image: Sliten, utmattet og svimmel. Ønsker second opinion om blodprøvesvar

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sliten, utmattet og svimmel. Ønsker second opinion om blodprøvesvar

Spørsmål

Hei! Jeg skriver til deg for en second opinion på både blodprøver, samt hvordan jeg føler meg generelt. Har fått et svar fra min fastlege, men jeg velger å utelate hva han har sagt for å se deres uttalelser opp mot hverandre.

I 2017 ble jeg utbrent, fikk moderat krystallsyke og var svært medtatt i 3-4 måneder. Gikk ned 8-9 kg, hadde mye angst og var svært svimmel i lang tid. Med pågangsmot, god hjelp og endret kosthold klarte jeg å komme meg på bena igjen. Jeg har likevel følt at jeg har vært redusert og slitt med sporadisk svimmelhet siden den gang.

Har for øvrig gått opp kiloene jeg mistet og fått et dårligere kosthold igjen med dertil mindre aktivitetsnivå (delvis pga corona og hjemmekontor).

De siste 3-5 månedene har jeg vært svært utmattet og sliten. Det oppleves i varierende styrke gjennom dagen. Jeg merker alt fra ekstrem kraftløshet i armer og ben, som om jeg har sirup innvendig, og trøtthet og svie i øynene. Har ikke styrke i armene, men klarer fint å gå/løpe/stå. Dette kan i sin tur utløse mild angst.

Det kan pågå i alt fra timer til en hel dag. Det oppleves uansett daglig, og jeg har lagt merke til at det kanskje forverres etter inntak av mat, men er veldig usikker på akkurat dette.

Har antydning til noe smerter i hofteleddene, samt ubehag fra området rundt leveren som føles stillingsbetinget. Begynte å ta et multivitamintilskudd, men i og med at jeg ikke fikk noen bedring valgte jeg å ta utvidede blodprøver, samt en prat med min fastlege.

Jeg har vedlagt siste blodprøver som viser lett forhøyet s-ferritin, samt fastende glukose i grenseland.

Historisk har jeg 3 målinger på s-ferritin som har ligget på omtrent 280, altså i øvre del av referanseområdet. Er det noe jeg sier eller du kan lese ut i fra prøvesvarene mine som kan peke i retning alvorlig og uoppdaget sykdom? Hvilket råd ville du gitt din pasient med denne beskrivelsen samt prøvesvar?

Mann 40
Svar

Hei.

Prøvesvarene dine er stort sett helt normale, med to mulige unntak, som jeg imidlertid vil presisere ikke behøver å ha noe med sykdom å gjøre i det hele tatt, og jeg vil forklare dette nærmere. Og uansett så er det ihvertfall klart at disse to svarene og blodprøvene dine forøvrig, på ingen måte gir noen informasjon om hva dine plager kan skyldes.

Et fastende blodsukker på 6,0 er helt i øvre normalområde. Det kan være tilfeldig, avhengig av hvor mye du spiste kvelden før, eller det kan være at det faktisk er i "begynnende overkant", slik at du over tid kan utvikle diabetes. Derfor synes jeg dette skal sjekkes med en ny prøve om et par uker, for å se om det fortsatt ligger der, og i tillegg bør du ta blodprøven HbA1c, såkalt "langtidsblodsukker", som sier noe om gjennomsnittlig blodsukker siste måneden. Hvis fastende blodsukker fortsetter å ligge helt i overkant, kan du utredes videre med det som heter glukosebelastningstest, hvilket består i at du måler fastende blodsukker, drikker en definert mengde sukkervann, venter to timer og så måler blodsukkeret påny. Da ser man hos noen det som heter nedsatt glukosetoleranse, hvilket er interessant å oppdage, siden det gir betydelig økt risiko for diabetes senere i livet.

Men dette er egentlig en sak for seg, og jeg ser på ingen måte for meg at dette uansett skulle kunne være relatert til de plagene du beskriver eller forklare noe som helst.

Ferritin er hos deg antydningsvis over øvre normalområde. Det behøver ikke å ha noen som helst informasjonsverdi, spesielt ikke når du har vært under øvre normalgrense på tidligere prøver. Det kan være en tilfeldig svingning, som ikke har noe med sykdom å gjøre. Man bruker ferritin for å måle jernlagrene i kroppen, og lave ferritinverdier kan bety jernmangel. Ferritin kan også stige av andre årsaker, og det stiger ved infeksjoner og inflammasjoner i kroppen, på linje med CRP. Det kan også stige ved høyt alkoholinntak. Av sjeldnere årsaker så har man hemokromatose, en arvelig sykdom hvor jern hoper seg opp i kroppen. Men ved denne sykdommen fullt utviklet vil man ha usedvanlig mye høyere tall enn det du har. Et svakt forhøyet resultat som i ditt tilfelle vil på ingen måte kunne merkes i kroppen i form av symptomer eller plager, så dette anser jeg også som irrelevant og uten informasjonsverdi i forhold til de plagene du blir utredet for.

Alt i alt sier ikke prøvene noe som helst om hva årsaken til dine plager kan være. Du har imidlertid fått utelukket en del sykdommer og tilstander ved hjelp av disse prøvene, blant annet lav blodprosent og lavt stoffskifte, og det er jo alltid greit å vite en del om hva slags sykdommer man ikke har, for da er det utelukket som årsak til plagene dine.

Forøvrig er det vel verd å være klar over at uspesifikke plager som det du har, som for eksempel trøtthet og utmattethet, på ingen måte behøver å skyldes sykdom. Det er langt vanligere at det ikke skyldes fysisk sykdom. Da kan andre faktorer i livet være årsaken, som for eksempel bekymringer, stress, angst, økonomiske problemer, problemer i relasjoner, skuffelser, konflikter osv, -listen er tilnærmet endeløs, og det er velkjent at slike ting i høy grad påvirker ens fysiske helse og kan gi fysisk følbar trøtthet og utmattelse. Dette betyr igjen at om man ikke finner tegn til sykdom hos deg, så er det fullt mulig at du faktisk også er fysisk helt frisk, og at årsaken ikke ligger i fysiske forhold og sykdom. Diskuter den muligheten videre med din fastlege, for hvis det er slik det er, så er det jo svært viktig at du får klarhet i dette, slik at du både kan gjøre eventuelle tiltak mot dette, samt å slippe å bekymre seg over om du skulle ha noen uoppdaget fysisk sykdom.

Blodprøvene dine taler altså på ingen måte i retning av at du skulle ha noen sykdom, det eneste måtte teoretisk sett være muligheten for en latent diabetes, men det vil ikke gi deg slike plager som du har nå.

Håper svaret er til nytte for deg, og ønsker deg lykke til. Ha det bra.

Foto: NTB/Ukrinform/shutterstock