Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i beina, har diagnosen ME.

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 24 år som har diagnosen ME.. Den siste månden har jeg opplevd en del nye symptomer, og med tidligere helse angst gjør dette meg redd.. Jeg hadde en hendelse hvor jeg gikk litt skrått i skogen og beina mine låste seg helt. Jeg lå å vrei meg i smerte og måtte ake meg ned igjen... Dro til kiropraktor og ho mente det var overbelastning.. Sjekket også hos lege og alt så greit ut.. Men jeg sliter fortsatt fryktelig med beina. Stølhet i lår uten av å ha gjort noe.. Og melkesyre.. Melkesyre har jeg også mye av i armene.. Bare jeg tar forsiktig på huden får jeg smerter..Skyldesdette også ME? Skal sies at jeg har vært mye liggende den siste tiden.. Er det rett og slett musklene mine som har forsvinni? Jeg har alltid vært godt trent da jeg driver med hest. Men har ikke klart å ri på over 1 år... Har nylig tatt blodprøver på vitaminer, ingen mangler.. Bortsett fra litt lavt jern.. Hilsen bekymra jente

Svar

Hei.


Det som skjedde, var altså at du gikk ned en skråing i en skog, og fikk du akutte smerter. Det er vanskelig å se for seg annen årsak enn en eller annen mekanisk skade i f.eks. leddbånd, muskulatur, evt menisk om det var i kneet. Altså slikt som skjer av tilfeldige årsaker for folk flest nå og da, f.eks. et overtråkk i ankelen. ME vil ikke kunne forklare den episoden. Men det er fullt mulig at det at du har beveget deg lite i lengre tid, har svekket muskler m.v., og på den måten gjort deg mer utsatt for en slik skade.  Slike skader vil som oftest tilheles av seg selv over tid.


Nå forteller du at du har plager fra beina, og opplever stølhet uten å ha gjort noe.  Det kan skyldes så mangt, og det er fremfor alt viktig at du ikke til enhver tid "henger alt på ME-knaggen", for du kan jo som alle andre personer få enhver annen type helseplage eller sykdom, du også. Men når det er sagt, er det også klart at muskler som ikke blir brukt jevnlig, ikke blir "gode" og tåler mindre. 


Jeg kan ikke si eksakt hvorfor du har plager fra beina dine nå, men det er viktig at du blir undersøkt av fastlegen din for å se om det du beskriver, kan skyldes en sykdom eller medisinsk tilstand, som evt kan behandles. Nå forteller du at du har vært til legen din uten at legen fant noe galt, men det igjen forteller kun at legen ikke fant noe galt ved akkurat de tingene han/hun sjekket da. Fortsetter dette, eller blir verre, er det nok riktig å oppsøke legen igjen, idet minste for å få bekreftet at det kanskje henger sammen med lite muskelbruk generelt, -som er en ikke usannsynlig forklaring her.


Jeg ønsker deg god bedring.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-