Sliten spebarnsmor, redd for kreft i tillegg

Spørsmål

To barn. Siste er nå ett år. Dagene er preget av lite søvn, lite mat, lite til å fokusere på seg. Det hele startet med en kul på låret, rett ved vagina, i starten av november. Ble deretter syk med lungebetennelse og pleuritt. Ble glemt vekk. Ved kontroll til pleuritt i januar nevnte jeg den. Vi så an i to uker. Neste gang fant legen en til litt lengre opp. Jeg tok ikke celleprøve etter 6 mnd fra siste fødsel, det skal jeg gjøre nå til mandag. Han stilte en del spm, og her er svarene: samme partner i 6 år, normal mens, hatt utflod konstant siden i sommer. Ikke kløe i skjeden utenom når det har vært uvi. Jeg har gått ned 6 kilo siden jul (nå 46,9 og 163 cm), men matlysta har jo vært deretter er sykdom og barn. Siste timen var han så travel og jeg fikk aldri kommet til for å få fortelt at jeg har fått en ny føflekk, men den er hudfarget, oval og ser ikke farlig ut. Blør innimellom, og sitter nær disse kulene ved bikinilinjen. Jeg fikk sagt at jeg klør mye i området rundt, og over kulene, prøvde å si at jeg har i lange stunder klødd veldig under armene, men det ble ikke hørt. Såper osv har jeg alt undersøkt. Sykepleierne i familien er mindre fornøyde, da de synes dette går tregt, og ville hatt et bilde. De sier også at jeg ikke ser ut som meg selv lengre. Ja det går kreft på begge sider av familien, unge og eldre. Hud, livmor, lunger... hva kan jeg si, be om...? Jeg kjenner ikke legen så godt, er ser han kun når barna er der. Jeg vil ikke høres hysterisk ut, og føler da det er vanskelig. Men nå trenger jeg faktisk hjelp... hva tror du? Ikke utslett noen plasser det klør. Det ble fjernet tre føflekker når jeg var i ungdomsårene. Kun forandringer i en.

Kvinne 25

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


På det første bildet du har lagt ved, ser jeg ingenting. Det har kanskje å gjøre med at det du ser, er hudfarget, slik du sier. På den andre bildet ser jeg en sannsynlig føflekk, uskyldig utseende, lysebrun, jevnt farget, symmetrisk og pen. Den andre er blekere, og behøver ikke nødvendigvis å være en føflekk, men om det er det, så ser den også absolutt ikke suspekt ut. Det kan også være andre ting enn føflekk, en eller annen godartet hudutvekst av noe slag. En legeundersøkelse vil kunne si noe mer presist om dette, enn det en får til via et noe uklart foto. Men uansett så får jeg absolutt ingen mistanke om at det er noe som helst galt med de to hudutvekstene du har sendt bilde av her.

Men at du sliter forøvrig, det er åpenbart og det har du fått forklart tydelig her. Å ha to spebarn er overmåte krevende, det kan mange bekrefte for deg. Hvis man da i tillegg må slite med helsebekymringer slik du gjør nå, kan det lett bli noe i overkant for mange og enhver. Derfor synes jeg det er viktig at du snakker med legen din når du nå skal dit meget snarlig, for å få lagt fra deg flest mulig helsebekymringer. Du må forklare legen din helhetssituasjon, slik du har gjort det her, og du må vise frem de to utvekstene på låret. Hvis legen din alltid har det meget travelt, kan det være en god ide å bestille en dobbelttime, slik at du får tid til å forklare deg ordentlig. Eller to stk enkelttimer, og dele det opp. 

Du har gått ned 6 kg etter jul, og det er mye på en så slank kvinne som det du er. Ufrivillig vekttap er noe man alltid skal få tatt opp med lege, for det kan skyldes alvorlig sykdom, noe som din lege kan få utelukket hos deg vha undersøkelser, men samtidig virker det jo svært sannsynlig at ditt vekttap nå kan skyldes det at du sliter såpass som du gjør, sammen med dårlig apetitt og dårlig tid osv. Det er i så måte et klart rødt lys fra kropp og psyke om at du må prøve å gjøre noen grep i hverdagen, både praktisk og tankemessig, kanskje sko deg på familie og venner i forhold til hjelp med barnepass, og for at du skal få unnet deg litt søvn innimellom ved at noen ser til barna mens du sover og spiser osv. Slike ting kan være enkelt å få til, for enhver god venn eller familiemedlem vil jo alltid med letthet forstå en slik situasjon som du har, og stille opp. Og verdien av slike enkle praktisk tiltak kan være veldig stor. "Nå sover jeg i tre timer, for ta igjen manglende nattesøvn, og du passer begge ungene". 


Det å tenke på kreft slik du gjør, kan spise opp et menneske fra innsiden, så jobb med å legge fra deg slike tanker. Jeg ser ingenting i noe av det du har skrevet, som taler i den retning. Kreft i familien, slik du har, har forøvrig alle familier, siden kreft tross alt er så vanlig at om lag ett av tre mennesker får kreft i løpet av livet. Derfor har ikke det noen informasjonsverdi i ditt tilfelle her, spesielt ikke uten symptomer på kreft.


Det passer fint at du har legetime nå meget snarlig, så pass på å få tatt opp disse tingene som forklart ovenfor.

Jeg ønsker deg lykke til, og håper du har nytte av svaret og rådene.