Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i muskler og ledd, konsentrasjonsproblemer og slitenhet.

Spørsmål

Jeg er kvinne på 42 år. Jeg har i mange år vært plaget med smerter i muskler og ledd. Men de siste 2 årene har jeg vært veldig plaget. Store smerter i hofter, rygg, knær osv, noe som fører til at jeg ikke sover godt. Om morgenen når jeg står opp sliter jeg med å gå, og jeg er utrolig stiv. Ofte tar det meg flere minutter å komme meg ned trappen. Jeg har vondt og trykk over hodet nærmest daglig. Ofte blir jeg lys- og lydsky. Får da også problemer med å lese. Har daglig smerter i ansiktet og i kjeven. Men smerten flytter på seg også. På jobb blir jeg ofte halt, da kneet låser seg. Eller hoften. Eller det kan være bare mye smerter i i to fingre. Det er ikke alle smerter som er konstante. Har også fått veldig irritabel tarm. Så ofte når jeg spiser så får jeg mageknip. Kaldsvetter og får da diaré. Har null konsentrasjon. Følelsen av at jeg faller bort. Blir helt utmattet. Det kan vare fra 1 time til et par dager. Da klarer jeg ikke å holde meg våken. Får også veldig slitne bein. Som føles som betong. Det kribler og stråler i dem. Når jeg får disse utmattelsene som kommer ofte, glemmer jeg hva ting heter og klarer ikke alltid å fullføre setningene jeg har startet på. Da det virker som hjernen stopper helt opp. Jeg har problemer med stoffskifte og bruker Levaxin. Og prøvene er innenfor det normale, også når det gjelder vitaminer. Har også kontrollert blodsukkeret, og det er også fint. Vært i MR av hodet. Der så det bra ut. Tatt søvntest. Den viste litt dårlig søvnkvalitet. Er bipolar 2, men bruker ikke medisiner mot dette. Jobber i helsesektoren. Smertene og utmattelsen er der uavhengig om jeg er på opptur eller nedtur i psyken. Men siste par årene har jeg ikke klart å holde samtaler flytende. Å huske ting er nesten umulig. Noe jeg ofte får tilbakemelding på av de som er rundt meg. Har fått Paralgin av lege, men de hjelper ikke. Har også forsøkt med Tramadol, også uten hell. Oppsummert: Store smerter i ledd og muskler. Tatt prøve for leddgikt. Men den viste ingen utslag. Nyter veldig lite alkohol.

Kvinne 42
Svar

Hei.


Her har du ikke stilt noen spørsmål, så da er det ikke helt klart for meg hva du ønsker informasjon om. Jeg velger derfor å kommentere det du skriver, og å gi deg noen råd. Håper det er greit.


Smerter i ledd og muskler har en eller annen årsak, og for å finne ut hva slags behandling som kan hjelpe deg best, må en først kartlegge hva årsaken(e) er. Det er din fastleges jobb. Man bruker kliniske undersøkelser (legen gjør tester på deg, trykker på vonde punkter osv), røntgenbilder kan være aktuelt, blodprøver med tanke på revmatisk sykdom har du også tatt. Grundige samtaler med legen for kartlegging av smertene er også blant det viktigste, blant annet med tanke på at smerter også ofte skyldes psykologiske forhold som f.eks. påkjenninger, stress, bekymringer, konflikter osv. Listen over alt vi kan oppleve i livet og som påvirker vår helse, er tilnærmet endeløs. Det er veldig viktig at du ikke tenker at du nødvendigvis har en fysisk sykdom som forklarer plagene dine, for slik er det generelt sett absolutt ikke.

Jeg kan ikke si noe om årsaken til plagene dine uten å snakke grundig med deg, undersøke deg, gå gjennom din journal osv, men alt dette er typisk arbeidsområde for enhver fastlege, så spill den ballen over til fastlegen, og ikke forsøk å ta på deg å finne ut av dette selv, for da får du nok en belastning i livet, og du sliter med nok fra før av. 

Det kan godt være at du kan ha nytte av å bli henvist til en avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering, som finnes på de fleste større sykehus. Der er det tverrfaglig kompetanse på å utrede diffuse og komplekse tilfeller av smerter i muskler, kropp og ledd. Ta gjerne opp denne muligheten med fastlegen din.


Så har du andre typer plager som er det vi kaller uspesifikke plager. Det er plager og symptomer som ikke er typiske for en konkret sykdom, men som kan oppstå ved omtrent enhver sykdom, både fysisk og psykisk, og som oftest faktisk ikke skyldes sykdom i det hele tatt. Det er for ditt vedkommende ting som konsentrasjonproblemer, utmattelse, nedsatt hukommelse, søvnighet, trøtthet, problemer med å holde fokus i samtaler og å finne ordene. 

Slike ting kan altså skyldes sykdom, men ikke nødvendigvis. Har en nok belastninger i livet, jfr eksempler ovenfor, så kan lett slike plager oppstå. 

Men siden det kan skyldes sykdom, og nesten "hva som helst", så er den eneste måten å finne ut av dette på å få fastlegen til å utrede deg systematisk for dette. Det er svært vanlig å ha slike plager, så enhver fastlege har svært mye erfaring med å utrede slike plager. Men det er viktig at du formulerer og formidler dette klart til fastlegen din, inklusiv en "bestilling" om hva du ønsker å finne ut av. Du må i den forbindelse med fordel la fastlegen din lese spørsmål og svar her, for det er mye viktig informasjon i det du har skrevet, og samtidig så kan fastlegen ta over der vi slutter, siden jeg ikke kan få undersøkt deg og snakket med deg slik fastlegen kan.


Sjekk at stoffskifteprøven TSH er tatt. Den viser om du er riktig dosert på stoffskiftemedisin, noe som er veldig viktig. Når en bruker Levaxin mot lavt stoffskifte, skal TSH ligge mellom 0,5 og 1,5, hvilket er et smalere området enn normalverdier for personer som ikke har stoffskiftesykdom. Er TSH over 1,5 så er du underdosert og må øke dosen, og er den under 0,5 så er du overdosert og må redusere dosen.


Håper at informasjonen her kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.