, og ønsker deg lykke til.