Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i magen og googler kreft

Spørsmål

Hei! Vet du ikke kan stille diagnose, men håper du kan gi noen svar likevel. Sliter med helseangst og dum som jeg er googler jeg, kreft dukker alltid opp og er det jeg frykter. Bukspyttkjertelen. Kreft eller betennelse. Pga episoder med takvise smerter øvre venstre/midtre del av magen. Løs avføring og oppkast én gang ved to anledninger. Også tenkt cøliaki, tok blodprøve for noen år siden og fikk beskjed om at jeg har genet om jeg forsto det riktig. Tarm. Ubehag nedre venstre side mage. Begynte i graviditeten og antok det var forstoppelse. Er nå ca 5 måneder siden fødsel og har tidvis ubehaget ennå samt vekslende avføring. Hatt to episoder med friske bloddråper, antar pga hemeroide eller rift etter hard avføring, ikke blod ellers. Ubehag i nedre del av magen, livmor området? Frykt for kreft i livmor/livmorhals/eggstokker. Føler jeg ofte må tisse og mistenker jeg lekker da trusa ofte er våt. Gjør knipeøvelser hver dag. Også en del ubehag i bekkenområdet. Føles litt blåveisaktig i området rundt trusekanten/ytre kjønnslepper, spesielt etter å ha gått eller stått en del. Dette har vært siden graviditeten. Fikk mensen 8 uker etter fødselen, ammet ikke, men pumpet i 3 måneder. Hadde lite melk. Syklus på ca 28 dager, blødningene begynner som brun spotting/blødning før den blir vanlig rød. Før fødsel gikk det lengre mellom og jeg spottet rosa. Sannsynligvis pcos ifølge gynekolog, gravid ved hjelp av ivf. Verker generelt mye i kroppen, men vanskelig å skille om det er pga fibromyalgi eller skadene jeg sliter med etter en bilulykke for 13 år siden, eller om det er relatert til nevnte plager. Hadde kostholdsregulert sv.diabetes. Første barn, overfladiske rifter til tross for styrtfødsel, om dette har noe å si. Som sagt, redd for kreft og kvier meg for å oppsøke legen i frykt for å bli avfeid som hypokonder. Min fastlege som jeg er trygg på er i permisjon, så jeg må til en vikar. Håper du har noen råd til hva jeg bør ta opp med legen i forhold til plagene.

Kvinne 38
Svar

Hei.


Du har naturligvis helt rett i at det ikke er mulig å stille noen diagnose her, basert kun på din symptombeskrivelse. Det er blant annet fordi symptomene dine er uspesifikke og kan derfor i utgangspunktet skyldes "alt eller ingenting".

Du forteller at du har helseangst, og er redd for å bli avfeid som hypokonder av legen. Det trenger du ikke, for alle leger vet at også hypokondere kan bli syke, faktisk hverken sjeldnere eller oftere enn ikke-hypokondere, og har man symptomer eller plager man gjerne vil finne ut av eller bli kvitt, så er det riktig å gå til lege uansett om man har helseangst eller ikke. 

Du kjenner det du kjenner, det har ingenting med helseangst å gjøre. Hypokondri har med tolkningen av symptomer å gjøre, for eksempel ved at man krisemaksimerer og katastroftetolker signaler fra kroppen som ikke har med sykdom å gjøre.

Ditt spørsmål her er om hva du bør ta opp med legen nå. 

Jeg tenker at det behøver du ikke gjøre så vanskelig, egentlig:

En svært god ide kan være å ta med en utskrift av spørsmål og svar her, og la legen lese dette ved innledningen av legetimen. Du kan da si at jeg foreslo det. Det er fordi du har gitt en god beskrivelse av hva du kjenner, og hva du er redd for. Du får også godt frem at du har helseangst, googler deg frem til kreft og så videre, og at du er redd for å bli oppfattet som hypokonder. Leser legen dette, så vil legen for det første ha et svært godt utgangspunkt for å gjøre de rette undersøkelser av deg, og du vil heller naturligvis ikke bli oppfattet som hypokonder, når legen er klar over at du frykter dette.

Det er faktisk et riktig godt råd i akkurat din situasjon, så det er mitt beste råd til deg.

Alternativt kan du presentere dine plager muntlig, akkurat slik du har gjort her, men også da blir det viktig at du faktisk forteller at du ha helseangst og er redd for å bli oppfattet som hypokonder. 

Det er godt mulig at dine plager ikke har noen årsak og at du ikke har noen sykdom, for det er mye vi kan kjenne fra kroppen til og fra som ikke har med sykdom å gjøre, inklusiv tidvis vondt i magen, -dette er det også viktig at du er klar over.

Håper og tror at mine råd kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-